Naylon Çadırda Ülkelerine Dönmeyi Bekliyorlar - Son Dakika
Güncel

Naylon Çadırda Ülkelerine Dönmeyi Bekliyorlar

Avrupa'ya gitmek yerine İzmir'de kalmayı tercih eden Suriyeliler, kurdukları naylon çadırlarda savaşın bitip ülkelerine dönecekleri günü bekliyor.

31.03.2016 12:20  Güncelleme: 13:04

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Torbalı ilçesinde kurulan çadırlarda zor şartlar altında yaşayan suriyeli sığınmacılardan detay görüntüler

Eşi ve 3 aylık bebeğiyle çadırda yaşayan 28 yaşındaki Mahmud Ali ile röportaj

Suriye'nin Deyr Ez-Zor şehrinden gelen Ahmed Hilal Muhammed ile röportaj Naylon çadırda ülkelerine dönmeyi bekliyorlar

Savaştan kaçarak sığındıkları İzmir'in Torbalı ilçesinde boş arazilere kurdukları çadırlarda kalan Suriyeliler, ülkelerine dönecekleri günü bekliyor

8 kardeşi ve hamile eşiyle Türkiye'ye gelen Mahmud Ali, 3 aylık bebeğini kendi ülkesinde büyütmek istiyor

Mahmud Ali:

"Annemi ve babamı özledim. Savaş biter bitmez Suriye'ye döneceğim. Dönmek için günleri, dakikaları sayıyorum"

HALİL ŞAHİN - Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye sığınan, Avrupa'ya gitmek yerine İzmir'de kalmayı tercih eden Suriyeliler, kurdukları naylon çadırlarda savaşın bitip ülkelerine dönecekleri günü bekliyor.

Türkiye'de sığınmacılar için oluşturulan kamplarda barınmak istemeyen bir grup Suriyeli, İzmir'de tarım işçisi olarak çalışmak için Torbalı ilçesinde Fetrek Çayı kıyısındaki boş alanlara kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Hayırseverler ve sivil toplum kuruluşlarının gıda, giyecek ve battaniye yardımlarıyla hayata tutunan Suriyeliler'in sağlık kontrollerinin yapılması için de çalışma yürütülüyor.

Eşi ve 3 aylık bebeğiyle çadırda yaşayan 28 yaşındaki Mahmud Ali, yaklaşık 6 ay önce Suriye'nin Haseke şehrinden Türkiye'ye geldiklerini, bir süre Şanlıurfa'da Suriyeliler için kurulan kampta kaldıklarını, ardından İzmir'e geldiklerini anlattı.

Anne ve babası yaşlı olduğu için Suriye'de kaldığını kaydeden Ali, "8 kardeşiz, hepimiz Türkiye'ye sığındık. En büyükleri benim. 18 yaşındaki en küçük kardeşimiz dışında hepimiz evliyiz. Benim eşim hamileydi Suriye'den çıktığımızda, şimdi 3 aylık kızım var" diye konuştu.

Suriye'den ayrılırken yanlarına kıyafet dışında hiçbir şey alamadıklarını, yatakları olmadığı için yere serdikleri kilim üzerinde uyuduklarını anlatan Ali, en büyük sorunlarının yiyecek ve su olduğunu aktardı.

Ali, iş bulamadığını, yardım derneklerinin ve hayırseverlerin yardımıyla yaşamaya çalıştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Türkiye Müslüman bir ülke olduğu için Avrupa'ya gitmek istemedim. Türkiye'yi sevdim. Ama savaş bitince Suriye'ye dönmek istiyorum. Annemi ve babamı özledim. Savaş biter bitmez Suriye'ye döneceğim. Dönmek için günleri, dakikaları sayıyorum. Çocuğum orada okula gitsin istiyorum. Savaşın en kısa zamanda bitmesi için dua ediyoruz. Orada çiftçilik yapıyordum. Yine yapar ve aileme bakabilirim. Hayalim ülkeme dönmek, çadırda değil evimde ailemle yaşamak."

-"Savaş bitene kadar buradayım"

Suriye'nin Deyr ez Zor şehrinden gelen Ahmed Hilal Muhammed de (26) yaklaşık 2 yıldır Türkiye'de olduğunu, eşi ve çocuğuyla bir çadırda yaşamını sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye'ye geldiklerinde henüz bir kaç aylık olan kızının şimdi 2,5 yaşında olduğunu kaydeden Muhammed, kızını kendi ülkesinde büyütmek istediğini dile getirdi.

Su ihtiyaçlarını yakındaki bir tarlada bulunan kuyudan karşıladıklarını, elektriği de o tarlanın sahibinin hattından kullandıklarını söyleyen Muhammed, bunun parasını ödeyebilmek için tarlada çalıştığını anlattı.

Ülkesindeki savaş bitene kadar Türkiye'de kalmak istediğini söyleyen Muhammed, "Savaş bitene kadar buradayım. Türkiye bize iyi davranıyor ama şartlar zor. Yiyecek ve su büyük sorun. Savaş bitince ülkemize döneceğiz. Ama o güne kadar da burada bir işte çalışıp aileme bakmak istiyorum. Hayalimiz Suriye" diye konuştu.

Naylon Çadırda Ülkelerine Dönmeyi Bekliyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Naylon Çadırda Ülkelerine Dönmeyi Bekliyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement