Nobel Barış Ödülü sahibi Tevekkül Karman İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından düzenlenen "Savaşın Kadın ve Çocuklardaki etkisi" konulu Ortadoğu'da Barış Konferansı'nda Mersin'nin Tarsus İlçesinde öldürülen Özgecan Aslan için, "Hepimizin temennisi tekdir, adaletin yerini bulmasını istiyoruz" dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Tevekkül Karman Global Barış ve Demokrasi Merkezi tarafından düzenlenen konferansa, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, Nobel Barış ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman, İranlı Şirin Abadi ve ABD'li Jody Williams katıldı.
Konuşmasında savaşsız, acısız, gözyaşısız bir dünya temennisinde bulunan Vali Şahin, "Saldırıya uğrayan ve hayatını kaybeden tüm kadınlarımıza saygılar sunuyorum ve tüm çocuklarımızı saygıyla anıyorum. Bugünkü konferans ve yapılan çalışmaların etkili olarak dalga dalga bir etki oluşturmasını bir hareketin başlangıcı olmasını umut ediyorum. Savaşsız, acısız, gözyaşsız bir dünya ve Ortadoğu temenni ediyorum" dedi.
"ÖZGECAN İÇİN ADALETİN YERİNİ BULMASINI İSTİYORUZ"
"Özgecan Aslan için hepimizin temennisi tekdir, adaletin yerini bulmasını istiyoruz," diyerek taziyelerini sunan Yemenli aktivist Tevekkül Karman, "Savaşlar dünyamızda gittikçe artmakta ve herkes savaştan ötürü bir bedel ödemektedir. Savaşların ve çatışmaların genişlemesine karşın hükümet, uluslararası sektörler olarak, kişisel çabalarımızı birleştirerek insanlık adına bir araya gelmeliyiz. Kadınlar ve çocuklar savaşların en büyük mağdurlarıdır. Çocuklar bizim istikbalimizdir. Onların daha güzel bir şekilde yaşaması için mücadele etmeliyiz. Kadınlara, çocuklara karşı işlenen cinayetler adalet karşısına çıkmalıdır. Bu şekilde toplum daha güvenli olacaktır" diye konuştu.
"NOBEL ERKEKLER İNİSİYATİFİ YOK"
Nobel Barış Ödülü'nü alan kadınlar olarak sürdürülebilir olması ve dünyadaki bütün kadın örgütleri için çalıştıklarını ifade eden Nobel Barış Ödüllü aktivist Jody Williams, "Biz yalnızca bireysel olarak Nobel Barış Ödülü'nü alan kadınlar değil, bu ödülü alanlar olarak birlik olup bu etkiyi kullanarak Nobel Kadınlar İnisiyatifi'ni oluşturmak istediğimiz için Nobel Ödülü'nü almış olmak isteyen kadınlarız. Sürdürülebilir barışın adaletli ve eşitlik ile sağlanması için çalışan dünyadaki bütün kadın örgütlerini desteklemek amaçlı çalışıyoruz. Çok az sayıda kadının Nobel Barış Ödülü'nü almış olması şaşırtıcı. Aile ve toplumu bir arada tutmaya çalışanlar kadınlar olmasına rağmen dünya düzeninde baskın olan erkeklere, savaşları çıkaranlara barış ödülleri verilmesi ilginç. Erkeklerin aksine biz birlik olduk. Nobel Erkekler İnisiyatifi diye bir şey yok hiçbir zaman olmadı da" ifadelerini kullandı.
Demokrasini bir kültür olduğunu belirten Şirin Abadi ise, Libya'da, Suriye'de olan olaylara değinerek, "Bir diktatörden kurtulmak her zaman yetmiyor. O toplumun demokrasiye yönelik çabaları devam etmelidir. Libya'da da böyle oldu. Bir diktatör gitti, ama ülke refaha kavuşmadı. Çünkü iç savaşlar oldu. Bunun da nedeni ülkede sivil toplumun güçlü olmamasından dolayıdır. Bir diktatör ülkeyi yönetmeye başladı mı sivil toplumun güçlenmesinin hemen önüne geçer. Demokrasi bir kültürdür. Önemli olan insanlara eğitim vermektir. Bu şekilde onlarda farkındalık yaratılmalı. Yazarlar bir ağ kurmalı, feministler işçilere destek olmalı. Sivil kuruluşları birbirlerine destek olmalı. Bu şekilde toplum her türlü yolsuzluğa karşı aşılanmış olur" dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, savaşlarda kadınların bedenleri üzerinden vurulduğunu dile getirerek, "Birinci Dünya Savaşında hayatını kaybedenlerin yüzde sekseni askerdi. Oysa bu rakam İkinci Dünya Savaşı'nda yüzde elliye, Vietnam Savaşı'nda ise yüzde yirmiye düşmüştür. 1990 yılından itibaren savaşlarda hayatını kaybeden sivillerin yüzde doksanını kadın ve çocuklar oluşturmaktadır. Artık tecavüz bir savaş silahı olarak kullanılmaktadır. Savaşlarda kadınlar bu yüzden yaşadıkları sarsıntıyı atlatamamaktadırlar" ifadelerine yer verdi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın ise yaptığı konuşmada savaşlarda daha çok kadınların ve çocukların öldüğünü vurgulayarak şunları söyledi:
"Özellikle bu coğrafyada yapılan savaşlarda askerler ölmüyor. Kadınlar ve çocuklar da ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada saatte 35 insan savaşlardan hayatını kaybediyor. Ölenlerin yüzde doksanı sivil. ve son on yılda savaşlarda 10 milyon çocuk hayatını kaybetti. Savaşlardan dolayı 37 milyon insan yerini, yurdunu terk etti. Bunların içersinde yüzde 65 kadın ve çocuk. 10-18 arasında da ciddi rakamda çocuk askerler mevcut." - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Nobel Barış Ödüllü Kadınlardan Özgecan Mesajı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?