Ferhat Barulay - Özgür Alantor - Çankırı'da, bal mumu eritme kabından odun kırma, bıçak bileme, yem kırma cihazına kadar ilginç cihazlar üreten mucit, eşi için de saltanat koltuğu yaptı.
Bir kamu kurumundan emekli olduktan sonra memleketi Çankırı'nın Yapraklı ilçesine yerleşen Faruk Resul (67), evinin avlusunda küçük çaplı oluşturduğu atölyede icat çalışmalarını yürütüyor.
Boş zamanlarını değerlendirmek için çeşitli uğraşlara yönelen emekli mucit Resul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin teknolojiye sonsuz bir merakının olduğunu ifade ederek, yaptığı icatlarla vatandaşa faydalı olmaya çalıştığını söyledi.
Çocukluğundan beri yeni şeyler yapmaya karşı içerisinde hep bir heyecan olduğunu kaydeden Resul, "1972 yılında ilk icadımı yapmak için kolları sıvadım. Amacım uçak yapmaktı. Bununla ilgili oldukça yol kat etmiştim; fakat babam tehlikeli olduğunu söyleyerek bana engel oldu. Ben de bıraktım" dedi.
-İlçenin mucidi-
İlçe halkı tarafından "Mucit Faruk" olarak adlandırılan Resul, yerine göre, motor ustası yerine göre de elektrikçi olarak tanındığını ifade ederek,
"İlçe halkının bakış açısı pozitif. Zaten teknoloji ve tamirle ilgili her konuda beni buluyorlar. İlçede benden başka kimse yok. Bir yeniliği bir icadı onlara sunmak yaptığım icatlarla onlara hizmet etmek beni mutlu ediyor. Ömrüm yettiği sürece bu çalışmaları devam ettireceğim. Amacım insanoğluna hizmet etmek" diye konuştu.
-Prensesine saltanat koltuğu yaptı-
Eşi Emine Resul'u (60) çok sevdiğini vurgulayan Resul, "İlçede bahçeye gitmek için motor aldım. Eşim motora binemeyeceğini söyledi. Bununla da yetinmeyip sitemkar bir şekilde 'herkes için bir icat yapıyorsun ama benim için bir şey yapmıyorsun' dedi. Bu söz bana çok dokundu. Ben de prensesim için motorun arkasına bir ayak sistemi yaptım. Bunun üzerine de bir koltuk yerleştirdim. Bunun ismine de saltanat koltuğu dedik" şeklinde konuştu.
Atölyesinde her anını insanlara faydalı olmak için çalışarak geçiren Resul, bugüne kadar hayata geçirdiği projeler hakkında şu bilgileri verdi:
"Yapraklı'da yoğun olarak arıcılık yapılıyor. Arıcılar arı petekleri içerisinde bulunan bal mumu ve bal gözü diye tabir edilen maddeyi eritmek için benden bir cihaz yapmamı istediler. Ben de incelemeler sonucunda bunu başarabilen bir bal mumu kabı yaptım. Bu sayede arıcılar çöpe atacakları petekleri tekrardan kullanarak ekonomiye ciddi bir katkı sağlıyorlar. Kurban bayramlarında ilçe halkı bıçak bileyecek yer bulamıyor. Ben de çocukluğumdan beri içimde ukte olan bıçak bileme konusunda bir şeyler yapmak gerektiğini düşündüm. Buradan yola çıkarak bıçak bileme makinesi ürettim. Hem vatandaşın hem de kendi işimi görüyorum. Saltanat koltuğu dışında eşimi bahçelere götürmek için 'Blu set' adını verdiğim mavi koltuğu yaptım. Blu set'in en büyük özelliği su çekmesi. Bahçeye giderken yolda su göleti varsa hemen o suyu çektirip eşimle yolumuza devam ediyoruz. İlçe halkı tarafından yoğun olarak tercih edilen icatlarımdan birisi de yem kırma makinası. Bu sayede vatandaşlar hayvanlarına verecekleri yemleri burada öğütüyorlar. Yaşı ilerleyenlerin en çok beğendiği icadım ise odun kırma makinası oldu. Bu sayede hızar ve balta kullanmadan insanlar odunlarını çok az bir güç harcayarak tehlikesiz bir şekilde parçalıyorlar."
Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ÇANKIRI
Son Dakika › Güncel › Mucitten Eşine 'Saltanat Koltuğu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?