MESUT VAROL/ ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Van'ın Gevaş ilçesinde günlük 38 lira yevmiyeyle tarlada sebze ve meyve toplayan genç kızlar, hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de çeyiz ve okul masraflarını karşılıyor.
Gevaş ilçesindeki tarım arazilerinde yetiştirilen sebze ve meyveler, genç kızlar tarafından titizlikle toplanarak tezgahlardaki yerini alıyor. İlçede son yıllarda sağlanan desteklerle binlerce dönüm tarım arazisinde yetiştirilen sebze ve meyveler, ekonomiye büyük katkı sağlıyor.
Çiftçiler, ilkbahar mevsiminden itibaren ektikleri sebzelerin hasadını da daha titiz çalıştıkları için kadın ve genç kızlara yaptırıyor. Hasat dönemi sebze ve meyve toplayan genç kızlar, hem aile bütçelerine katkı sağlamak hem de okul ihtiyaçlarını karşılamak için sabah erken saatlerden itibaren tarlada çalışıyor.
Akşam saatlerine kadar tarlalarda topladıkları domates, biber, patlıcan, kabak, karpuz, kavun gibi sebze ve meyveleri sepetlerle araçlara taşıyan genç kızlar, yüzlerini tülbentle örterek yazın kavurucu sıcağından korunmaya çalışıyor.
"Çeyiz ve okul masrafları için çalışıyoruz"
Tarlada çalışan kızlardan Dilek Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah erken saatte geldikleri tarlada, akşam saatlerine kadar sebze ve meyve topladıklarını söyledi.
Günlük 38 lira yevmiyeye çalıştığını, kazandığı parayla okul masraflarını karşıladığını anlatan Yılmaz, "Buraya gelen birçok genç kız çeyizini hazırlamak için çalışıyor. Buradan kazandıklarıyla kendilerine çeyiz alıyorlar. Kimi de ailesine maddi destek olmak için geliyor. Bizler de okul masraflarımızı karşılamak için burada çalışıyoruz." dedi.
"Kalabalığız, sıkılmadan çalışıyoruz"
Şenay Sancar ise yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla tarladaki işinin sona ereceğini, tarladan kazandığı parayla ailesine de destek olmaya çalıştığını belirtti.
Sancar, "Burada çalışarak kendi ayaklarımın üzerinde durmam gerektiğini anladım. Biraz yorucu geçiyor. Yaz aylarında evde oturmaktansa arkadaşlarımızla buraya gelerek çalışmayı tercih ediyoruz. Kalabalık olduğumuz için sıkılmadan akşama kadar çalışıyoruz." diye konuştu.
"İşsiz kapısı haline geldik"
Tarla sahibi Abdulaziz Vural da 17 yıldır tarımla uğraştığını, arazilerinde her türlü sebzeyi ektiklerini aktardı.
Kentin sebze ihtiyacının bir bölümünün tarlalarından karşılandığını ifade eden Vural, "Sadece benim tarlamda 150 genç kız çalışıyor. Diğer tarlalarda da kızlar çalışıyor. Gençler, buradan kazandıklarıyla geçimlerini sağlıyor. İşsiz vatandaşlara iş kapısı haline geldik. Bu da bizi memnun ediyor." dedi.
Son Dakika › Güncel › Okul ve Çeyiz Paralarını Tarlada Kazanıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?