Muş'ta Şeker Sektörünün Bugünü ve Geleceği Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Muş'ta Şeker Sektörünün Bugünü ve Geleceği Anlatıldı

Muş\'ta Şeker Sektörünün Bugünü ve Geleceği Anlatıldı

Garanti Bankası, Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 98. toplantısını, Muş’ta gerçekleştirdi.

05.05.2015 17:45

Garanti Bankası, Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 98. toplantısını, Muş'ta gerçekleştirdi. Toplantıda, ilin potansiyeli ve önündeki fırsatları nasıl değere dönüştürebileceği tartışıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. İbrahim Erdoğan, İl Defterdarı Mustafa Yumuşak, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat, Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Muş'taki kamu kurum amirleri ve çok sayıda işadamı ve davetli katıldı. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat'ın yaptığı programın açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, ildeki şeker ve çimento üretiminin yanı sıra girişimciliğin ve istihdamın artırılması konuları gündeme geldi.

"ŞEKER ÜRETİMİ, ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Şeker üretiminin ülkemiz için büyük önem taşıdığını ifade eden Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, şöyle konuştu: "Muş dahil Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan pancardan şeker üretimi, ülkemiz için büyük önem taşıyor. Kendimize yetenden fazlasını üretebilmek ve ihracata katkıda bulunabilmek için çiftçimizin üretime teşvik edilmesi, hem Muş hem de Türkiye ekonomisi için hayati değere sahip. Muş Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamından çıkarılarak yeniden faaliyete geçirilmesinin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Diğer yandan, ilin en büyük özel sektör yatırımlarından çimento fabrikasının yıllık üretim kapasitesi 936 bin ton ve bu üretimin ihracatta önemli bir payı var. Doğru adımlar atıldığında, Muş'un, elindeki bu hazineyi çok daha iyi değerlendirmesi, benzer işletmelerin sayısını artırması mümkün."

Garanti Bankası olarak, girişimciliğe verdikleri önemi her platformda yılmadan, usanmadan, tekrar tekrar dile getirdiklerini kaydeden Karadere, "Birçok özel ve kamu kuruluşuyla işbirliğine gidiyoruz. Çünkü, ancak herkes taşın altına elini koyduğunda topyekun bir ilerleme kat edileceğine inanıyoruz. İşletmelerin hayatta kalma ve büyüme olanaklarını artıran bir istihdam sağlama ve iş kurma modeli olan İŞGEM, Türkiye için büyük önem taşıyor. Muş'ta bir İŞGEM kurarak girişimciliğin ve küçük işletmelerin desteklenmesi sağlanabilir" dedi.

Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de, çok ortaklı Er-Çim-San Holding tarafından satın alınan Aşkale Çimento'nun, zaman içinde 6 fabrikayla hizmet veren bir kuruma dönüşme hikayesini anlattı. İş Geliştirme Merkezleri (İŞ-GEM) Birliği Derneği Genel Sekreteri Rahmi Aksu ise, girişimciliğin ve küçük işletmelerin desteklenmesi, sanayinin gelişmesi ve istihdamın artırılması konularında İŞGEM'in Muş için nasıl rol modeli olabileceğini aktardı.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ise, şeker sektörünün bugününü ve geleceğini anlatarak, Kayseri Şeker Fabrikası'nın başarı öyküsünü paylaştı.

"DEVLET YA FABRİKAYI ÖZELLEŞTİRECEK YA DA VARLIĞINI SÜRDÜRSÜN"

Toplantı sonrası Muş Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, "Muş'ta Şeker Fabrikası, Türk Şeker'e bağlı bir fabrika, Türk Şeker'in 25 fabrikasından bir tanesi. Türk Şeker'in 25 tane fabrikası özelleştirilme kapsamına alınmıştı ama aşağı yukarı yedi sekiz sene olmasına rağmen bir türlü gerçekleştirilmedi. Özelleştirme kapsamında olup özelleştirme yapılmaması fabrika yöneticilerini de zor durumda bırakıyor. Ayrılan personellerin yerine yeni personel alamıyorlar. Yeni yatırım yapamıyorlar. Tamir bakım giderlerini gerektiği şekilde gerçekleştiremiyorlar. Bundan dolayı fabrikaların üretimi de olumsuz etkileniyor. Fabrikaların yapısının olumsuz olması, çiftçilere de olumsuz bir şekilde yansıyor" dedi.

Şeker fabrikalarının Türkiye'nin ilk sanayi kuruluşlarından olduğunu vurgulayan Akay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çiftçiye baştan beri hizmet veren ve çiftçinin tarımsal faaliyetlerini geliştirmesinde katkı sağlayan fabrikalar. Şeker fabrikalarının bu işlerini sürdürmesi lazım ve bunun içinde kendisini yenilemesi lazım, zamanın şartlarına adapte etmesi lazım ki, çiftçimizde bu çerçevede geliştirebilsin. Biz Kayseri Şeker'de bunu son 4 yılda iyi şekilde yaptığımız düşünüyoruz. Gerek fabrikamızın genel yapısı gerek çiftçilerimizin gerek üretim gerek gelir seviyesi oldukça iyi seviyeye geldi. Avrupa'yla yarışabilecek noktaya getirmeye çalışıyoruz. Bunun içinde önemli mesafe kat ettik." Bu uygulamanın Muş'ta da olması gerektiğini anlatan Akay, sözlerini şöyle tamamladı: "Muş'ta çiftçilerimizin de tarımsal faaliyetlerini geliştirmesi lazım ve buna da en fazla katkıyı şeker fabrikası sağlayacak. Ama buna devletin bu noktada bir karar vermesine ihtiyaç var. ya özelleştirme kapsamından çıkarılsın bu fabrikalar artık devlet kuruluşu olarak kendisini yenileyerek, geleceğe hazırlayarak, çiftçisini geliştirerek varlığını sürdürsün. Artık özelleştirilemiyorsa madem, pancar çiftçisine bu fabrikalar devredilsin ki bunlar batmaktan yok olmaktan kurtulsun çiftçiye hizmet etsin. Çünkü çiftçi özellikle bu Muş ovası görüyoruz ki ekime uygun alanlar ve burada büyük büyük ırmaklar var. Ayrıca yapılan barajlar var. Bu barajların yapımı tamamlandığı zaman Muş ovasının tamamı sulanabilecek. Dolaysıyla sulamanın olduğu bir arazide en iyi yetişebilecek bitkilerden bir tanesi şeker pancarı, şeker pancarı çiftçinin gelirine önemli katkı sağlayacak bir ürün ve Türkiye'nin de ayrıca ihtiyacı olan bir üründür. Devletin bir an önce bu konuda karar vermesi veya buradaki şeker fabrikasını da diğerleriyle beraber kurtarmasını düşünüyoruz. En geçerli yol olarak ta pancar çiftçilerine fabrikaların devredilmesini ben düşünüyorum." - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Muş'ta Şeker Sektörünün Bugünü ve Geleceği Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement