Birleşmiş Milletler İnsanı Yardım Ofisi (OCHA) ile Türk Kızılayı arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında OCHA, sınır ötesi faaliyetlerde kullanılmak üzere Kızılay'a 2 milyon Dolar aktaracak
Yaklaşık 5 yıldır sınır üstü noktalardan Suriye'nin içlerine insani yardım malzemesi sevk eden, Suriye topraklarında kurduğu çadır kentlerde evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce insanın her türlü ihtiyacını karşılamaya çalışan Türk Kızılayı, bölgeye daha fazla insani yardım ulaştırabilmek için, Birleşmiş Milletler İnsanı Yardım Ofisi (OCHA) ile işbirliği protokolü imzaladı. Uzun yıllar birçok projede birlikte hareket eden Türk Kızılayı ve OCHA, bu işbirliği sayesinde sınır ötesi yardımlara daha fazla ağırlık verecek. Sınır yardımları faaliyetlerini güçlendirmek, çalışmaları standardize ederek sürekliliği sağlamak ve daha birçok başlığı kapsayan protokol kapsamında OCHA, sınır ötesi faaliyetlerde kullanılmak üzere 2 milyon Doları Kızılay'a aktaracak.
İşbirliği protokolü için Kızılay adına Genel Müdür Dr. Mehmet Güllüoğlu, OCHA adına Bölge Müdür Yardımcısı Ramesh Rajasingham'ın katılımıyla Öncüpınar Sınır Kapısı Türk Kızılayı Ofisi'nde imza töreni gerçekleştirildi.
OCHA adına konuşan Bölge Müdür Yardımcısı Ramesh Rajasingham, bugünkü hibe fonu anlaşması ile Birleşmiş Milletler insanı işler eşgüdüm ofisi Türkiye İnsanı Fonu tarafından 2 milyon ABD doları destek sağlayacaklarını ifade ederek, "Türk Kızılayı, 2012 yılından bugüne, Suriye krizinin trajik sonuçlarından etkilenmiş ve insani yardıma ciddi şekilde gereksinim duyan Suriyeli ihtiyaç sahiplerine yönelik destek sağlayan, başta STK'lar olmak üzere tüm insani aktörlerin sınır ötesi yardımlarını kolaylaştırmaktadır. Türk Kızılayı'nın yapmakta olduğu bu faaliyet ve sağladığı insani yardım kolaylaştırıcılığı rolü Suriye'de binlerce hayatın kurtarılması noktasında tarihi bir başarıya imza atmaktadır. Kızılay, sınır yardımları kapsamındaki kapasitesini ihtiyaçlar doğrultusunda hızlıca artırmış, ortaya çıkan sorunlara çözüm üretmiş ve binlerce ton insani yardım malzemesinin Suriye'ye sevk edilebilmesini sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir. Sizler, Kızılaycılar, müşterek insani yardım ilkelerimiz olan insanlık, eşitlik, tarafsızlık ve bağımsızlık ilkelerini en başarılı şekilde temsil etmektesiniz. Bu istikamette, içinizdeki insancıl duygularla, nerede ve kim olursa olsunlar kardeşlerinize yardım ulaştırmaktasınız. Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Kevin Kennedy'ye ve şahsıma ilham kaynağı olan bu faaliyetlerinizi önümüze gelen her fırsatta uluslararası toplum ve basınla paylaşmaya devam ediyoruz" dedi.
"BM OCHA tarafından Türk Kızılayı'na bugüne kadar toplamda 7,3 milyon ABD Doları destek sağlanmış olacak"
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin BM ve uygulayıcı ortaklarına sınır-ötesi yardım yapabilmesine olanak sağlayan 2165 sayılı kararı öncesinde de Kızılay olarak sivil toplum kuruluşlarının sınır yardımlarına destek sağlandığını ifade eden Ramesh Rajasingham, "Bugün toplam sayısı 30 bin tır yükü üzerinde olan insani yardımın Suriye'ye sevk edilmesine destek olmaktaydınız. Kıyaslamak gerekirse, bugün itibarıyla Birleşmiş Milletler sınır ötesi yardım operasyonları kapsamında henüz yalnızca 10 bin tır yükü insani yardım sevk edilmiştir. Bugünkü hibe fonu anlaşması ile Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi Türkiye İnsani Fonu tarafından yaklaşık 2 Milyon ABD Doları destek sağlanacak Kızılay projesi ile 500'ün üzerinde STK'nın faydalanacağı ve ortalama yıllık 3 bin üzerinde tır yükü insani yardım sevkinin kolaylaştırılacağı sınır yardımları operasyonu destekleyerek Suriye içerisinde çatışmalardan etkilenmiş 5 milyonun üzerinde kadın, erkek ve çocuğa yardım ulaştırılması hedeflenmektedir. Bu Türk Kızılayı ile yapmış olduğumuz dördüncü hibe fonu anlaşması olacak ve bununla birlikte BM OCHA tarafından Türk Kızılayı'na bugüne kadar toplamda 7,3 milyon ABD Doları destek sağlanmış olacak" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'den Suriye'ye yönelik insani yardım operasyonunun yıllık değerinin toplamda 1 milyar ABD Doları olduğunu tahmin ediyoruz"
Ramesh Rajasingham sözlerini şöyle sürdürdü;
"Uluslararası toplumun Türk Kızılayı sınır yardımları operasyonuna ve BM İzleme Mekanizmasına olan güveni, Batılı ve Körfez ülkelerinden fon mekanizmalarımıza ve insani operasyonun tamamına yapılan bağışlara yansımaktadır. Türkiye'den Suriye'ye yönelik insani yardım operasyonunun yıllık değerinin toplamda 1 milyar ABD Doları olduğunu tahmin ediyoruz. Bugün fon sağlanacak proje ile Türk Kızılayı'nın sınır yardımları operasyonunun icrası bakımından oluşan insan kaynağı, lojistik, depolama ve nakliye gibi giderlerini karşılanması, Türk Kızılayı ve hizmetten faydalanan STK'ların personeline yönelik çeşitli eğitimlerle profesyonel gelişimlerine destek olunması ve nihayetinde Türk Kızılayı sınır yardımları operasyonunun bir yıl süre ile daha kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi amaçlanmaktadır. Türk Kızılayı tarafından sağlanan sınır yardımları kolaylığı sayesinde insani yardım kuruluşları Katma Değer Vergisi ve gümrük vergilerinden muaf bir şekilde insani yardım malzemelerini ithal ve ihraç edebilmektedir. Bu muafiyet, insani yardım malzemelerinin satın alımı ve sevki için harcanan tutarlarda yıllık 10 milyon ABD Doları'nın üzerinde olduğunu tahmin ettiğimiz ciddi bir tasarruf sağlamaktadır. Bu şunu ifade etmektedir, Kızılay sınır yardımları operasyonu sayesinde elde edilen bu tasarruf ile en az 10 milyon ABD Doları daha yardım yapılabilmektedir. Türk STK'ları, insani yardım alanında çalışan STK camiası için önemli rol oynamakta ve gerçekleştirdikleri faaliyetler insani yardım operasyonunun geneline ciddi katkı sağlamaktadır. Yalnızca 2016 yılında, Türk Kızılayı eliyle 58 uluslararası ve 10 bin 252 tır yükü 469 yerel STK tarafından sağlanan 10 bin 252 tır yükü insani yardım malzemesinin Suriye'ye sevki sağlanmıştır. 5 farklı sınır kapısı kullanılarak yapılan bu yardımın toplam nakdi değeri 200 Milyon ABD Dolarının üzerindedir. Bugüne kadar Suriye içerisindeki 255 insani yardım projesine 155 milyon ABD Doları hibe fonu desteği tahsis ederek 10 milyonun üzerinde ihtiyaç sahibine yardım ulaştırılmasını sağlamıştır" dedi.
Kızılay Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, Suriye krizinin 7'nci yılına girildiğini ifade ederek, "2011 yılında başlayan göç hareketiyle Türkiye, Ürdün, Lübnan, başka ülkeler olmak üzere milyonlarca insanın ülke dışına göç etmesi, ülke içerisinde göç etmesi, Türkiye'nin Hatay'dan başlayarak göç alması, kampların kurulması, daha sonrada Türkiye'nin dünyada en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapması, kampların sayısının 20'yi aşması, kamplarda kalanların sayısının kat kat kent merkezlerinde olması, Suriye içindeki çatışmalar, Suriye içerisinde milyonlarca insanın defalarca göç etmesi, yakın zamanda Halep'te yaşananlar, kimyasal saldırılar, devam eden süreçler, Fırat Kalkanı operasyonu, Azez'den Carablus'a kadar olan bölge, Idlip'te yaşananlar, önümüzdeki haftalarda yaşanacaklar.Hiç kaybetmediğimiz barış umudu" dedi.
Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci'nin konuşmasından sonra İşbirliği protokolünü Kızılay adına Genel Müdür Dr. Mehmet Güllüoğlu, OCHA adına Bölge Müdür Yardımcısı Ramesh Rajasingham imzaladı. - KİLİS
Son Dakika › Güncel › Ocha, Türk Kızılayı'na 2 Milyon Dolar Aktaracak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?