Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda, Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Çevre Bilimleri Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel'in konuşmacı olarak katıldığı "Naylon Aşkı Öldürür" adlı konferans düzenlendi.
Plastik poşet kullanımına mümkün olduğu kadar son vermek gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Temel, yeryüzünde çıkarılan petrolün yüzde dördünü naylon üretiminin oluşturduğunu belirterek, naylonların doğaya verdiği zararlar hakkında bilgi verdi.
Yılda 5 milyon ton naylon poşet üretildiğini vurgulayan Prof. Dr. Temel, "Geri dönüşümleri de çok pahalı. Attığımız naylon poşetler güneş ışığı altında çözülüp parçalanarak toprağa karışır. Toprağa karışan zararlı poşetler bitki ürünlerine bulaşır ve canlılara zarar verir" diye konuştu.
Dünyada plastik sanayisi sayısının hızla ilerlediğini ve Türkiye'de de plastik ürün ithalatının birçok üründe giderek arttığını belirten Prof. Dr. Temel, özellikle güneş ışınına maruz kalan yağ bidonları ve su şişelerinin klor gazı, kanserojen özellik taşıdığını ve sulara karışarak bedenimize girdiğini söyledi.
Çöplerden toplanan plastiklerin hijyenik olmağını ve bu şekilde toplanan plastiklerden elde edilen koyu renkli naylon poşetlerin kesinlikle gıda amaçlı kullanılmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Temel, "Amerika ve Avrupa ülkelerinde 30 yıldır halk sağlığını tehdit etmeyen ve geri dönüşümü mümkün kağıt torba kullanılıyor. Ülkelerin birçoğu da poşetleri yasaklama ve vergi yoluna gidiyor. Bizler de birey olarak bez torba, file, kâğıt poşet gibi ürünler kullanımını yaygınlaştıralım" diyerek, Gaziantep Üniversitesi'nde bu konferansı vermekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Son Dakika › Güncel › 'Naylon Aşkı Öldürür' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?