Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçen 8 Haziran'da 81 ilin valiliğine dilekçe göndererek bombalı eylemlerde kullanılan amonyum nitratı engellemek için nitratlı gübrelerin tamamının satış ve naklidin durdurulmasını istediğini açıkladı. Çiftçi, gübrenin tarımsal üretimdeki önemine vurgu yaparak, "Bu uygulama sürecek olursa tarım sektörü ve çiftçilerimizde geri döndürülemez sonuçlar yaratacaktır. Bu nedenle bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli" dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 8 Haziran'da 'gizli' ibaresiyle 81 il valiliğine Bakan Faruk Çelik imzalı emirle nitratlı gübrelerin tamamının (amonyum nitrat, potasyum nitrat ve kalsiyum nitrat) satışı ve nakli durdurulması ve hepsinin il müdürlükleri tarafından yeddiemine alınmasını içeren talimat verildiğini söyledi. Çiftçi, terörle mücadelenin önemli parçası olarak uygulamaya konulan bu yöntemin çiftçilerin en fazla nitratlı gübreye gereksinim duyduğu bir döneme denk geldiğini vurgularak, şöyle konuştu:
"Öyle ki çiftçiler parasını ödeyip aldığı gübrelerin naklini yapamadığı için gübreyi kullanamaz durumdalar. Gübre üretimi ve tüketimi bir ülkenin tarımsal gelişmesinin olduğu kadar, birim alandan alınan ürün miktarının da en iyi göstergelerinden biri. Gübre kullanımının bitkisel üretim artışındaki payıyüzde 50- 75 arasında. Topraklarımızda azot eksikliği nedeniyle özellikle azotlu gübrelerin kullanımı daha da hızlı artıyor. Kimyasal gübrelerin 2015 yılı toplam üretimi 3 milyon 674 bin 262 ton, tüketimi ise 5 milyon 507 bin 779 ton. Tüketimi karşılamak üzere 2 milyon ton ithalat yapılıyor. Bu gübreler içerisinde nitratlı gübreler olarak bilinenler yüzde 26'lık amonyum nitrat, yüzde 33'lük amonyum nitrat, potasyum nitrat ve kalsiyum nitrat gübreleridir. Özellikle yüzde 33 ve yüzde 26'lık amonyum nitrat gübreleri 1.5 milyon ton ile tüketimin üzte birlik kısmını oluşturuyor. Bu gübreler azot ihtiyacını karşılamak için kullanıldığından diğer gübreler ile ikame edilmesi de mümkün değil."
"BU UYGULAMA KRİZE SOKAR"
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, yaşanabilecek üretim sorunlarına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"1.5 milyon ton nitratlı gübrenin 1 milyon tonu ülkemizde üretiliyor. 67 bin ton da ihracat yapılıyor. Hammadde açısından dışa bağımlı olarak üretim yapan gübre sanayimizin üst gübre üretimine ve satışına geçtiği bu günlerde üretimi durdurması bu sanayi kolunda da sıkıntıya sebep olacak. Şu anda satışı yapılıp parası alınan gübrelerin nakli yapılamadığı için bu da sektörde sıkıntıların artmasına neden olacak. Bu durum, ithalat ve satış bağlantıları açısından üretici fabrikaları ve bayileri, ürünü miktarını ve kalitesini azaltacağı için çiftçiyi direkt etkileyecek. Uluslararası ilişkilerimizin kötü olması, en son Rusya krizi nedeniyle ciddi ihracat sorunları yaşayan ve yeni bağlantılar arayan tarım sektörünü krize sokacak bu uygulama ülke insanımızın yeterli ve kaliteli gıda erişimini de olumsuz sonuçlar doğuracak. Çiftçilerimiz yanında Türkiye çapında 9 bin 700 bayi ile birlikte İzmir'de de 404 bayi ve gübre üreticilerini de doğrudan etkileyecektir. Şu anda bile sektörde yoğun işten çıkarmalar konuşuluyor. İlk gün uygulamalarının bile tarımımıza ileriye dönük onarılması zor zararlar veren bu uygulama sürecek olursa tarım sektörümüzde ve çiftçilerimizde geri döndürülemez sonuçlar yaratacaktır. Bu nedenle bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli.
Ülkemizde huzurun barışın sağlanması terörle mücadelede başarıya ulaşılması hayati derecede önemli. Bir insanımızın bile ölmesini istemiyoruz. Ancak bunun yolu kökten yasaklama değil denetim önlemlerinin arttırılması, kaçak kullanımların önlenmesidir."
- İzmir
Son Dakika › Güncel › Nitratlı Bombalar Çiftçiye Patladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?