Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 82. Genel İdare Kurulu öncesi dernek üyeleri gala yemeğinde bir araya geldi.
Anatolian Otel'de yapılan toplantıya Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Gaziantep AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Gaziantep Şube Başkanı Başkanı Kurt Ali Kılçık, MÜSİAD genel merkez başkan yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve sektör kurulu başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, MÜSİAD başarılı çalışmalarıyla da Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması noktasında kendisini umutlandırdığını ifade ederek, "Bildiğiniz üzere, Türkiye ekonomisi önemli mesafeler kaydetmiş, son on yılda büyük bir hızla büyümüştür. Dünyanın en büyük ekonomilerinin halen 2008 krizinin olumsuz etkileriyle mücadele ettiği bir ortamda, 786 milyar dolar GSYİH ile dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan ülkemiz, son on yılda ihracatını 4,2 kat artırarak 36 milyar dolardan 152,5 milyar dolara çıkarmıştır. Böylelikle, Orta Vadeli Programda belirlemiş olduğumuz 149,5 milyar dolarlık hedef rahatlıkla geçilmiştir" dedi.
Yol haritalarını da anlatan Bakan Yardımcısı Sever, "2023 yılında ekonominin rekabet gücünü artırmak üzere, mal ihracatımızın 500 milyar dolara ulaşması ve dünya ihracatından yüzde 1,5 oranında pay alması suretiyle Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almasını sağlamaktır. Ancak, bilindiği üzere, küresel ekonomideki iyileşme hala yavaş ilerlemekte ve istikrarsız bir seyir göstermektedir. Gelişmiş ekonomilerdeki GSYİH artış oranlarının 2013 yılı için düşük seviyelerde (yüzde 1,2 GSYİH artışı) gerçekleşmesi öngörülmekte, Avro Bölgesi GSYİH'sinin 2013 yılında binde 6 oranında gerileyeceği tahmin edilmektedir. Bunun yanı sıra, AB'nin içinde bulunduğu durum ve dolayısıyla yaşanan talep daralması ile avro para biriminde yaşanan belirsizlik nedeniyle 2013 yılında dünya ticaretinin artış hızının yavaşlayarak sadece yüzde 3,1 oranında artması beklenmektedir. 2023 yılına gidilen süreçte işadamlarımıza ve MÜSİAD'a büyük vazifeler düşmektedir. Bu amaçla, yeni coğrafyalara açılmalı ve ihracatımızda, yüksek katma değer, inovasyon, ileri teknoloji kullanımı ve markalaşma gibi ihracat sektörlerimizin değişim ve dönüşümüne olanak sağlayacak hususlar ön plana çıkarılmalıdır. Eminim ki, bu hedeflere millet olarak ulaşmada herkes üstüne düşeni hakkıyla yerine getirecektir. Bu düşüncelerle, yapılacak olan genel kurul toplantısının ülkemiz açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise Gaziantep'in, Türkiye'nin yaşanılan en eski kenti olduğunu ifade ederek, "Dünya'nın da, hala yaşanılan en eski kentlerinden biridir. Büyük bir medeniyet kentidir. Milli Mücadelemizin sembol şehridir. Bugün Gaziantep, gelişmiş endüstriyel alt yapısı, ülkemize katma değer sağlayan üretim tesisleri ve ihracatımıza yaptığı büyük katkı ile, gelişmemizin göz bebeği şehirlerimizden biridir. Gaziantep, Ortadoğu'ya açılan kapımız olması hasebiyle, kardeş halklarla aramızdaki ilişkilerin de en güçlü bir şekilde hissedildiği bir yerdir. Gaziantep, il sınırları içerisindeki mülteci kamplarında 32 bini aşkın, bunlara ilaveten şehirde de 76 bin civarında Suriyeli kardeşimize kapılarını açmış ve tarihin en hazin insanlık ayıplarından birinin yaşandığı bu coğrafyanın, vicdan merkezlerinden biri haline gelmiştir. Savaş mağduru on binlerce Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapan Antep, artık sadece bizim Gazi'miz değil, tüm Suriye'nin ve tüm Ortadoğu halkının da gönül Gazi'sidir" dedi.
Gaziantep'in ekonomisiyle ilgili övgüyle bahseden Başkan Olpak, "Üretim ve İhracat başlıklı, teşvik odaklı toplantımızın Gaziantep'te düzenlenmesi elbette tesadüfi değil. Az önce dediğim gibi, Antep, tarlasını yağmurun yağdığı yere taşımayı başarmış örnek bir ekonomi şehri. Gaziantep'in, Çin'den Anadolu ve Avrupa'ya kadar uzanan İpek Yolunun üzerinde yükselmiş olması, bu ilimizdeki müteşebbis ruhun ve üretkenliğin, ticari kabiliyetin adeta mayasını oluşturmuş" diye konuştu.
Başkan Olpak, Türkiye'de ve bölgede yaşanan çalkantılara rağmen ekonominin büyümeye devam ettiğini belirterek, "8 ayı geride bıraktık ve bu zaman içerisinde, Gezi Parkı'ndan tutun, Mısır'daki darbeye, Suriye'deki gerginliğe ve uluslararası piyasalardaki belirsizliklere kadar, politik ve ekonomik istikrarı olumsuz yönde etkileyebilecek olaylarla şahit olduk. Tüm küresel iktisadi ve siyasi çalkantılara rağmen, çok şükür ekonomimiz büyümeye devam ediyor. 2013 ilk çeyrekte yüzde 3 büyüyen ekonomimiz, ikinci çeyrekte bazılarının beklentilerin oldukça üzerinde. Ama bize göre beklenen oranda, yüzde 4,4 büyüdü. Devamla, Temmuz ayı sanayi üretiminin yüzde 4,6, kapasite kullanım oranlarının da Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 75,5 düzeyinde gerçekleşmesi ile okulların açıldığı ve piyasanın canlandığı Eylül ayında üretimin artacağını da dikkate aldığımızda, 3. çeyrek büyümesinin de benzer seviyede gerçekleşmesini bekliyoruz, hem de, bazılarının kötümser beklenti pompalamalarına inat. Temmuz ve Ağustos rakamlarına, bunu görürsünüz. Gerçekten anlayamıyorum. Birileri ısrarla ve öyle olmadığını bildikleri halde, ikinci çeyrek için kötümser büyüme senaryoları yazdı. Halbuki, Mayıs rakamlarını azıcık okuyan, Gezi olaylarına rağmen Haziran'daki kapasite kullanımlarına birazcık bakanlar ve bizler, bunun böyle olmadığını biliyorduk. Büyüme, onlara rağmen iyi gelince, ki bizim için normaldir, hemen kalkıp, yine bile bile, bu defa da 'ama bütçe için şüphelerimiz var' diye, hedef şaşırtma ve güzeli baskılama gayretine girdiler. Bütçe gerçekleşmeleri, plana göre daha iyi olduğu halde. Bu yetmezmiş gibi, birileri de kalkmış, dolaylı karartma yapıyor, büyüme yetmez, yüzde 6 lazım diyerek. Evet, biz de istiyoruz yüzde 6 büyümeyi, kim istemez? Ama, onlar ne zaman diyorlar bunu? yüzde 4,4 büyüme rakamı açıklandıktan hemen sonra. İnsaf sahibi olmak lazım" dedi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ise Gaziantep'in yokluktan gelen mücadelesini iş gücüne ve sanayiye verdiğini belirterek, "Almanya 1945'lerde yerle bir edildikten sonra dünyanın en büyük sanayisine sahip oldu. Onlar bizi örnek aldılar Gaziantep'i örnek aldılar. Gaziantep'i niye örnek aldılar? Bizim kurtuluş savaşımız onlardan önce olduğu için. Biz kurtuluş savaşından hemen sonra Gaziantepliler olarak ne yaptık. Hemen sanayimizi kurduk, inşaatımızı, ticaretimizi kurduk. Bugün geldiğimiz noktada 1983 yılında rahmetli Özal'ın ilk kabinesindeki Türkiye ihracatı 3 milyar dolar. Bugün Gaziantep'in ihracattı 7 milyar doları zorluyor. Türkiye'de artık siyasi partilerin bir biri ile mücadelesi yoktur. Türk milletinin ve bu millete bugün ki gelişmeye, reva gören güçler ile bizim mücadelemiz vardır. Türk siyasi hareketi içerisinde çok kaliteli bir muhalefet, yapıcı bir muhalefet olsun. Maalesef bugün ülkemizde bu iktidar gitsin de, isterse Türkiye yıkılsın anlayışında olan örgütlerin cirit atmaları siyasi büyük partilerin muhalif partileri de ele geçirilmiş. Bugün meclisteki duruma bakın ders çıkartın. Orada görüyoruz ki maalesef muhalefet pozitif ekonomi ile ilgili olsun, kalkınma ile ilgili olsun, gelişme ile ilgili olsun projeler üreteceğine sürekli eylemleri körüklüyor ve sıkıntıları yaratıyor. Bir gezi olayı yaşadık sonuç ne oldu. İstanbul olimpiyatlarının Tokyo'ya kaptırdık. O gün sosyal medyayı takip ettiniz mi? Sevinç çığlıkları atılıyorlardı. Değerli arkadaşlar ihanet demek nedir? İhanet demek, bir memleketin sadece tapusunu satmak mıdır? O ülkenin imajını ayağa çekiyorsanız, o ülkenin kalkınmasını geriletiyorsanız, o ülkenin menfaatlerinin yükselmesini engelliyorsanız, bunları kim provoke eder. O ülkenin fertleri, vatanını seven, milletini seven insanlar bunu yapar mı? Gezi olaylarında maalesef ana muhalefetin milletvekilleri sokaklarda cirit attılar" dedi.
MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Ali Kılçık'ta küresel krizin patlak verdiği 2008'den bu yana FED'in uyguladığı politikaların özellikle Türkiye gibi gelişen ülkelere sermaye giriş ve çıkışında büyük rol oynadığına işaret ederek, "İMF verilerine göre FED, 2009 yılı başından bugüne kadar gelişmiş ülkelere piyasalarına 4 trilyon dolar sermaye akışı gerçekleştirmiştir. Sonuç olarak küresel kriz sonrası FED'in uyguladığı politikalar gelişmekte olan ülkelere sermaye akışına yol açarken şimdi süreç tersine dönmüştür. Dünyadaki gelişmeler Türkiye piyasalarını etkilemektedir. Dünya ticaret hacmi her geçen gün biraz daha büyüyor. Ticaretin yapıldığı coğrafyalar değişiyor. Bu nedenle bütün dünya oyun alanımız içinde olmalıdır. Ayak basmadığımız ülke kalmamalı yeni pazarlar oluşturmalıyız" dedi.
Başkan Kılçık, Gaziantep'in Güneydoğu'nun başkenti konumunda olduğunu ifade ederek, "Şuanda nüfusumuz bir milyon 800 bin civarında. Fakat şehrimizde yaklaşık 200 bin civarında kayıtlı ve kayıtsız Suriyeli olduğu bilinmektedir. Yani bizim şuanda nüfusumuz 2 milyon civarında. 5. Organize Sanayi bölgemizde de bacalarımız inşallah kısa bir süre sonra tütmeye başlayacak. Ayrıca Gaziantep Kilis arasına yapılacak olan organize sanayi bölgesinin çalışmaları hızla devam ediyor. O bölgede faaliyete geçtiği zaman bölgemizdeki işsizlik oranı daha çok dibe inecek ve ülke ekonomisinin de gelişmesine çok büyük katkı sağlayacaktır. Biz Gaziantepliler olarak kuşkusuz bu sürecin arkasında olacağız" diye konuştu.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Gaziantep Şube Başkanı Ali Kılçık, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever'e günün anısına plaket verdi. Daha sonra Genel Başkan Olpak ve Gaziantep Şube Başkanı Kılçık derneğin yeni üyelerine plaket verdi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Güncel › MÜSİAD'ın 82. GİK Toplantısı Öncesi Gala Yemeği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?