Mücevher İhracatı 2015 Yılını Başarıyla Atlattı - Son Dakika
Güncel

Mücevher İhracatı 2015 Yılını Başarıyla Atlattı

Mücevher İhracatı 2015 Yılını Başarıyla Atlattı

Altından mamul mücevher ihracatı düşerken pırlantalı mücevher ihracatı arttı.

06.01.2016 08:32  Güncelleme: 08:33

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, mücevher sektörünün hem dönem hem de coğrafya olarak zorlu bir yıl olan 2015'te tüm olumsuzluklara karşın ayakta kalan sektörlerden olduğunu söyledi. "2015 yılında altından mamul takı ihracatımız gerilerken pırlantalı takı ihracatımızdaki artış ivmesi son dönemde ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösterdi." diyen Güner, 2016 için iyimser olmayı tercih etiklerini söyleyerek, Türkiye'nin herkesle ticaret yapılacak ortam yaratmasını önemine vurgu yaptı.

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, sektörün 2014 yılında Irak, Suriye, Mısır, Rusya ve Ukrayna gibi iddialı pazarları kaybettiğine dikkat çekerek; çok kötü koşullarda girilen 2015 yılında yenilikçi yöntemlerle ihracatı arttırmayı başardıklarını ancak yılın son çeyreğindeki gelişmelere direnemediklerini belirtti. Türk ihracatçısının her koşula uyum sağlamayı öğrendiğini belirten Güner, sürekli yeni pazarlarla alternatifleri geliştirdiklerini belirtti. Altından mamul mücevher ihracatı düşerken pırlantalı mücevher ihracatının artmasının da son dönemde izlenen politikaların sonucu olduğunu belirten Güner, sektörün elmas kullanımının da artacağını dile getirdi.

MİB verilerine göre, 2015 yılı külçe altın hariç mücevher ihracatı, değer bazında 2014 yılına göre yüzde 14,60 oranında azalarak 2 milyar 649 milyon 796 bin 412 dolar olarak gerçekleşti. Türk mücevher ihracatının miktar bazındaki değeri ise yüzde 9,77 civarında artış ile 3 milyon 501 bin 641 kilo oldu. Birliğin verilerine bakıldığında Aralık ayında altından mamul mücevherci eşyası satışı 2014 yılına göre yüzde 45,99 gerileyerek 198 milyon 158 bin 806 Dolar olarak gerçekleşti.

2015 Aralık ayında gümüşten mamul kuyumcu eşyası ihracatı yüzde 43 oranında düşüş göstererek 7 milyon 597 bin 432 Dolar; pırlantalı altından mamul mücevherci eşyası ve aksamı satışı ise yüzde 43 artışla 5 milyon 388 bin 201 dolar olarak gerçekleşti.

Kaotik bir süreçte ayakta kalmak önemli

Uluslararası finans piyasalarındaki kaosun kısmen istikrara kavuşmuş görünmesine rağmen risklerin devam ettiğini söyleyen Güner, geçtiğimiz dönemde ekonomik sorunları nedeniyle yüzde 90 oranında kan kaybeden Rusya pazarının son gelişmelerden sonra durma noktasına geldiğinin altını çizdi. Bölgesel gerginliğin Türkiye'nin en değerli pazarı olan Ortadoğu'yu etkilemesi riskine dikkat çeken Güner; "Burada İran, BAE, Suudi Arabistan, Katar, Irak gibi o kadar değerli iş ortaklarımız var ki; bölgenin yaşadığı gerginlik bizi doğrudan ilgilendiriyor" dedi. Güner yaşanacakların önüne geçemeyeceklerinin farkında olan kuyumcuların koşullara uyum sağlayarak yeni pazarları araştırmaya ve geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Hangi ülkelere ihracat arttı?

İhracatın azaldığı ülkelerin analizini yapan Güner, İran, BAE, Irak, Hong Kong, Almanya, Kırgızistan, Belçika, Libya, Azerbaycan& Nahcivan, Kazakistan ve Rusya Federasyonu pazarlarının 2015 yılında gerileme gösterdiğini; en düşük azalmanın yüzde 2,93 ile BAE, en yüksek gerilemenin ise yüzde 71 ile Rusya pazarında yaşandığını anlattı.
2015 yılında Lübnan (%21,67) ve Meksika (%27,27) pazarlarının yan ısıra ABD(%15,84) pazarının da çift haneli büyüme gösterdiğini belirten Güner, İsrail, İtalya, Singapur, Polonya, İngiltere ve Romanya pazarlarının da gelişim gösterdiğini kaydetti.

Güner: Kayıpları yerine koyamadık

MİB Ayhan Güner, Türkiye'nin en iddialı olduğu pazarlardan Irak, Rusya ve Almanya'da 2014 yılındaki pazar kaybının 202 milyon 723 bin 211 Dolar olduğunu belirterek ; "2015 yılında önemli adımlar attık. Dünyanın en büyük alım heyetlerini ülkemizde ağırladık. İhracatımızı yıl sürecinde tedricen arttırdık. Ancak her yaparsak yapalım kaybettiğimiz pazarları ancak kısmen telafi edebildik. Bu sene Rusya yok, gelişmeler İran'ın durumunu de netleştirecek. Ümit ediyoruz ki aklıselim ile insanlara zarar gelmeyecek bir çözüm bulunabilir." diye konuştu.

Yeni projelerle ve iş geliştirme modelleriyle mücadeleye devam ettiklerini belirten Güner; rakamları iyi okuyanların umutsuzluğa kapılmayacağını dile getirdi. Özellikle elmas kullanılarak üretilen altın ve gümüşten mamul kuyumcu eşyasının ihracatının yüzde 45 oranında artış göstermesinin umut verici olduğunu anlatan Güner; sektörü bu yönde motive edeceklerini anlattı.

MİB Başkanı Ayhan Güner, mücevher ihracatının yanı sıra henüz kesinleşmeyen turiste satış rakamlarının da eklenmesiyle birlikte 2015 ihracatının 4 milyar sınırını aşacağını söyleyerek; "Bu geçen sene açıkladığımız 4,5 milyar Dolar hedefine aslında çok yakın. 2016 yılında elmas kullanılan ürünlerin ihracatının artmasını bekliyoruz. Değerli taşların yarattığı katma değer ülkemiz ekonomisine daha çok kazandıracak." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Mücevher İhracatı 2015 Yılını Başarıyla Atlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement