Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, "Siz, 3 bin yıllık geleneği, bugün çağdaş bir çizgide kendi ülkeniz ve toplumunuzla buluşturmayı başarmış ve bunu da güçlü bir geleneğin devamı olarak sürdüregeliyorsanız eğer bizim de buradan almamız gereken dersler var" dedi.
Çin ve Türkiye'nin desteği, MSGSÜ ile Çin Ulusal Sanat Müzesi'nin (NAMOC) işbirliğinde Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi'nde, çağdaş Çin ressamlarına ait 48 seçkin eserin yer aldığı "Mürekkebin Ruhu-Çağdaş Çin Resim Sergisi", ziyarete açıldı.
Serginin tanıtım toplantısında konuşan Yalçın Karayağız, üniversitenin 130 yıllık geçmişinde, Türkiye'nin kültür ve sanat hayatında önemli bir yere sahip olduğunu ve bu süre boyunca eğitimi kesintisiz şekilde sürdürdüğünü ifade etti.
Karayağız, Çin'e ait eserlerin MSGSÜ'de ilk kez sergilenmediğini belirterek, şunları söyledi:
"Çinli dostlarımız ve sanatçılarımızı ülkemizde ilk kez misafir etmiyoruz. Bu mekanı da ilk kez Çinli dostlarımıza açmıyoruz. Daha önce de etkinliklerimiz oldu. Geçen yıl belki de Çin dışında yapılan en kıymetli sergilerden biri Dunhuang Mağaraları, bu mekanda, o mağaraların bire bir replikaları gerçekleştirilerek ve içinde pek çok orijinal eseri barındırarak burada sergilenmişti. Olağanüstü bir sergiydi. Türkiye'de Çin yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilmişti bu sergi."
Bir ressam olarak böyle bir sergiyi görmekten onur ve gurur duyduğunu kaydeden Karayağız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Siz, 3 bin yıllık geleneği, bugün çağdaş bir çizgide kendi ülkeniz ve toplumunuzla buluşturmayı başarmış ve bunu da güçlü bir geleneğin devamı olarak sürdüregeliyorsanız eğer, bizim de buradan almamız gereken dersler var. Çin resim geleneği, burada 48 eser ile gördüğünüz bu gelenek, belki ilk kez bu ölçüde ve büyüklükte bir sergiyle ülkemizdeki sanatseverlerle karşılaşıyor olacak. Ama bütün dünyaca çok iyi bilinen bir sanat dili."
Prof. Dr. Karayağız, Batı geleneği ile büyüdüklerini ve Doğu'yu ihmal ettiklerini düşündüğünü ifade ederek,"Biz elimizden geleni yapıyoruz. Zaten görevimiz de bu. 131 yıldır kurum olarak bu misyonu sürdürebilmek, ülkelerarası kültür ve sanat alanında rehberlik etmek bizim her zaman vazifemiz. Bu görevi en iyi şekilde ifa etmek, ülkelerin, kültürlerin, sanatçıların ve sanat eserlerinin sanatseverlerle buluşturmak bizim misyonumuz. Bu görevin parçası olarak bu sergiye evsahipliği yapmaktan onur duyduk" diye konuştu.
"İki ülkenin kültür sanat değişimi tarihinde yeni bir sayfa açmış bulunuyoruz"
Çin Güzel Sanatlar Galerisi Müdür Yardımcısı An Yuanyuan ise bu serginin, 2012 yılında Türkiye'de gerçekleştirilen 'Çin Kültür Yılı', 2013'de Çin'de gerçekleştirilen 'Türk Kültür Yılı' etkinliklerinin bir devamı olduğunu belirterek, "Bu sergiyle iki ülkenin kültür sanat değişimi tarihinde yeni bir sayfa açmış bulunuyoruz" dedi.
Yuanyuan, Çin Güzel Sanatlar Galerisi'nin, 100 binden fazla eseri koleksiyonunda barındırdığına dikkati çekerek şöyle konuştu:
"(Galeri,) modern ve çağdaş sanat eserleri sergileme haricinde, dünyanın tanınmış sanat müzeleri ile sergi değişimi yaparak, küresel bağlamda kendi sanatını ve değişik kültürler arasındaki diyaloğu geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu tür karşılıklı çalışmalarla iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğini düşünüyorum. 'Mürekkebin Ruhu' sergisi, Türk sanat çevresine ve halkına, Çin'in ressamlarının çağdaş yapıtlarını ve Çin'in yeni peyzaj resmini tanıtmayı ve böylelikle Çin mürekkebi ile Çin'in kültür ruhunu ve doğa kavramında sanatın diliyle, çağdaş kültür dili çevresinde yeni arayışları sergilemeyi amaçlamaktadır."
An Yuanyuan konuşmasının ardından serginin açılmasına katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Sergi, 2 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Mürekkebin Ruhu-Çağdaş Çin Resim Sergisi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?