Öğretmenlerin Korkulu Rüyası "Faranjit" - Son Dakika
Güncel

Öğretmenlerin Korkulu Rüyası "Faranjit"

Öğretmenlerin Korkulu Rüyası "Faranjit"

Uzmanlar, okulların açılmasıyla ve havaların soğuması ile birlikte özellikle gribal enfeksiyon hastalıklarında artış olduğuna dikkat çekiyor.

23.11.2015 16:36  Güncelleme: 16:38

Okul döneminde çocuklar kadar öğretmenleri de bekleyen hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma yolların Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut aktarıyor.

Öğretmenler ders anlatırken sürekli konuşmak zorunda olduklarından bazı kronik hastalıklara daha meyilli olabiliyorlar. Öğretmenlerde; kronik faranjit, kronik laranjit, ses teli nodülü gibi hastalıklar daha sık görüldüğünden bu hastalıklar "öğretmen hastalığı" olarak da adlandırılabiliyor.

Prof. Dr. Suat Turgut'a göre, okul ile toplu taşıma araçları kapalı ve kalabalık ortamlar olduğundan bu tür hastalıkların daha kolay bulaşması için uygun ortam oluşuyor. Öğretmenler, kalabalık ve havasız sınıf ortamında çalıştıklarından solunum yolu ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları açısından risk grubunda bulunuyor.

Havalandırılmayan tozlu ve kapalı sınıflar nedeniyle öğrenci ve öğretmenler birçok alerjik rahatsızlıklara yakalanabiliyorlar. Okullarda kullanılan tebeşir nedeniyle havada uçuşan tebeşir tozları ve tahta kaleminin mürekkebi gibi faktörler alerjik nezle ve faranjit için zemin oluşturabiliyor. Faranjit ve boğaz iltihabı kış aylarında diğer aylara göre sık karşılaşılan hastalıklar olarak öne çıkıyor. Bulaşıcı olabilen ve kalabalık ortamlarda fazla zaman geçirenlerin risk grubunda olduğu bu hastalıklar, vücudun bağışıklık sisteminde güçsüzlüğe neden olarak kişinin sağlığını tehdit ediyor. Prof. Dr. Suat Turgut doğru teşhis ve tedaviyle bu hastalıkların kolayca etkisiz hale getirilebileceğini ifade ediyor.

Farenjit nedir, nasıl oluşur?

Farenjit, bademcik iltihabından farklı bir durumdur. Bademcik iltihabına göre daha hafiftir. Hastalar çoğunlukla bademcik iltihabıyla karıştırır ve doktorları yanlış yönlendirir. Bu nedenle de gereksiz bademcik ameliyatlarına yol açabilirler. Bu gibi durumlarda, ameliyattan sonra şikayetler daha da artar. Farenjit, üst yutak bölgesinin (farenks) iltihabıdır. Boğazda yanma, kesilme tarzında ağrı, sürekli boğazda gıcık ve takılma hissi oluşur. Hastalar sürekli olarak bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için, boğaz kazıma ve temizleme hareketi yapar. Soğuk, sıcak ve baharatlı gıdaları alınca rahatsızlık artar.

Farenjit nasıl tedavi edilir?

Bazen farenjit, reflü hastalığı ile beraber görülür. Reflü hastalığı tedavi edilince, farenjit de düzelir. Bu nedenle, kronik farenjiti olanların mide ve yemek borusunu kontrol ettirmeleri, mide kapakçığındaki probleme bağlı reflü hastalığı varsa öncelikle bunu tedavi ettirmeleri gerekir. Allerjik bünyelerde de farenjit tablosu ortaya çıkabilir. Bu durumda, yukarda sayılan belirtilere ilave olarak boğazda ve damakta kaşıntı hissi olur. Eğer alerji tespit edilirse, önce alerji tedavisi hastalığın iyileşmesini sağlayabilir. Ayrıca burun ve sinüslerdeki i problemlere bağlı olarak sürekli ağız solunumu yapma da farenjite zemin hazırlayabilir. Farenjit belirtileri olanların, burun ve sinüslerinin kontrol ettirmelerinde fayda vardır.

Farenjit tedavisi hastalığa neden olan burun kemik eğriliği, sinüzit, alerji ve reflü gibi durumlar varsa bunların tedavi edilmesiyle başlar. Farenjit tedavisinde aşırı sıcak ve soğuk, baharatlı gıdalardan kaçınma önerilir. Bunun yanında, boğaz kültürü ile bakteri tespit edilen hastalarda antibiyotik tedavileri, bunun yanında boğazı rahatlatıcı pastiller ve ağrı kesiciler faydalı olur. Sigara içen hastaların bu alışkanlığı bırakmaları hastalığın tedavisine olumlu etki eder. Tozlu ve hava kirliliği olan ortamlardan da uzak durmak gerekir.
Bademcik iltihabı ve farenjit hangi yollarla bulaşır?
Bütün enfeksiyon hastalıklarda en belirgin bulaşma yolu ellerdir. Yapılan çalışmalarda, el yıkayarak %60-70 oranında enfeksiyonlardan korunabildiği gösterilmiştir. Hasta kişilerin salgılarındaki mikroplar ellere bulaşır ve bu yolla yayılır. Ayrıca öksürük balgam ve damlacık yoluyla da bulaşma olabilir. Ancak bu yolla bulaşma daha azdır. Bunun yanında, yeterli dinlenme ve beslenme de hastalıklardan korunmada önemlidir. El yıkamanın enfeksiyon hastalıklarında koruyucu etkisi yapılan bilimsel çalışmalarda kesin olarak gösterilmiştir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Öğretmenlerin Korkulu Rüyası 'Faranjit' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement