Arap ülkelerinden, Ortadoğu'dan ve Türkiye'den yaklaşık 200 dini lider ve kanaat önderi, Arap Uyanışı'nda Müslüman-Hristiyan ilişkilerini ve ortak bir gelecek tasavvurunu ele almak üzere İstanbul'da bir araya gelecek.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan duyuruya göre, İslam Araştırmaları Merkezi
(İSAM) ve Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle, 7-8 Eylül tarihlerinde İstanbul'da "Arap Uyanışı ve Ortadoğu'da Barış: Müslüman ve Hristiyan Perspektifler" başlıklı bir uluslararası konferans düzenlenecek.
Karşılama konuşması İSAM Başkanı Prof.Dr. M.Akif Aydın tarafından gerçekleştirilecek olan konferansın açılış konuşmalarını Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, Mısır Başmüftüsü Şeyh Ali Cuma, Kudüs Rum Ortodoks Patriği III.Theofilos, Kataib Partisi Lideri ve Lübnan Eski Cumhurbaşkanı Emin Cemayel ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak.
Konferansın katılımcıları arasında Asuri Doğu Kilisesi Patriği Mar Dinkha IV, Bahreyn Din İşleri Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah bin Halid El-Halife, Ermeni Ortodoks Patriği Vekili Nurhan Manougian, Evanjelik Lüteryen Kilisesi/Dünya Lüteryen Federasyonu Başkanı Piskopos Dr. Munib A. Younan, Irak Sünni Vakıflar Divanı Başkanı Ahmad Abdulgaffur El-Samarrai, Irak Şii Vakıflar Divanı Başkanı Seyid Salih El-Haydari, Asuri Kadim Doğu Kilisesi Patriği Mar Addai II, Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar El-Hakim, Libya Evkaf ve Din İşleri Bakanı Dr. Hamza Ebu Faris, Lübnan Sünni Müftüsü Reşid Kabbani, Lübnan Dağı Süryani Patriği Monsenyör Geoges Saliba, Tunus Müftüsü Osman Battikh, Tunus Ennahda Partisi lideri Raşid Gannuşi, Ürdün Müftüsü Şeyh Abdulkerim El-Khasawneh gibi Ortadoğu'nun en önemli dini liderleri ve kanaat önderleri yer alıyor.
Toplantıya Türkiye'den de çok sayıda uzmanın yanı sıra, İstanbul ve Ankara Süryani Kadim Cemaati Ruhani Reisi ve Patrik Vekili Yusuf Çetin, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Turabidin Metropoliti Samuel Aktaş katılacak.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan konferansla ilgili duyuruda, "Adalet, özgürlük ve onurlu bir yaşam talep eden bölge halkları, art arda gerçekleştirdikleri devrimlerle bölge tarihinde yeni bir sayfa araladı. Bu yeni dönem bölgede yeni dinamiklerin, fırsat alanlarının ve tehditlerin de ortaya çıkmasına neden oldu. Konferansta, bu noktalardan yola çıkılarak, şu sorulara yanıtlar aranacak: Yeni Ortadoğu'da bölgenin kadim dini gelenekleri bu süreçte nerede durmaktadır- Yüzlerce yıllık bir arada yaşama kültürü ve dini çoğulculuk tecrübesi, bölgede adil ve barışçıl bir düzenin inşasına nasıl katkılar sunabilir- Müslüman ve Hristiyan topluluklar ve onların ruhani liderleri, tehditleri fırsata çevirmek için nasıl bir liderlik rolü üstlenebilir- Yeni Ortadoğu'da dini ve sosyal barışın ve uyumun tesisi için üzerimize düşen görevler nelerdir-"
Muhabir: Tuğrul Çam
Yayıncı: Ogün Duru - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 'Müslüman ve Hristiyan Perspektifler' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?