Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu üyesi Ercan Arslan, İran'ın Türk TIR'larına uyguladığı 750 dolarlık geçiş ücretini, Türk tarafının aynı şekilde cevap vermesi üzerine 3 katına çıkartmasına tepki gösterdi.
UND Mersin Şubesi'nde bir araya gelen sektör temsilcileri, İran'a ve İran üzerinden taşıma yapan Türk taşımacılarına kat edilen mesafeye bağlı olarak akaryakıt fiyat farkı adı altında alınan yüksek ücretlerin haksız rekabet yarattığını vurgulayarak acil çözüm istedi. Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Arslan, İran'dan akaryakıt alan ya da almayan Türk taşımacılara dayatılan 750 dolarlık uygulamayı 'Deli Dumrul parası' olarak yorumlayarak, uygulama sonucu taşımacıların pazar paylarının önemli bir kısmını kaybettiğini söyledi. İran'ın yıllardır haksız rekabet sürdürdüğünü belirten Arslan, "Gürbulak Gümrük Kapısı'nın her iki tarafında yüzlerce TIR bu mücadelenin sonucunu ve haksızlığın bitmesini bekliyor. Türkiye, kriz süresince İran üzerinden gitmek yerine, Sarp ve Türkgözü sınır kapılarını kullanarak Gürcistan - Azerbaycan güzergahı üzerinden Türki Cumhuriyetlere ulaşma yolunu alternatif olarak devreye aldı ve ilgili kapılar da hazırlıklar yapılmış durumda. Açıkçası, karayoluyla dünyaya açıldığı tek kapı olan ve İran araçlarına her türlü kolaylığı sağlayan Türkiye'ye karşı İran'ın bu haksızlıkta ısrar etmesi anlaşılır gibi değildir. İran bu tutumu çok yanlıştır" dedi.
Arslan, yaşanan durumdan ötürü Lütfabad Sınır Kapısı'nda bin Türk aracının 15 gündür beklemek zorunda kaldığını ifade ederek şöyle devam etti:
"Sadece geçtiğimiz yıl bu sebeple Türki Cumhuriyetlere giden 13 bin 800 Türk aracı yüklerini İran girişinde İran araçlarına devrederek geri dönmek zorunda kaldı. Ticaretimiz, ihracat yükümüz ve biz taşımacılar İran sınırlarında bilinçli olarak kendi araçlarına öncelik tanınması suretiyle sınırlarda 15 gün bekletilmektedir. Şu anda sadece Lütfabad Sınır Kapısı'nda 1000 Türk aracı 15 gündür, Saraks ve Pol sınır kapılarında araçlarımız 10 gündür kapıda bekliyor. Türk taşımacısı beklerken aynı süre içinde İran araçları 3-4 kez Türkmenistan'a taşıma yapıp geri dönüyorlar. Biz taşımacılar olarak, bugüne kadar İran tarafında eşi benzeri görülmemiş birçok haksızlıkla mücadele ettik. Sektör olarak devletimizin aldığı bu kararın arkasındayız. İran ve Türki Cumhuriyetlere olan taşıma ve ticaretimiz İran'ın insafına terk edilemez. Bizler taşımanın serbestleşmesinden, kolaylaşmasından yanayız. İki ülke taşımacısı eşit şartlarda olmalı ve eşit muamele görmeli."
Aslan, alternatif olarak taşımaları Gürcistan-Azerbaycan güzergahına yönlendirdiklerini ancak İran'ın krizi büyüterek devam etmesinden endişe ettiklerini sözlerine ekledi. - Mersin
Son Dakika › Güncel › Nakliyeciler İran Krizini Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?