BAZI alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanun tasarısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mazars Denge İstanbul Vergi Bölümü Lideri Yeminli Mali Müşavir Mustafa Tan, "Burada bir vergi affı söz konusu değil. Yani verginin asli tutarı silinmiyor, sadece vergi cezaları, gecikme faizi, gecikme zammı gibi tutarlar siliniyor. Ayrıca borçların ödenmesinde taksit imkanı getiriliyor" dedi.
Ağustos 2016 ayında çıkan 6736 sayılı kanun kapsamında 30 Haziran 2016 tarihinden önceye ait olan borçlar yapılandırılmışken, yeni getirilen yasa tasarısı ile 31 Mart 2017 tarihine kadar olan borçların yeniden yapılandırılabileceğini söyleyen Mustafa Tan, şöyle konuştu:
"Ağustos 2016 yılında çıkan 6736 sayılı kanun kapsamında 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan vergi borçları, SGK borçları, gümrük idaresine olan borçlar, trafik para cezaları, seçim kanunundan kaynaklı kesilen cezalar, belediyelere olan su, emlak vergisi, çevre vergileri gibi borçlar çok kapsamlı olarak yeniden yapılandırılmıştı. Şimdi bu yeni getirilen yasa tasarısında aslında benzer borçlar tekrar yapılandırılıyor, sadece tarih ileri çekilerek 31 Mart 2017 oldu."
"VERGİ AFFI SÖZ KONUSU DEĞİL"
Taksit seçeneklerinin uygulaması hakkında bilgi veren Mustafa Tan, "Mükellefler vergi asıllarını ödedikleri taktirde asla bağlı vergi cezaları, gecikme faizi ve zamları bu kanun kapsamında siliniyor. Burada bir vergi affı söz konusu değil. Yani verginin aslı dediğimiz ana vergi borcu silinmeyecek, sadece vergi cezaları, gecikme borçları, gecikme zamları silinecek. Bunun yerine yurtiçi üretici fiyat endeksine göre hesaplanacak bir gecikme bedeli talep ediliyor. Mükellefler taksitli yada peşin ödeme seçeneğini seçebilir. Peşin ödeme seçeneği yapıldığında ilave olarak yurtiçi üretici fiyat endeksine göre hesaplanacak tutarda ekstra yüzde 50 indirim daha yapılıyor. Taksit seçeneğinde ise 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme yapabiliyorsunuz. Yine geçmiş düzenlemelerle aynı olarak taksitler iki ayda bir ödenecek. Tercih edilen taksit seçeneğine göre bir vade farkı uygulaması durumu da söz konusu" diye konuştu.
"MATRAH ARTIRIMI BEKLENEMEZ"
Yeni yasa tasarısında matrah artırımının beklenemeyeceğini söyleyen Tan, şöyle devam etti:
"6736 sayılı kanunla 2016 yılı içerisinde 2011 - 2015 yıllarına dair matrah artımına imkan verildi. Şu anda beyan dönemi olan yıl 2016 yılıdır. Tabi eski kanun 2016'yı kapsamıyordu. Biz yeni kanun tasarısıyla tekrardan yeni bir matrah artışı gelmesini ve plan bütçe komisyonunda böyle bir hüküm eklenmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Önceki yapılandırmada kasa düzeltmesi, stok düzeltmesi, matrah artırımı,ihtilaflı dosyaların vergi davalarından vazgeçmek şartıyla yapılandırılması imkanı vardı. Bu noktada matrah artırımları dolayısıyla devam eden vergi incelemelerinin sonlanması söz konusu oldu. Bu tasarıda böyle imkanlar yok. Zaten 6736 sayılı Kanun Ağustos 2016'da çıkarılmış ve genel olarak Kasım ayına kadar yürürlükte kalmışken bu kadar kısa sürede yeni bir kapsamlı af çalışmasının olması beklenemez. Sadece burada sınırlı bir borç yapılandırma imkanının olduğunu söyleyebiliriz. Bu da daha önce söylediğim gibi tamamen daha önceki kanunda 30 Haziran 2016 olan tarihin, yeni kanunla 31 Mart 2017 olarak belirlenmesi. Kanun tasarısı yasalaştıktan sonra borçlular 30 Haziran 2017 tarihine kadar borçlu oldukları ilgili kamu kurumlarına başvuru yaparak yapılandırma imkanından faydalanabilecek. Önceki uygulamalarda olduğu gibi yapılandırılan borçların düzenli ödenmesi, yasada tanımlananlar dışında ödemede gecikme olmaması yapılandırmanın bozulmaması için çok önemli."
Son Dakika › Güncel › Mustafa Tan: Yeni Vergi Affında Ana Para Silinmiyor, Taksit İmkanı Getiriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?