Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanı ile Meclis üyeleri, Ankara'ya giderek Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'i ziyaret etti. Ziyarette, Muğlalı üretici ve ihracatçı firmaların sıkıntılarını içeren dosya sunuldu.
Ziyarette, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, Meclis Başkanı Hasan Gökmen, Meclis Başkan Vekili Mustafa Mazı, Meclis üyesi Özkan Abbak ve Genel Sekreter Hüseyin Akar hazır bulundu. Borsa Başkanı Hayati Nizamoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e bal sektörünün ve balık çiftliklerinin yaşadığı sıkıntıları içeren dosya verdi.
Muğla'nın 1124 kilometre kıyısıyla Türkiye'nin en uzun kıyısına sahip olduğunu belirten Nizamoğlu, "Bunun yanında yüzde 68'i ormanla çevrili bir il. Türkiye'nin bal ihtiyacının yüzde 30'unu, çam balı ihtiyacının da yüzde 70'ini karşılıyor. Son zamanlarda Basralı çam alanlarının daralması nedeniyle çam balı üretiminde büyük sıkıntı yaşanıyor. Geçen yıllarda 20 bin ton düzeyinde olan çam balı, son iki yıldır hiç yok denecek kadar az. Bal üreticisinin şeker destekleme konusunda yardıma ihtiyacı var" dedi.
Öte yandan 131 adet kafes balık çiftliği bulunduğunu anlatan Nizamoğlu, şöyle konuştu: "Son zamanlarda balık çiftlikleri ile turizmciler arasında yaşanan sıkıntılar balıkçılık sektörünün yavaşlamasına neden oldu. Güllük körfezinde yaşanan balık ölümleri konusunda bu üreticilerimizin desteklenmesi şart. Turizm ile balıkçılığı birbirinden ayırmak mümkün değil. İki sektörün ülkemiz ekonomisine katkısı yadsınamaz. Balık çiftliklerinin yeni yerleşim alanlarının bir an önce belirlenerek artık balıkçının ülke ekonomisine nasıl katkısı olabilir konusunda yeni fikirler gelişmesini istiyoruz. Bu konuda Tarım Bakanlığı olarak desteğinize ihtiyacımız var." Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu Bakan Eker'den tarımsal alanlardaki miras hukuku konusunda da yasanın değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Tarımsal alanların daralmasında en büyük sıkıntı miras hukukundan kaynaklanıyor. Miras hukukunun değişmesi gerekiyor. Aksi takdirde miras yolu ile bölünen tarımsal araziler gittikçe daralıyor ve tarım sektörü bundan büyük darbe alıyor" dedi.
MİRAS HUKUKUNU DİLLENDİRİN Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, özellikle miras hukuku konusunda oda ve borsaların, sivil toplum kuruluşlarının yüksek sesle konuyu dillendirmeleri gerektiğini belirterek, "Dünyadaki gelişmiş ülkelerde miras hukuku konusunda önemli adımlar atıldı" dedi. Gelişmiş ülkelerde miras yolu ile düşen büyük arazilerin ya evin en büyüğüne ya da evlatlar arasında durumu en müsait olana verildiğini belirten Eker, "Türkiye'de 10 dönümlük bir arazi kardeşler arasında pay ediliyor ve tarımsal arazi gittikçe küçülüyor. Herkesin yüksek sesle miras hukuku konusunu dillendirmesi gerekiyor. Biz de üzerimize düşeni yaparız" dedi.
ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİ Tarım ve Köyişleri Bakanı'nın ziyaretinden sonra Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ı ziyaret eden Muğla Ticaret Borsası, Bakan Çağlayan'dan Organize Hayvancılık Bölgesi ve Yatağan Termik Santrali'nin buharı ile Organize Sera Bölgesi konusunda dosya sundu.
Bakan Çağlayan da, "Muğla'da bakanlığını ilgilendiren her konuda yardıma hazır olduğunu belirterek "Organize Hayvancılık Bölgesi konusunda gerekli desteği veririm. Muğla, turizmin yanında narenciye ve hayvancılık konusunda da önemli. Sanayi tesislerinin, özellikle bacasız sanayi tesislerin kurulmasına destek vereceğim" diye konuştu.
(BT-AT-HO-E)
Son Dakika › Güncel › Muğla'nın Sorunlarını Ankara'da Anlattılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?