Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "II. Ulusal Nanoteknoloji Kongresi"nde firma, akademisyen ve öğrenciler gibi sektörün bileşenleri, geleceğe yön verecek olan teknolojiyi konuştu.
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nün desteğiyle Makine Teknolojileri Kulübü tarafından YTÜ II. Ulusal Nanoteknoloji Kongresi gerçekleştirildi. Teknolojik bağımsızlığı kendine misyon edinmiş olan Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından sektörün nabzını tutmak amacıyla düzenlenen kongrede, sanayi ve teknoloji dünyasının önemli isimleri ile öğrenci ve sektör ilgilileri bir araya geldi. Amerika'da alanında öncü olan 2 Türk akademisyenin sunumları, akademik sunumlar, firma sunumları ve panellerden oluşan kongreye ilgi büyüktü.
GELECEĞE NANOTEKNOLOJİ YÖN VERECEK
YTÜ Rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek açılış konuşmasında, günümüzde, savunma, ulaşım, çevre, iletişim, kimyasallar, tüketici ürünleri alanlarında ve en fazla olarak da biyomedikal ve tıp alanında kullanılan Nanoteknoloji'nin, yakın gelecekte tüm dünyanın sanayi kollarına ve insan hayatına yön verecek bir kavram olduğunu söyledi. Nanoteknoloji alanında başta NASA olmak üzere dünyanın pek çok büyük araştırma merkezleri ve önde gelen teknoloji enstitülerinin milyonlarca dolarlık bütçelerle araştırmalarını büyük bir hızla sürdürmekte olduğunun altını çizen Rektör Yüksek, Nanoteknoloji alanlarında açılan akademik program sayısının giderek arttığına dikkat çekerken şunları söyledi:
"40 tanesi ABD'de olmak üzere nanoteknoloji alanında yaklaşık 140 üniversite programı bulunmaktadır. Nanoteknoloji, kullandığımız aletler, bilgisayarlar, yapılar, elbiseler ve materyalleri değiştirecek ve yeni ürünler, piyasalar ve yaşam tarzını gündeme getirecektir. Devlet ya da devlet büyüklüğündeki işletmeler artık nanoteknolojiyi bir adım ileriye götürecek atılımlar içinde olmak zorundadırlar. Nanoteknolojiye sahip çıkan mutlaka kazanacaktır. Bu kongreyi düzenleyen Üniversitemizin Makine Fakültesinin değerli öğretim üyelerine, Makine Teknolojileri Öğrenci Kulübüne ve bu organizasyona destek veren tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ederim."
"NANOTEKNOLOJİ POLİTİKALARI" VE "NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI" KONUŞULDU
Türkiye'nin dört bir yanından dinleyicilerin bulunduğu, ortaöğretim, lisans, lisans üstü ve firma temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen ve iki gün süren kongre boyunca nanoteknolojinin, tıp, yazılım, robotik gibi tüm alt dallarının yanı sıra 'Nanoteknoloji Politikaları' ve 'Nanoteknoloji Uygulamaları' konularına değinildi.
DPT desteği ile kurulmuş olan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin direktörü olan Volkan Özgüz, Türk Patent Enstitüsü Patent Uzmanı Murat Onur, Yusuf Menceloğlu, Selçuk Özer ve Yusuf Yusufoğlunun katılımıyla gerçekleşen panellerde nanoteknolojinin tüm merak edilenleri ve yol haritaları tartışıldı. Washington University in St. Louis'te ülkemizi aşarıyla temsil eden, Dr. Şahin Kaya Özdemir yaptığı sunumda ileride tıbbi testlerde dahi çığır açabilecek kuantum teknolojisini anlatan konuşması ile oldukça beğeni topladı.
İkinci gün suda yürüyen robotun mucidi olarak tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi Nanorobotik Laboratuvarı kurucusu ve yöneticisi Prof. Dr. Metin Sitti suda yürüyen robot hakkında yaptığı sunumu ile oldukça ilgi uyandırdı.
Firma, akademisyen, öğrencilerin bir çatı altında buluşmasını, bilgi paylaşımı yapılmasını sağlayan 'II. Ulusal Nanoteknoloji Kongresi'nin organizasyon ekibi, önümüzdeki yıllarda da faaliyetlerini devam ettireceklerini ve ülkemizi teknoloji yarışında hızlı adımlarla liderliğe ulaştırabilecek olan bu teknolojinin geliştirilmesinde, tanınmasında büyük görev üstleneceklerini ifade etti. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Nanoteknolojiye Sahip Çıkan Kazanacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?