DİLAN KUTLU
Depremden etkilenen köylerde üreticilerin mağduriyeti devam ediyor. Depremin 10. gününde çiftçiler yem desteği bekliyor. Hayvanlarını ucuza satmak zorunda kaldıklarını söyleyen Kahramanmaraş Nurhaklı bir köylü, "Arkadaşlarımız hayvanlarını doğum yaptığı halde kesime gönderiyor o da ucuza alıp götürüyorlar. Bu şekilde hayvancılık biter Kahramanmaraş'ta" derken; Kullar köyünden bir depremzede ise, "Birçok ahırda üreticilerin hayvanları enkazda kalırken benim 214 gebe koyunum var. Yem sıkıntımız olduğu için hayvanlar doymuyor. Devlet bu kadar üreticisini niye mağdur ediyor. Devlet yemini üreticisine ulaştıramaz mı" diye dert yandı.
Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat'ta meydana gelen depremler şehir merkezlerinde büyük can kaybına neden olurken, köylerde de büyük yıkımlara yol açtı. Köylerde yıkılan evler nedeniyle çok sayıda can kaybı yaşanırken, tek geçim kaynakları hayvanları ölen köylüler, kalan hayvanlar için ise yem bulmakta güçlük çekiyor.
Kahramanmaraş'ın Nurhak İlçesine bağlı Kullar köyünde de deprem birçok evde yıkıma neden oldu. Nurhak Kullar köyünde hasarlı okulun bahçesine yan yana çadırlar kurulmuş. Yardım için gönderilen elbiseler çadırların ortasına yığılmış bir şekilde duruyor.
Ahırının bir kısmı tamamen çökmüş olan bir üretici, "Dar olan bir ahıra emaneten hayvanlarımızı yerleştirdik. Yem desteği yok, su yok. Kardan su eritiyoruz. Birkaç tane hayvanımız telef oldu. Ekipler gelmedi komşularla çıkardık. Hayvanlara çadır lazım" diyerek yetkililere seslendi.
"DEVLET HAYVANCILIĞA ŞU ŞARTLAR DA DESTEK VERMEZSE EDEMEYİZ"
Depremin ilk günlerinde telekomünikasyon hizmetlerinin durdurulması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyleyen bir köylü, "Devlet, hayvancılığa şu şartlar da destek vermezse edemeyiz" dedi.
"ARKADAŞLARIMIZ HAYVANLARINI DOĞUM YAPTIĞI HALDE KESİME GÖNDERİYOR"
Bir diğer köylü ise, "Arkadaşlarımız hayvanlarını doğum yaptığı halde kesime gönderiyor o da ucuza alıp götürüyorlar. Bu şekilde hayvancılık biter Kahramanmaraş bölgesinde" diye konuştu.
"AHIRLARIMIZA KORKUYLA GİRİP ÇIKABİLİYORUZ"
Bir başka köylü ise şunları söyledi:
"Depremin ilk günü hayvanlarımızı yemlemeye bile ulaşamadık. İkinci gün hava şartları nedeniyle bir defa ulaşabildik. Evimi terk ettik. Çadırda kalıyoruz. Şu an hayvanlarla kaldığımı yerin arası 7 kilometre. Gidiyoruz yemini atıp geliyoruz. Kendi hayvanlarımda telef olmadı ama bazı arkadaşlar da oldu. Ahırı uçan arkadaşlarının havanlarını kendi ahırıma götürdüm. Yem yardımına başvurduk herhangi bir yıkık göçük olmadığından dolayı 'onlara veremeyiz' dediler. Ahırlarımız az hasarlı korkuyla girip çıkabiliyoruz."
"YEM SIKINTIMIZ OLDUĞU İÇİN HAYVANLAR DOYMUYOR"
Nurhak Tatlar köyünden bir üretici ise, "İlk gün hayvanlarımızın yerleri çöktü. Samanlıklarımız telef oldu. Çıkarttıklarımızı da komşuların ahırlarına koymak zorunda kaldık. Komşunun yemi ne kadar olabilir ki onun da yemi göçük altında kaldı. Depremin üzerinden 8-9 gün geçti. Bize gelip de 'Ne haldesiniz' diye ulaşan biri olmadı. Zor durumdayız. Benim 214 gebe koyunum var. Yem sıkıntımız olduğu için hayvanlar doymuyor. Köye ulaşımımız bir hafta sürdü. Saman ve yem sıkıntımız var. Söyleyecek çok şey var ama devlet bu kadar üreticisini niye mağdur ediyor? Devlet yemini üreticisine ulaştıramaz mı" diyerek yakındı.
"ET VE SÜT KURUMU 'DANAYI İNEKLE DEĞİŞTİRELİM' DEDİ"
Değirmenkaya köyünden Ali Şeker ise, "Bir afet bizi buldu. 100 hanelik köyde 10 tane kaldı. Başka da suya ihtiyacımız var. İlçe tarım ve Tarım Bakanlığı inekleri hiç düşünmüyor. Bize bir tane çadır olsa… Maraş valisi 'yarın veriyorum' dedi bir hafta oldu gelmedi. Hayvanlarımızı satacağız ama hayvanlarımızdan bir ay doğuma kala kesmiyor. Et ve Süt Kurumu danayı inekle değiştirelim dedi" diye konuştu.
"TEZ ZAMANDA KONTEYNER KENTLERİN KURULMASI GEREKİYOR"
Kahramanmaraş'ın tek CHP'li belediyesi olan Nurhak'ta depremin ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan da enkaz kaldırma çalışmalarında vince ihtiyaçlarının olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Hepimizin başı sağ olsun. Nurhak'ta afetin yanında büyük bir hava muhalefetiyle karşı karşıya kaldık. Kar ve fırtınadan dolayı yollarımız kapandı. Gördüğümüz manzaranın karşısında ürpermenin ötesinde şok yaşadık. Şu anda enkaz kaldırma çalışmalarına başladık. Maalesef iki vatandaşımızın göçük altında araması devam ediyor. Diğer mahallelerimizde göçük altında vatandaşlarımız yok. Şu ana kadar can kaybımız 74. Vatandaşlarımızın büyük bir kısmını tahliye ettik. Havanın çok soğuk olmasından dolayı çadırlarının da içinin soğuk olmasından kaynaklı bir sorun yaşıyoruz. Tez zamanda konteyner kentlerin kurulması gerekiyor. Akabinde prefabrik yapıların hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Nurhak'ta dondurucu soğuklar nisan ayının ortasına kadar devam ediyor. Şu anda mahallelerimizin hepsiyle iletişim halindeyiz. Birkaç yaylamız var ulaşım sağlamamız gereken onlara da hızlı bir şekilde ulaşmaya çalışıyoruz. Göçük altında maalesef canlı hayvan bulunmaktadır. Onların kurtarılmaları devam ediyor."
CHP'li Tokat Kınık Belediye Başkanı Güven Arslan da depremden etkilenen Nurhak'a dayanışma için geldiğini söyledi.
Son Dakika › Güncel › Nurhak'ta Depremden Etkilenen Köylüler Mağdur: 'Arkadaşlarımız Hayvanlarını Doğum Yaptığı Halde Kesime Gönderiyor, Ucuza Alıp Götürüyorlar' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?