03 Haziran Çarşamba günü, saat 18:30'da, Koç Üniversitesi'nin İstiklâl Caddesi'nde bulunan ANAMED binasında gerçekleşecek söyleşide, ölümünün 52. yılında Dünya şairi Nâzım Hikmet konuşuluyor. Nâzım Hikmet denince akla gelen ilk araştırmacılardan olan Melih Güneş, Nâzım Hikmet'in etkin bir yaşam sürdüğü SSCB'deki döneminin ayrıntılarını meraklı okurlarla paylaşıyor.
Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin "Yazarın Gayriresmi Portresi" adıyla her ay düzenlediği edebiyat söyleşilerinde Amin Maalouf'tan Janet Frame'e, Sabahattin Ali'den Özdemir Asaf'a kadar edebiyat dünyasından yerli ve yabancı pek çok önemli isim yaşamı, sanatı ve kişiliğiyle mercek altına alınıyor.
Gazeteci-yazar Sibel Oral ve Elif Tanrıyar tarafından düzenlenen söyleşi dizisinde bu ay Nâzım Hikmet'in SSCB dönemi konuşuluyor. 49 yaşındayken Türkiye'den kaçmak zorunda bırakılmasıyla başlayan son Moskova döneminde, memleketine dönüşü dönemin hükümetince engellenen Nâzım Hikmet ömrünün sonuna değin Moskova'da ikâmet etmiştir. SSCB'de Türk yazarlarının yayınlanmasına çabalamış, Türkiye'den kaçan ya da Stalin döneminde suçlanıp cezaya uğrayan yol arkadaşlarına destek olmuştur. Özgür düşünceli karakterinden dolayı SSCB'de de zaman zaman baskı gören, sindirilmeye çalışılan Nâzım Hikmet bu dönemde, (Türkiye'deki 13 yıl süren hapisane yaşamından sonra) dünyaya açılmış, pek çok kente ziyaret ve çalışma amaçlı seyahatler yapmış, adalet, hak ve dünya barışı için uğraş vermiş, Vera Tulyakova'ya olan aşkı ve Küba'da gerçekleşen devrimin coşkusuyla şiirinde patlama olarak kabul edilen yapıtlar vermiştir.
03 Haziran Çarşamba
Söyleşi
"Yazarın Gayriresmi Portresi" – Nâzım Hikmet - Moskova 19 yaşım, Moskova 60 yaşım
Yönetenler: Sibel Oral, Elif Tanrıyar
Konuşmacı: M. Melih Güneş
Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat: 18.30
(ANAMED, Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi Konferans Salonu, İstiklâl Cad., No:181, Merkez Han, Beyoğlu)
Son Dakika › Güncel › Moskova 19 yaşım, Moskova 60 yaşım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?