Nakliyecilerin Kontak Kapatma Eylemi İkinci Gününde - Son Dakika
Güncel

Nakliyecilerin Kontak Kapatma Eylemi İkinci Gününde

Nakliyecilerin Kontak Kapatma Eylemi İkinci Gününde

Antalya'da nakliyecilerin İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde uygulanan saat kısıtlamasına yönelik eylemi ikinci gününde devam ediyor.

28.01.2014 17:15  Güncelleme: 11:58

Antalya'da nakliyecilerin İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde uygulanan saat kısıtlamasına yönelik kontak kapatma eylemi ikinci gününde devam ediyor. Yolda olmaları gereken saatte Antalya Toptancı Hali'nde çay ocaklarının etrafından bir araya gelen kamyoncular sadece yasaklardan değil artan mazot fiyatlarından da dert yandı. Kamyoncular, "Hesap basit: 1400 TL'ye İstanbul'a yük saran kamyoncu bunun 1000 TL'sini mazota ayırıyor, otoban ve yemek derken geriye hiçbir şey kalmıyor" diye konuştu.

Antalya Toptancı Hali'nden İstanbul'a sebze ve meyve taşıyan nakliyecilerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden ağır tonajlı araçlarını geçişine 07.00- 10.00 ile 16.00- 20.00 saatleri arasında kısıtlama getirilmesine yönelik kontak kapatma eylemi ikinci günün de devam ediyor. İstanbul'a günde ortalama 100 kamyonla 3 tona yaklaşan sebze ve meyve gönderen halde kamyoncuların perşembe günü sona erecek eylemi, halde farklı değerlendiriliyor.

'PİYASAYI ETKİLEMEZ'

Komisyoncu İsmail Erten nakliyecilerin kontak kapatma eyleminin ne İstanbul ne de Antalya'da sebze meyve fiyatlarına etkisi olmayacağını söyledi. Sebze ve meyve nakliyatının kontak kapatan esnaf tarafından yapılmadığını aktaran Erten, "Bu ürünleri satan marketlerin, ticaretini yapan esnafın büyük kamyonları var, anlaşmalı olduğu lojistik firmaları var. Onların yaptığı grev piyasayı etkilemiyor" diye konuştu. Eylemin başladığı pazartesi gününden bu yana İstanbul halinde fiyatlarının aynı seviyede olduğunu kaydeden Erten, "Pazarda spekülasyon, fahiş fiyat söz konusu olmayacaktır. Ürün ve arz olduktan sonra süreç pazarda da speküle edilemeyecektir" dedi.

MAZOT FİYATINA DA TEPKİ

Antalya Toptancı Hali'nin komisyoncular bölümünde kontak kapatma eylemi böyle değerlendirilirken, kamyonlarını kahvelerin ve çay ocaklarının bulunduğu noktaya park eden esnaf ise tepkilerinin sadece köprü yasağına değil artan mazot fiyatlarına da yönelik olduğunu söyledi.

TIR şoförü Eyüp Kağılı, "Yasaklardan ziyade mazot pahalı. Pahalılıktan dolayı kontak açamayacak vaziyetteyiz. Açsak da zaten bedavaya gidip gelmiş gibi bir şey oluyor. Yasaklar bizi temelli bir çıkmaz noktaya sürüklüyor" diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın kara taşımacılığını görmezden geldiğini savunan Kağılı, lojistik firmalarına ve deniz taşımacılığı yapan firmalara ÖTV'siz mazot kullanma hakkı tanınırken kendilerinin böyle bir imkandan mahrum bırakıldığını kaydetti. Eyüp Kağılı, "Niye kara taşımacılığı yapan nakliyeci esnafına uygulanmıyor? Bizler sahipsiziz. Devlet sürekli bizi eziyor" dedi. Kağılı, perşembe günü sona erecek eylemden bir sonuç elde edilmesini umarken, "Bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Halimiz içler acısı" ifadelerini kullandı.

Kamyon şoförü Adem Usta da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki saat kısıtlamasından ziyade mazot fiyatlarından şikayet etti. Bunun üstene gelen saat kısıtlamasıyla 1 günlük İstanbul yolunun 3 güne uzadığını anlatan Usta, "En azından sebze ve meyve taşıyan kamyonlara yasak uygulanmamalı. Ben umutluyum. Kamyoncu esnafı kararlı. Zaten para kazanamıyor. Devlet algıyı iyi biliyor ama hiç, bu adamların hali ne durumda, onu düşünmüyor" diye konuştu.

Adem Usta, Antalya Hali'nden kamyonun İstanbul'a 1400 liraya mal aldığını, yolda 1000 liranın biraz üzerinde mazot yaktığını belirterek, "Otoban var, yemen içmen var. Gidişten bir şey kazanmıyorsun. Dönüşünden kazanıyorsun. Dönüşünden iyi gelirsen ondan kazanıyorsun" dedi.

GAZİPAŞA'DA DA EYLEM SÜRÜYOR

Gazipaşa İlçesi'nde Şoförler ve Nakliyeciler Odası ile Kamyoncular Kooperatifi'ne kayıtlı 150 kamyoncunun da kontak kapatma eylemi sürerken, Gazipaşa Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Yaman ilçe dışına ürün sevkiyatının durduğunu söyledi.

Eyleme Türkiye genelinden destek geldiğini belirten Yaman, "Kamyoncu bu yasak nedeniyle çok zor durumda kalıyor. Oraya gidince sıkışmamak için hız yapıyorlar, arkasından ceza geliyor. Kamyoncu arkadaş yola gidemiyor ehliyeti olmayınca, başka bir arkadaşı tutuyor kamyonu sürdürmek için. O da ek maliyete neden oluyor. Dün başlattığımız eylemimize devam ediyoruz" diye konuştu.

Gazipaşa Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Mustafa Şahin de amaçlarının başkaldırı değil sorunlarına dikkat çekmek olduğunu söyledi.

Kamyonculardan Mehmet Üner, kendilerinden istenen sürede ürünü teslim etmek için hız yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Bazen geç çıkıyoruz. Mecburen yasağa yetişmek için hızlı gitmek zorundayız. Sonra da ceza yiyoruz" dedi.

Bir diğer kamyoncu Muhsin Yaman da soğuk kış günlerinde 6 saat kamyon içinde beklemek zorunda kaldıklarını belirterek, "Hava soğuk olduğu için kamyonu çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Bu da bize ek mazot maliyeti olarak yansıyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nakliyecilerin Kontak Kapatma Eylemi İkinci Gününde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement