Erzurum Valiliği ile Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, tarih bilincinin yerleştirilmesi amacıyla öğrencilere ilk kez 93 Harbi'ne sahne olan ve Nene Hatun'un üstün cesaretiyle efsaneleştiği Aziziye Tabyaları'nda eğitim verildi.
Öğrencilerin ecdatlarını bilmesi ve tarih bilinciyle yetişmesi amacıyla hayata geçirilen "Geleceğin Ecdatla Buluşması Projesi"nin açılış töreni için Top Dağı'ndaki Aziziye Tabyaları'nda program düzenlendi.
Zübeyde Hanım, 19 Mayıs, Ertuğrulgazi ve Fatih ilkokullarından gelen 200 öğrenci ellerinde bayraklarla Nenetahun Anıtı önündeki törene katıldı.
Vali Ahmet Altıparmak, burada yaptığı konuşmada, Erzurum ruhunu yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, bütün dünyada, özellikle kalkınmış ülkelerde eğitimin birinci haftasında şehrin önemli eserlerinin çocuklara tanıtıldığını söyledi.
Aziziye'nin ve diğer tabyaların sadece şehrin değil Türkiye'nin önemli eserleri arasında yer aldığını ifade eden Altıparmak, "Her birinde ayrı bir anlam, her birinde ayrı bir tarih vardır. 'İkinci Çanakkale' diye adlandırdığımız bu eserlerde ilk dersleri yapmak, sizlerle beraber olmak burada en büyük arzularımdan bir tanesiydi. Bu Erzurum ruhunun, Çanakkale ruhunun, tabyalar ruhunun bütün gençlik tarafından bilinmesi, hissedilmesi ve ülkemiz gençliğine tanıtılması çok çok önemliydi" dedi.
Gelişmiş ülkelerden örnek veren Altıparmak, şunları kaydetti:
"Japonların gelişmesiyle ilgili olarak, 'nasıl bu kadar geliştiler, eğitimde niye bu kadar ileriye gittiler' diye bir heyetimiz gidiyor, içinde milli eğitim müsteşarının da olduğu ve Japonya'da sordukları zaman, 'sabah saat 05.00'te sizi bir yere götüreceğiz' diyorlar. Götürdükleri yer de Hiroşima. Vardıklarında, binlerce, on binlerce çocuk oradalar. O Japon ruhunun nereden geldiğini göstermek için bizimkileri götürüyorlar. Heyetimiz soruyor. 'Bizim Hiroşima gibi bir olayımız yok ki' diyorlar. Japon yetkili, 'Hiroşima'ya onlarca bedel Çanakkaleniz var diyor. Bizim de Erzurum'da tabyalarımız var. Bu ruhu sizin anlamanız, hissetmeniz önemli."
Söz konusu tabyaların ülkenin korunması için yapıldığını vurgulayan Altıparmak, "Bu tabyalarda o gelen düşmanlara karşı birlik olarak savaşan, sadece Erzurum'un ilçeleri, merkezi değildi. Diyarbakırlı, Kırşehirli, Ankara'dan hatta Osmanlı'nın diğer topraklarından gelen binlerce, onbinlerce, Türk'ü, Kürt'ü, Gürcüsü kısacası Müslüman'ı buradaydı. Savaşmak, buralara sahip çıkmak için. Dolayısıyla birlikteliğimize gölge düşürecek her olay karşısında sizler olmalısınız" diye konuştu.
Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge de beş gün boyunca günde dört saat ikişer yüz öğrencinin tabyalara getirileceğini belirterek, "Bugün 09.00, 11.00, 13.30 ve 15.00 olmak üzere dört seansta 800 öğrenci gelecek. Aynı seanslarımız yarından itibaren Yakutiye ilçelerinde devam edecek. Günde dörder seanstan bir hafta boyunca 4 bin öğrencimizi buraya getireceğiz" dedi.
Fatih İlkokulu'ndan Doğukan Sararlı ise "Aziziye Tabyalarını hiç görmemiştim. Çok arzu ediyordum. Yapılan proje sayesinde bu kutsal mekanı görmüş oldum. Geleceğime çok faydalı olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Tarihçi yazar Palandöken Belediye Başkanı Yardımcısı Muzaffer Taşyürek de tabyalar hakkında çocuklara eğitim verdi.
Konuşmaların ardından, Kayakyolu Çimento Müstahsilleri İlköğretim Okulu trampet takımı, Alvarlı Efe Hazretleri Muhammet Lüfi Efendi'nin gazellerini okuyarak, Benim Anam Erzurumludur türküsünü söylediler. - Erzurum
Son Dakika › Güncel › Öğrencilere Tarihi Tabyalarda Ders Verildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?