Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın TBMM'ye sunduğu Tüketici Kanunu Yasa tasarısındaki yiyecek taklidi ürünlerin satışının yasaklanması maddesi, Edirne'de meyve şekline getirilen 'mis sabun' üreticilerini tedirgin etti.
Yasa tasarısında çocukları korumak amacıyla meyve şeklindeki sabunların imalat ve pazarlanmasının yasaklandığını belirten Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemil Güler, "Mis meyve sabunun satışından elde edilen gelirden mahrum kalınmak suretiyle ilimiz ve ülkemiz ekonomisi de olumsuz etkileneceği çok açık ve nettir" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın TBMM'ye sunduğu Tüketici Kanunu Yasa Tasarısı'nın 79'uncu maddesi Edirne'deki mis sabun üreticilerini tedirgin etti. Yasa tasarısının 79'uncu maddesi, gıda ürünü olmamalarına rağmen gıda ürünleriyle karıştırılabilecek ve bu nedenle özellikle çocuklar başta olmak üzere tüketici sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan malların üretilmesi, pazarlanması ve ithalatı ile ihracatına yasak getiriyor.
Bu durum Edirne'de Osmanlı geleneği olan ve meyvelere benzetilerek yapılan mis sabun üreticilerini tedirgin etti. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemil Güler, tasarının Edirne Mis Meyve sabunu üretenlerin ve bu işten gelir elde eden çok geniş bir kitleyi olumsuz etkileyeceğine söyledi. Mis meyve sabununun patentini alabilmek için geçen yıl başvuruda bulunduklarını ifade eden Güler şöyle konuştu:
"Mis meyve sabunun satışından elde edilen gelirden mahrum kalınmak suretiyle ilimiz ve ülkemiz ekonomisi de olumsuz etkileneceği çok açık ve nettir. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Edirne'ye özgü değerlerin koruma altına alınmasına yönelik yaptığımız çalışmalar doğrultusunda, Edirne mis meyve sabununun tescilini yaptırmak için geçen eylül ayında Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı'na 'Coğrafi İşaret' başvurusu yaptık. Tescil sürecinin devam ediyor. Mis meyve sabunu bu kapsamdan çıkartılması hususunda Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak üstümüze düşen görevi yerine getiriyoruz. Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yapan Edirne'nin geleneksel sanatlarından mis meyve sabunculuğu bir dönem duraklamasına rağmen yapılan çalışma ve girişimler sonucu yeniden mis meyve sabunu üretimi, satışı ve pazarlamasında büyük gelişmeler kaydedildi. Edirne'de halen yaklaşık 2 bin kişiye doğrudan gelir sağlayan ve aylık 1 milyon liralık bir ticari potansiyele ulaşan mis meyve sabunları tüm Avrupa ülkelerine ve hatta Kuzey Afrika ülkeleri ile ABD'ye kadar ihracatı yapılıyor."
"EL SANATLARI KAPSAM DIŞINDA TUTULSUN"
Edirneli üretici Mahmut Kurt, mis meyve sabununun kanun kapsamı dışında bırakılmasını istediklerini söyledi. Bu konuda bakanlık yetkilileriyle görüşmelerinin sürdüğünü kaydeden Kurt şöyle devam etti:
"Bu yasada belirtilen ürünler zaten Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklandı. Edirne'de ürettiğimiz mis meyve sabunu ürünlerini bu ülkelere gönderemiyoruz. Aynı kanun şimdi Türkiye için de geçerli olacak. Şu anda kanun taslağı halinde. Üreticiler olarak bakanlık yetkilileriyle görüşme halindeyiz. El sanatları alt başlığı oluşturularak mis meyve sabunun kapsam dışında bırakılmasını istiyoruz."
Mis meyve sabunu üreticiliği Edirne Halk Eğitim Merkezi tarafında açılan kurslarla ev kadınlarına öğretiliyor. Evlerinde mis meyve sabunu üreten kadınlar ev ekonomisine de bu yolla katkı sağlıyor.
KANUN TASARISI NE DİYOR?
TBMM gündemine gelen Tüketici Kanun Tasarısı'nda yer alan 79'uncu madde, yiyeceklere benzetilen, yiyecek olmayan ürünlere yasak getiriyor. Buna göre, 'Özellikle çocuklar tarafından, gıda ürünleriyle karıştırılarak ağza alınması, emilmesi ya da yutulması halinde boğulma, zehirlenme ya da sindirim sisteminde delinmeye, tıkanmaya yol açabilecek ürünlerin üretilmesi, pazarlanması, ithalatı ve ihracatı yasak' olacak. Meyveye benzetilen ve birebir ölçülerde sabundan yapılarak renklendirilen mis meyve sabunu da yasak kapsama alınıyor.
Son Dakika › Güncel › Mis Meyve Sabunu Üreticileri Tedirgin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?