Silifke’de dalında çatlayan ve kilosu 10 Kuruşa satılmayan narlar, nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor. İlçe merkezinde nar ekşisi yapımına başlayan vatandaşlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlamayı hedefliyor. Yapımı son derece zahmetli olan 15 kilo nardan çıkartılan 1 kilo nar ekşisi ise kilosu 25 liradan satılıyor.
Nar üreticisi İlhan Çinuçen, yaptığı açıklamada, dalında çatlayan ve kilosunu 10 kuruşa satamadıkları narları nar ekşisi yapıp kilosu 25 liradan satmayı hedeflediklerini kaydetti.
Nar ekşisinin özellikle köylü kadınlar tarafından büyük emeklerde yapıldığını ifade eden Çinuçen, nar ekşisinin sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olduğunu belirtti.
Nar ekşisi yapımı hakkında da bilgi veren Çinuçen, şunları söyledi:
“Narlar ortadan kesilerek ikiye ayrılır. Yaş kesilmiş ağaç sopalarla, kesilen bu yarım narların kabuk kısmına vurularak taneleri kabuktan ayrılır. Ayrılmış olan taneler daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, kuvvetlice biri tarafından çiğnenip suyu sıkılır. Sıkılan nar suyu büyük bir kaba konarak 3 saat kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indirilir ve soğutma işlemi ile şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanır.”
Bu yıl Keben narı üretiminde yüzde 50 verim kaybı yaşadıklarını belirten Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkan Vekili ve nar üreticisi Mustafa Göktaş, “Bu yıl Silifke aşısı Keben narımızda hava şartlarından dolayı yüzde 50 verim kaybımız vardı. Çatlamalar vardı. Üreticilerimizde bu üretim kaybını en aza indirmek amacıyla zaten yapılmakta olan yöresel nar ekişimizi bu yıl burada daha fazla olarak yapmaktayız. Nar ekişimizin en önemli özelliği doğal olması hiçbir katkı maddesinin bulunmamasıdır. Özellikle biz sağlık açısından tüketicilerimize nar ekşi sosu ile nar ekşisinin karıştırılmamasını istiyoruz. Nar ekşisinin sağlık açısından en faydası ise astım ve şeker hastalığına iyi gelmesidir. Nar ekşisi nefes açmasından dolayı çok tüketilmektedir. Bunun yanında da narın hem sofralık olarak hem nar ekşisinden ekonomik olarak faydalandığımız gibi kabuğundan boya sanayi, çekirdeğinden de un veya yağını da kozmetik sanayide kullanıyoruz. Nar ekşisinin kilosunu 25 TL’den veriyoruz” dedi.
Hasadının sonuna yaklaşıldığını narın kilosunun 1 lira ila 1 lira 50 kuruşu arasında satıldığını belirten Göktaş, “Sofralık narımız bölgeye has bir üründür. Türkiye’nin her tarafına gitmediğinden ve havaların yağmasıyla birlikte gelen rüzgarın etkisiyle narlar çatladı. Şuanda bölgemizde yaklaşık 600-700 dekarlık bir alanda bin 500 ton civarında rekoltemiz var. Ancak plansız bir şekilde yapılan hicaz narının fiyatının düşük olması nedeniyle bizde bu ürünün fiyatını istediğimiz şekilde yapamıyoruz. 3-5 yıldır aynı fiyatlarda gidiyor. Birde en büyük handikabımız geç olgunlaşan bir meyve olduğu için yağmurların yağmasıyla birlikte poyrazın günlük sıcaklık farkı oluşturması ve bu nedenle narlar çatlamakta. Bu yıl yüzde 50 ye varan bir kaybımız var ancak biz bunu değerlendiriyoruz. Nar eksisi yapımında değerlendiriyoruz. Nar eksisi de bölgemizde oldukça talep gören bir gıdadır” diye konuştu.
MURAT ŞENGİ
MERSİN
Son Dakika › Güncel › Nar Ekşisi Sezonu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?