Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar?Gün, genişlemenin şu ana kadar NATO'nun kaydettiği en önemli ilerlemelerden olduğunu belirterek yeni katılan devletlerin NATO birliğini güçlendirdiğini ifade etti.
Romanya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovenya'nın NATO'ya katılımın 10. ve Arnavutluk ile Hırvatistan'ın NATO'ya dahil olmasının 5. yılı münasebetiyle, "NATO Genişlemesinin Avrupa-Atlantik ve Uluslararası Güvenliğe Katkıları" sempozyumu yapıldı.
Hilton Otel'de düzenlenene sempuzyumun açılış konuşmasını yapan Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei, NATO'nun İstanbul'da düzenlenen zirvesinin, Romanya'nın ilk katıldığı zirve olması dolasıyla tarihlerinde önemli bir yeri olduğunu anlattı. Onofrei, geçen 10 yılda yeni üyelerin NATO'ya dahil olmasının, birlik için büyük bir atılım olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gün de 10 yıl önce NATO bünyesinde yapılan son genişlemede Romanya da dahil olmak üzere çok sayıda Balkan ülkesinin katılımının, NATO'nun genişleme politikası, istikrar ve güvenliği için çok önemli olduğunu ve 10 yıllık süreçte bu katılımın çok isabetli olduğunu belirtti.
NATO'nun yeni katılımcılarla daha güçlü hale geldiğinin altını çizen Gün, güvenlik konusunda her ülkenin kendine ait farklı bakış açıları olduğunu ve farklı güvenlik konularına öncelik verebildiklerini söyledi. Gün, "Ankara'nın penceresinden de baktığımız zaman Türkiye için öncelikli olanın Suriye sınırındaki güvenlik olduğunu görüyoruz" dedi.
İstanbul'da gerçekleştirilen NATO toplantısı ile çok sayıda Balkan ülkesinin NATO'ya katılımının çok önemli olduğunu ifade eden Gün, yeni katılan Balkan devletlerinin uluslararası alanda eşsiz bir dayanışma organizasyonu olan NATO'nun yapısını güçlendirdiğini kaydetti.
Gün, günümüzde NATO ülkelerinin karşı karşıya kaldığı ırkçılık, İslamafobi, terörizm gibi çok ciddi problemler olduğunu, NATO ülkeleri arasında sağlanacak güçlü dayanışma sayesinde bu sorunlara çözüm bulabileceklerini ifade etti.
Türkiye ile NATO arasında sıkı bir işbirliği olduğunu kaydeden Gün, Türkiye'nin karşılaştığı sorunların hepsinde NATO ile ciddi bir dayanışma içinde olduğunu belirtti.
"Genişleme şu ana kadar NATO'nun kaydettiği en önemli ilerlemelerdendi. Yeni katılan devletler NATO birliğini güçlendirdi" diyen Gün, yapı itibariyle tarihteki en önemli uluslararası organizasyonlardan biri olan NATO'nun, korunmasının ve genişletilerek zenginleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Müsteşar Yardımcısı ?Gün, Türkiye'nin NATO'ya ilk genişlemede katıldığını hatırlatarak bu katılımla NATO'nun yapısına çok önemli katkıları olduğuna dikkati çekti.
- "NATO'nun genişlemesi bütün Euro-Atlantik bölgesi için güvenli bir bölge oluşmasını sağladı"-
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ise NATO'nun geleceğine dair tartışmalar bulunsa da "NATO'nun genişlemesi bütün Avrupa-Atlantik bölgesi için güvenli bir bölge oluşmasını sağladığını" kaydetti.
Rusya'nın Ukrayna üzerindeki emelleri ve Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ta ilerlemesi gibi yeni tehlikelerin söz konusu olduğunu anımsatan Moore, bu tehditlerin kolektif defans ve kriz yönetiminin önemini ortaya çıkardığını söyledi.
Moore, Afganistan'da NATO bünyesinde 50'den fazla milletten askerinin görev yaptığına işaret ederek, bu sayede günümüzde Afganistan'da seçimlerin demokratik ve başarılı bir şekilde yapılabildiğini ifade etti.
Moore ayrıca, NATO devletlerinin siber atak gibi modern tehditlere karşı da hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.
Gürcistan, Karadağ, Makedonya gibi ülkelerin NATO üyesi olmasını destekleyeceklerini kaydeden Moore, NATO üyesi ülkelere de birlik ve işbirliği mesajı verdi.
Slovenya'nın Ankara Büyükelçisi Milan Jazbec, 1989 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) yıkılması ile başta Balkanlarda olmak üzere tüm dünyayı değiştiren önemli gelişmelerin yaşandığını ve soğuk savaşın bitiminden sonra ortaya çıkan yeni devletlerin de Avrupa güvenliği için çok önemli bir aşamaya geçilmesini sağladığını belirtti.
Jazbec, 2. Dünya Savaşı ve Bosna'da yaşanan son Balkan savaşının da bölgede barış ve istikarın tesis edilmesi için NATO birliğininin ne kadar önemli olduğu gösterdiğinin altını çizdi.
NATO bünyesinde 2004 yılında sağlanan genişlemenin bölge ülkeleri için önemli olduğunu kaydeden Jazbec, "NATO genişlemesi, Balkanlara eşsiz bir güvenlik ve istikar fırsatını kazandırdı" dedi. Jazbec, son genişlemede NATO'ya katılan Balkan ülkeleri ile bölgede siyasi istikrar ve güvenliğin sağlandığını belirterek NATO ülkelerinin iki temel politikada birleşmeleri gerektiğini kaydetti.
Bunların birincisinin komşu devletlerle sürdürülebilir işbirliği olduğunu belirten Jazbec, geçmiş genişlemelerin de gösterdiği gibi açık kapı politikası ile NATO'da sağlanacak yeni genişlemelerin de NATO'nun gelişmesi için önemli bir unsur olduğunu belirtti.
Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi Drazen Hrastic ise NATO'ya yeni üye olan devletlerden biri olduklarını belirterek, uluslararası arenada sesini duyurabilmenin bu gibi kurumlarla daha kolay olduğuna dikkati çekti. Hrastic, NATO'nun son dönemde Doğu Avrupa ve Afganistan'da karşı karşıya kaldığı sorunlara değinerek, özellikle Afganistan'daki faaliyetlerinin önemini anlattı.
Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Miko Haljas da Galler'de eylül ayında yapılacak NATO Zirvesi'ne dair beklentilerini anlatarak, özellikle üyelerin güvenliği ve kolektif defans konularının birlik için önemine dikkati çekti.
Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tulechki de soğuk savaş sonrası Karadeniz bölgesinde yaşanan tüm gelişmelerin dünyanın diğer bölgelerini de etkilediğini belirtti. Tulechki, NATO'nun Karadeniz'in güvenlik meselelerine yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.
Karadeniz güvenliğinin tüm NATO ülkelerinin güvenliğini etkilediğine dikkati çeken Tulechki, Bulgaristan'ın bölge güvenliği için üzerine düşen görevi yerine getirdiğini, bölgede yaşanan siyasi krizlerinde çözümlenmesi için de taraf ülkeler arasında siyasi diyaloğun arttırılması gerektiğini kaydetti.
Kapanış konuşmasını yapan Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Mieczysfaw Cieniuch ise NATO üyeliğinin her bir üye devlet için tarihi bir gelişme olduğunu ve soğuk savaşın bitişinin 25. yılında böyle bir sempozyum düzenlemenin büyük bir önem taşıdığını belirtti.
NATO genişlemesinin merkez ve doğu Avrupa'da barış ve istikrarı sağladığına işaret eden Cieniuch, birliğin sadece taraf ülkelere güven ve istikrar kazandırmadığını, aynı zamanda uluslararası alanda önemli başarılara imza attığını söyledi.
"NATO, Avrupa güvenliği için vazgeçilemez kilit bir noktadadır" diyen Cieniuch, birliğin Kıbrıs gibi komşu bölgelerde de güvenliğin sağlanmasında önemli katkıları olduğunu belirterek NATO'ya taraf tüm ülke vatandaşlarının eşit şekilde korunduklarını hatırlattı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › NATO Genişlemesinin Avrupa-Atlantik ve Uluslararası Güvenliğe Katkıları' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?