Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) Genel Sekreteri Ahmet Asena, Antalya esnafının telif yasası nedeniyle mağdur olmasıyla ilgili olarak, "Biz istiyoruz ki bölgesel olarak anlaşalım, iki tarafın gönüllü ödeyeceği, bizim de kabul edeceğimiz bir fiyatlama üzerinden yaygın bir kampanya ile Antalya esnafını bu dertten kurtaralım" dedi.
MÜYAP Genel Sekreteri Ahmet Asena, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok'u makamında ziyaret etti. Ziyarette AESOB Başkan Vekili Adlıhan Dere, Antalya Börek Etli Pide, Yufka, Kafeterya, Kafe ve Barlar Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun, Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Odası Başkanı Dursun Dalma ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı da hazır bulundu. MÜYAP'ı temsilen geldiklerini belirten MÜYAP Genel Sekreteri Asena, esnafın telif yasası nedeniyle mağdur olması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yasanın 2001 yılından bu yana geçerli olduğunu ancak 2004 yılından sonra yaygın biçimde uygulandığını kaydeden Asena, Türkiye genelinde 7 bin civarında telif sözleşmesi imzaladıklarını, bunun içerisinde Antalya'daki oteller de dahil olmak üzere çok fazla sayıda işletme olduğunu söyledi. Asena, "Antalya'daki otellerde dahil olmak üzere sözleşme imzaladığımız çok sayıda işletme var. Yasanın bizlere vermiş olduğu görev ve o görevle bağlantılı yetkiler kapsamında bizler müzik kullanıldığı bilinen yerlerde müzik kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek için yasal girişimde bulunduk. Bunun sonucunda da gördük ki bu durum Antalya'da belli bir rahatsızlık oluşturmuş. Bizler de esnafı temsilen sizlerle yüz yüze konuşarak, karşılıklı çözüm arayışı içinde olmak adına sizleri ziyarete geldik" dedi.
AESOB Başkanı Sevimçok ise, telif yasası konusunda esnafın serzenişlerine kulak vererek AESOB'a gelmelerinden dolayı MÜYAP Genel Sekreteri Ahmet Asena'ya teşekkür ederek, "Esnaf çok zor günler geçiriyor. Pek çoğu tabela vergisi, stopaj, KDV, geçici vergi, gelir vergisi, dükkan kirası, kredi, aidat derken nefes dahi alamaz hale gelmiştir. Şimdi bunun üstüne bir de dükkanlarda dinlenilen müziğe de şu kadar telif ödeyeceksiniz derseniz o zaman esnafın kıpırdayacak hali dahi kalmaz. Bu durum esnafımızın üzerinde özellikle şu son günlerde bir baskı oluşturmuştur" diye konuştu.
"ESNAFI RENCİDE ETMEYELİM"
Esnafın stresini atmak için radyo dinleyip, televizyon seyrettiğini söyleyen Sevimçok, şunları kaydetti:
"Esnafımız, telif yasası yüzünden şimdilerde radyo ve televizyonlarını birer birer dükkanlarından kaldırıyorlar. Elbette ki emeğe hepimizin saygısı var. Zaten televizyon kanalları çaldıkları müzik için telif ödüyor. Şimdi siz berberden, terziden, bakkal veya köfteciden müzik dinledi diye bir daha para isterseniz bu çok doğru bir uygulama olmaz. Bizler konfederasyonumuz, oda başkanları ve esnafla oturup konuşacağız. Mümkün olduğu kadar sizin de, bizim de zarar görmeyeceğimiz şekilde, sizin de önerilerinizi alıp bizler de önerilerimizi sunacağız. Ama müzikten para kazanan ve müziğin ticaretini yapan yerlerle küçük esnafı kıyas etmeyelim. Sanatçıların da emeğine saygı gösterelim ama bir koyundan da beş tane post çıkartmaya çalışmayalım. Bu yasada bir düzenleme yapıp, esnafı bir suçlu gibi müşterilerinin yanında polis eşliğinde dükkanını kamerayla basarak rencide etmeyelim."
Bunun üzerine MÜYAP Genel Sekreteri Asena, "Yasa diyor ki, bir yerde müzik olup olmadığını saptamak için savcılığa başvuracaksın, savcılık bilirkişi görevlendirecek, o bilirkişinin yanına polis verecek ve onunla beraber işyerine gidilecek. Bizim talebimiz aslında bu değil. Biz sadece haklarını temsil ettiğimiz ve koruduğumuz kesimdeki insanların haklarını sağlamak istiyoruz. Dolayısıyla aslında buraya geliş nedenimiz de bu. Bu durum bizi de rahatsız ediyor. Biz küçük ölçekli esnafa, orta ölçekli işyerine ya da otele polis girmesini istemiyoruz. Ama maalesef ki yasa böyle. Gerçi bir değişiklik talebimiz var, bakanlıkta uygun gördü ve Meclis'te uygun görürse eğer idari denetim mekanizmasıyla olacak bu. Müfettiş gibi biri görevli gelecek ve bakacak. Bizim talep ettiğimiz bu. Esnafa o rahatsızlığı vermek istemiyoruz. Ben de olsam, bir dükkanım olsa, dükkanda müşterim varken içeriye polisin girip kamerayla kayıt yapmasından rahatsız olurum. Bu bizim talebimiz değil, yasanın zorunlu sonucu. Bizim talebimiz ve bugün de burada olmamızın nedeni bir anlaşmaya varmak. Biz istiyoruz ki bölgesel olarak anlaşalım, iki tarafın gönüllü ödeyeceği, bizim de kabul edeceğimiz bir fiyatlama üzerinden yaygın bir kampanya ile Antalya esnafını bu dertten kurtaralım" dedi. - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Müyap: Genel Sekreteri Asena: 'Bölgesel Olarak Anlaşalım' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?