Bartın'da mısır üreticileri, tarlalarına yaptıkları kulübelerde domuzların ekili alanlarına zarar vermesini önlemek için tüfekle nöbet tutuyorlar.
Bölgedeki çiftçiler, olgunlaşmaya başlayan mısırlarını domuzların istilasından korumak ve ürünlerine zarar gelmesini önlemek amacıyla farklı yöntemler geliştiriyor.
Tarlalarına iki metre yükseklikte kulübe inşa eden çiftçiler, havanın kararmasıyla günün ilk ışıklarına kadar tüfekle nöbet tutuyorlar. Tarlaların belirli bölgelerini çan takılı tellerle çeviren, domuz istilasını bu sayede anlayan çiftçilerin nöbeti temmuzda başlayıp, ağustos ortasına kadar sürüyor.
"Tüfeğimiz sürekli elimizde"
Ulus ilçesi Küllü köyünde çiftçilik yapan Hasan Bostancı (62), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekili alanların en büyük düşmanının domuzlar olduğunu söyledi.
Emeklerinin boşa gitmemesi için havanın kararmasıyla nöbete başladıklarını anlatan Bostancı, şöyle konuştu:
"Evimden yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta bulunan ve mısır ekili 4 dönümlük tarlama, domuz girmesini önlemek için yerden 2 metre yükseklikte direkler üzerine sayvan adını verdiğimiz kulübe yaptım. Buraya yatağımı, yastığımı getirdim. Geceleri canımın sıkılmaması için radyo dinliyorum. Bunun yanında domuzun girebileceği yollara zil takılı ince tel çektim. Domuz, bu tele değdiği zaman ziller ses çıkarıyor ve bizde bir hayvanın girdiğini anlıyoruz. Tüfeğimiz sürekli elimizde. Tabi bunun riski de çok. Gece yarısı bir arkadaşınız yanınıza gelmeye çalışıp bu tele takılırsa domuz zannedebiliriz. Bunun için kesinlikle domuzun kendisini görmeden ateş etmiyoruz."
"Sahurumu tarladaki kulübede yapıyorum"
Domuzlar yüzünden iftara, teravihe ve de akşam oturmalarına gidemediğini aktaran Bostancı, şöyle devam etti:
"Emeklerimizin boşa gitmemesi için havanın kararmasından hava aydınlanıncaya kadar tarlada yaptığım kulübede yatıyorum. Sahuru da burada yapmak zorunda kalıyorum. Domuzun buraya girmesi an meselesi. Burayı yarım saat boş bırakıp gittiğimizde tarlayı mahvolmuş bir halde bulabiliriz. Uykusuz bir şekilde burada nöbet tutuyor, gündüzleri evde uyumak zorunda kalıyoruz. Gece yarım saat uyumak istesem bu bütün emeklerimizin boşa gitmesine sebep olur. Bu tarlaya 5-6 tane domuz aynı anda girsin, 5 dakikada altını üstüne getirir, talan eder."
Bostancı, tarladaki nöbetinin 1 ay daha devam edeceğini ifade ederek, bu süre zarfında hayatla ilişiğinin kesik olacağını belirtti.
-"Domuzlar, doğal afetten farksız"
Bartın Ziraat Odası Başkanı Rüştü Civak da domuzların ekilen tarlalara büyük zararlar verdiğini, bu yüzden çiftçilerin mısır ekemediğini söyledi.
Her şeyi göze alarak mısır eken çiftçilerin de gece nöbet tutmak zorunda kaldığını vurgulayan Civak, "Domuz sürüleri mısır ekimi yapılan tarlalara büyük zarar veriyor. Doğal afetten farksızlar. Bu durum üreticilerin bütün emeklerini boşa çıkarıyor. Çiftçiler ne yapacağını şaşırmış durumdalar. Domuzlar özellikle geceleri sürü halinde araziye inip ürünlere zarar veriyor. Verdikleri zarar sadece mısırla kalmıyor, fındık ve diğer ürünleri de talan ediyor" dedi. - Bartın
Son Dakika › Güncel › Mısır Tarlasında Domuz Nöbeti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?