Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye konusunda Rusya ile bir uzlaşmadan şu an için çok uzak olduklarını bildirdi.
Merkel, başkent Berlin'de Ukrayna krizini görüşmek amacıyla Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile "Normandiya Formatı" kapsamında bir araya geldi.
Başbakanlıkta yapılan "4'lü görüşme" yaklaşık 5 saat sürdü. Daha sonra Merkel, Hollande ve Putin, "3'lü toplantı"da Suriye'deki gelişmeleri ele aldı.
Görüşmenin ardından Hollande ile ortak basın toplantısı düzenleyen Merkel, Suriye'deki geçici ateşkesin Halep'te yaşayanlara insani yardım için bir çıkış noktası olması gerektiğini söyledi.
Dışişleri bakanlarının bir çözüm için çalışması konusunda karar alındığını aktaran Merkel, "Tam bir uzlaşmadan çok uzağız." dedi.
Merkel, Putin ile yapılan Suriye görüşmesi için "Açık ve sert bir tartışma oldu. Bugün de bir mucize olmadı." ifadesini kullandı.
Suriye'deki bombardımanlarda Rusya'nın da sorumluluğu olduğunu dile getiren Merkel, şehirlerin bombalanmasının oralardaki insanlar için zalimce bir deneyim olduğunu vurguladı.
Sert bir tartışma yapılmasının doğru olduğunu vurgulayan Merkel, Rusya'nın Suriye'deki duruşunu eleştirdi. Merkel, Putin'in Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed üzerinde etkili olması konusunda sorumluluğu bulunduğunu da ifade etti.
Almanya Şansölyesi, şu an için en önemli meselenin Halep'teki insanlara insani yardım sağlanması olduğunu belirterek, bu bağlamda Rusya'ya karşı yaptırım seçeneğini yok sayamayacaklarını kaydetti.
Merkel, Almanya olarak bazı olaylar için "savaş suçlusu" tanımlamasında bulunabileceklerini bildirerek, "Şahsen, sürekli bombalamayla teröristlerle masum insanları ayırt etmenin mümkün olmayacağına inanıyorum. Bu şekilde bir siyasi çözümün de sağlanması zor." değerlendirmesini yaptı.
Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği (AB) zirvesinde öncelikle insani yardımların yerine nasıl ulaştırılacağı konusunu görüşeceklerini dile getiren Merkel, bir yardım konvoyu gönderebilmek ve tünelden bir ışık görebilmenin en öncelikli konu olduğunu bildirdi.
Ukrayna görüşmesi
Normandiya Formatı'nda yaptıkları Ukrayna görüşmesine de değinen Merkel, bu ülkenin doğusundaki krizin çözülmesine yönelik bir yol haritası oluşturulması konusunda uzlaşıldığını anlattı.
Merkel, geçen yıl Paris'te gerçekleştirilen toplantının ardından bugün yapılan toplantının önemine işaret ederek, "Tekrar liderler düzeyinde bu toplantının yapılması önemliydi. Diyalog yolları her zaman açık olmalı." diye konuştu.
Ukrayna krizinin çözümü için tarafların bir yol haritası belirlenmesi hususunda uzlaştığını aktaran Merkel, bunun için dışişleri bakanlarının bir araya gelerek süreç konusunda çalışacaklarını sözlerine ekledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande
François Hollande ise Suriye'de birkaç saat sürecek çatışmasızlık durumunu insani yardım götürmek ve siyasi görüşmeler için kullanmak istediklerini belirtti.
Suriye'de halkın korunması gerektiğini ifade eden Hollande, "Biz şimdi Vladimir Putin ile yaptığımız görüşmeden, ateşkesin belki uzatılabileceği izlenimiyle çıktık." açıklamasında bulundu.
Ateşkesin ne kadar uzun olabileceğine ilişkin bir soru üzerine Hollande, Putin'in yerine geçemeyeceğini kaydederek, "Ben bunu, açıkladığı 8 saatin ötesine gitmeye hazır olduğu şeklinde anladım. Suriye rejimi ile bunu istediğini göstermesi lazım." yanıtını verdi.
Hollande, Halep'in bombalanmasının durdurulmasını istedi. Bu bölgede yaşananları toplantıda ele aldıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Hollande, "Halep'te şu an yaşananlar savaş suçudur, gerçek bir savaş suçudur. Rejim ve destekçilerinin, bombardımanlarına son vermeleri gerektiğini burada söylememiz önemliydi." dedi.
Almanya ve Fransa olarak Halep'e insani yardım götürülmesini talep ettiklerini aktaran Hollande, bunun bir görev ve sorumluluk olduğunu kaydetti. İnsani yardım götürmek için zamana ihtiyaç duyduklarını anlatan Hollande, bu konuda birkaç saat ateşkesin mantıklı olmadığını vurguladı.
Kalıcı bir ateşkes olmadığı sürece Halep'e insani yardım götürülemeyeceğini bildiren Hollande, orada teröristlerin bulunduğu bahanesiyle halkın bombalanamayacağı görüşünü dile getirdi.
François Hollande, Suriye'de sürecin nasıl devam edebileceğine ilişkin, "Kalıcı bir ateşkes sağlanırsa, halk nefes alırsa ve ılımlı muhalefet müzakere masasına gelirse, o zaman evet, siyasi süreç başlayabilir. Halep'te ve Suriye'de kalıcı ateşkes sağlanmadan bunu önceden tahmin edemeyiz. Bizim düşmanımız DEAŞ ve aşırı gruplardır." ifadelerini kullandı.
"Yol haritası Minsk Anlaşması'nın ruhuna uygun olacak"
Ukrayna'daki krize ilişkin de Hollande, bir yıl önce aynı formatta gerçekleştirdikleri zirvenin ardından bakanlar ve danışmanlar düzeyinde Minsk Anlaşması'nı hayata geçirmeyi ve bu konudaki blokajları aşmaya çalıştıklarını bildirdi.
Hollande, Ukrayna kriziyle ilgili belirlenecek yol haritasının, Minsk Anlaşması'nın tüm aşamalarının uygulanmasına imkan sağlayacağını ve ruhuna uygun olacağını kaydetti.
Öte yandan, zirvede Putin'e, AB'nin yaptırım listesinde yer alan danışmanı Vladislav Surkov'un eşlik etmesi dikkati çekti. AB ve ABD, yaptırımlar kapsamında Surkov'a ülkelerine giriş yasağı getirmişti.
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, AB talimatlarında istisna düzenlemelerin bulunduğunu belirterek, bu toplantı için Surkov'a ilişkin böyle bir istisna başvurusu yapıldığını ve bunun kabul edildiği bilgisini verdi.
Fransa'da iki yıl önce Normandiya Çıkarması'nın yıl dönümü dolayısıyla yapılan etkinliklerde ilk kez bir araya gelen dört ülkenin liderleri, zaman zaman bu krizi çözmek için dörtlü zirveler gerçekleştiriyor. Dışişleri bakanları seviyesinde de gerçekleşen bu toplantılar, uluslararası kamuoyu tarafından "Normandiya Dörtlüsü" veya "Normandiya Formatı" olarak anılıyor.
Son Dakika › Güncel › Normandiya Dörtlüsü Liderler Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?