Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından arızalı olduğu gerekçesiyle kaldırılan ışıklı 'Ne Mutlu Türküm Diyene' yazısı, tepkiler üzerine apar topar eski yerine yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Zagnos Paşa Caddesi girişinde bulunan Ali Hikmet Paşa Meydanı'ndaki Türkiye Haritası'nın üzerine asıldı. Eski yerine olmasa da yazının tekrar asılması Balıkesirliler'i sevindirdi. Kimi önemli olanın, öncelikle "Ben Türk'üm" diyebilmek olduğunu söyledi.
Balıkesir Belediye eski Başkanı MHP'li İsmail Ok döneminde Milli Kuvvetler Caddesi girişine asılan 'Ne Mutlu Türküm Diyene' yazılı ışıklı tabela AK Partili Büyükşehir Belediyesi tarafından Perşembe günü indirildi. Yerine 70x110 santimetre ebatlarında hazırlanan ay-yıldızlı bayrağın yer aldığı bir tak asıldı. 'Ne Mutlu Türküm Diyene' yazısının kaldırılması Balıkesirliler ve MHP Balıkesir İl Teşkilatı'nın tepkisine neden oldu. Çok sayıda kişi tepkilerini sosyal medyada dile getirip, yazının kaldırılmasını eleştirdi. MHP Balıkesir İl Başkanı Argun Atıcı da 'Ne Mutlu Türküm Diyene' yazısının kaldırılmasını kınadı, "Türk ve Atatürk'e ait tüm değerlerimiz alaşağı ediliyor" dedi.
Balıkesir Belediye eski Başkanı İsmail Ok da yazının kaldırılmasından duyduğu üzüntüyü diye getirirken, "Eski hal binasının meydanında bulunan Türk devletlerini temsil eden bayrakların 3 ay önce kaldırılması ile başlayan süreç ne yazık ki devam ettirilmektedir. Ülke genelinde devam eden ihanet sürecinin Balıkesir ayağının da Büyükşehir Belediyesi tarafından devam ettirilmiş olmasına halkımızın gerekli cevabı vereceğinden şüphem yoktur" dedi.
PROTESTO HAZIRLIĞI BAŞLADI
Tepkiler üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 'Ne Mutlu Türküm Diyene" yazısının 1 yıldan bu yana sık arızalandığını, bu olumsuzluk nedeniyle de kaldırıldığı açıkladı. Tepkilerin internet sitelerinde haber olarak yer alması ve halkın eylem yapmak için sosyal medyada örgütlenmeye başlaması üzerine Büyükşehir belediyesi harekete geçti. Belediye görevlileri yazının söküldüğü Milli Kuvvetler Caddesi'nin devamındaki Zagnos Paşa Caddesi girişinde bulunan Ali Hikmet Paşa Meydanı'ndaki Türkiye haritası üzerine dün gece 'Ne Mutlu Türküm Diyene' yazılı daha büyük bir tabela astı. Belediye ekipleri sabah tabeladaki son rötuşları da yaptı.
Balıkesir Kent Estetiği Daire Başkanı Zerrin Ağyar, yazının tekrar asılması ardından Balıkesir'in çehresini değiştirmek için çalıştıklarını vurgulayıp, "Açıklama yapamam, devlet memuruyum. Kentin estetiği için çalışıyoruz. Tabela söküldü, vatandaşlarımız sabırsız davrandı. İşte daha güzel, daha iyi, daha büyük, daha estetik, 'Ne Mutlu Türküm Diyene' yazısı astık. Şehirde daha çok güzel şeyler olacak" demekle yetindi.
İLGİNÇ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDULAR
Eski bulunduğu yerin yaklaşık 500 ilerisine yazının tekrar asılması Balıkesirliler'i bir nebze olsun rahatlattı. Bu konuda dile getirilen görüşler şöyle:
Abidin Koşar : Tepki olmasa belediye bu tabelayı buraya asmazdı. Demek ki Atatürk'e sahip çıkmamız gerekiyor. Yeni tabela güzel oldu. Ancak keşke Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası da olsaydı. Daha da güzel olurdu.
Mustafa Karaman: Her Türk gibi ben de 'Ne Mutlu Türküm Diyene' diyorum. Tabelanın önce sökülüp, tepkiler sonrası yerine bir başkasının konması konusunda yorum yapmak istemiyorum. Ama güzel olduğunu söyleyebilirim.
Ferit Akman: Tabelanın Milli Kuvvetler Caddesi'nden sökülmesi yanlıştı. Tepki sonrası buraya konması da yanlış aslında. Keşke eski yerinde kalsaydı. Orası insanların şehir merkezine girdiği yerdi. Türkiye'de son 12 yılda güzel şeyler oluyor ama yanlış, anlamsız şeyler de oluyor. Ben Trabzonluyum, Lazım. Ama bir yerde sorduklarında 'Ben Türküm' demekten gurur duyuyorum. Ben önce Türk'üm. Bu ülkede yaşayan insanların önce Türklüğü özümsemesi, sahiplenmesi lazım. Bizim İstiklal Marşı'na, bayrağımıza, dinimize sahip çıkmamız lazım.
Cevdet Karaman: Tepki verilmesi doğruydu. Türk kimliği bir üst kimliktir, tüm kimlikleri yaşatmış ve yaşatan kimliktir. Bir ırk kimliği değildir. Bir insan 'Kürdüm' derken, aynı zamanda "Türküm" demek zorunda. Çünkü onları yaşatan Türk kimliğidir. Onun için bu yazı kalmalı ve şehrin en merkezi yerinde olmalı.
Emin Baytaş: Balıkesir; Kuvay-i Milliye'nin başkentidir. Bu ülkeyi binlerce şehit vererek düşman işgalinden kurtardık. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de herhangi bir ayrım yapılmasın diye, 'Ne mutlu Türküm diyene' diye bir veciz söz söyledi. Tabelanın kaldırılması tamamen Atatürk düşmanlığıdır. Atatürk'ün sözünü hiçe saymaktır. Gece yarısı operasyonu da tepkiler üzerine yapılmıştır. Madem bu sözler bu meydana asılacaktı, neden caddeden kaldırıldı.
Cemal Aydın: Bu yazı olsa ne olur, olmasa ne olur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Ülkemizi seviyoruz. Biz Balkan göçmeniyiz, Balkanlardan gelmişiz, bu ülke sadece Türklerden mütevellit değildir. Bu ülkede Türk, Kürt, Laz, Boşnak, Arnavut var. Pomaklar var. Bu ülke bir mozaik deniyor. Mozaikse buna uymak lazım. Yazının olup olmaması önemli değil, önemli olan insanların bu ülkeyi sevmesidir. Ben Pomak'ım ve ülkemi ölesiye seviyorum. - Balıkesir
Son Dakika › Güncel › Nu Mutlu Türküm Diyene' Tabelası Geldi, Balıkesirli Sevindi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?