AYŞE YILDIZ - Ardahan'da hamallıkla geçimini sağlayan Ahmet Cansızlar, yaklaşık 6 aydır tedavi gören oğluna böbreğini vererek, sağlığına kavuşmasını sağladı. Cansızlar, yeni yıla yeni böbreğiyle girmenin sevincini yaşıyor.
Kent merkezinde yaşayan ve hamallık yapan babasına yardım eden 24 yaşındaki Cansızlar, bulanık görme şikayetiyle Ardahan Devlet Hastanesi'ne müracaat etti.
Burada yapılan muayenede böbrek yetmezliği teşhisi konulan Cansızlar, Ankara'ya sevk edildi. Yapılan tedavilerde böbrek nakli olmasına karar verilen Cansızlar, Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde üç hafta diyaliz tedavisi gördü.
Aileden alınan numunelerin ardından baba İlhan Cansızlar'ın (53) böbreği oğlu için uygun olduğu belirlendi. Bunun üzerine Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip, laparoskopik yöntemle babadan oğluna başarılı bir şekilde böbrek nakli gerçekleştirildi.
Hastanede tedavisi süren Ahmet Cansızlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbrek hastası olduğunu hastanede öğrendiğini ve Ankara'da bir süre yatarak tedavi gördüğünü söyledi.
Yapılan nakil sayesinde sağlığına kavuştuğunu vurgulayan Cansızlar, "Babam böbreğini bağışladı. Çok mutluyum. Organ bağışı da nakli de çok önemli. Çünkü hayat kurtarıyorlar. Gözlerimde rahatsızlık vardı. Göremiyordum. Hastanede böbrek hastası olduğum belirlendi. Göz hastalığından gittim, böbrek hastası olduğum ortaya çıktı" diye konuştu.
Babasının anlamlı bir hediye verdiğini anlatan Cansızlar, "Beş kardeşiz. Ailede ilk defa ben böbrek hastalığı bende görüldü. Babama çok teşekkür ediyorum. Bana canının bir parçasını verdi. Yeni yıl için iyi bir hediye. En anlamlı yılbaşı hediyem böbrek oldu. Yeni yıla sağlıklı bir şekilde giriyorum. Babam taburcu oldu ama onun da sağlık durumu çok iyi" dedi.
Hastanede oğlunun başında bekleyen anne Şahsenem Cansızlar ise kendi böbreğinin oğlu için uymadığını belirterek, "Maddi durumumuz çok kötü. Allah devletten razı olsun. Bize burada çok iyi sağlık hizmeti sundular" dedi.
- "Laparoskopik yöntemle, hasta 3 günde taburcu oluyor"
Merkezin müdürü Doç. Dr. Aydınlı da Türkiye'de canlı vericiden daha fazla nakil yapıldığını belirterek, kadavra verici sayısının az olmasına rağmen özellikle son yıllarda bir bilinç oluştuğunu söyledi.
Müdür yardımcısı Doç. Dr. Gürkan Öztürk ise kapalı ameliyat yöntemini bu yıl uygulamaya başladıklarını ifade ederek, klasik yöntemin ötesine giderek, hastalara daha konforlu ameliyat hizmeti sunduklarını vurguladı.
Birer santimlik delikten girerek, böbrek nakilleri yaptıklarını anlatan Öztürk, "Laparoskopik yöntem sayesinde hasta daha kısa sürede iyileşiyor ve daha çabuk taburcu oluyor. Ardahan'dan gelen hastamıza da bu yöntemle nakil yaptık. Bu yöntem, yara yeri problemlerini ve fıtık oluşmasını engelliyor. Bu yıl 16 vakaya laparoskopik yöntem uyguladık" şeklinde konuştu.
Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Keleş de böbrek nakli hastalarını en iyi şekilde ameliyata hazırladıklarını belirterek, Doğu Anadolu Bölgesi'nde organ nakli bayrağını dalgalandırmayı amaçladıklarını söyledi.
Herkesin özverili bir şekilde çalıştığını vurgulayan Keleş, "Hastalarımızın başka şehirlere gitmesi bizi üzüyor. Biz de bunun için uluslararası standartlarda hizmet vererek, başarılı nakiller yapıyoruz. Uluslararası çalışmaları da yakından takip ederek, yeni ameliyat yöntemlerini uyguluyoruz" dedi.
Ardahan'dan gelen vakanın biraz şanslı olduğunu ifade eden Keleş, "Uygun verici hemen bulundu. Yeni yıla sağlıklı girecek. İnşallah yeni yıl hastamıza sağlık getirir, başarı, iş getirir" ifadelerini kullandı.
- Cansızların kontrollerinden detay
- Cansızlar'ın açıklaması
- Merkezin müdürü Doç. Dr. Aydınlı'nın açıklaması
- Müdür yardımcısı Doç. Dr. Gürkan Öztürk'ün açıklaması
- Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Keleş'in açıklaması
Son Dakika › Güncel › Oğluna yeni yıl hediyesi olarak 'böbreği'ni verdi - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?