Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği, '14 Şubat Dünya Doğuştan Kalp Hastalıkları Farkındalık Günü' etkinlikleri kapsamında Ankara'da 'Çocuğunuzun Kalbini Koruyun, Ona Destek Olun' konulu bir toplantı düzenlendi. Crowne Plaza Hotel'de yapılan toplantının, doğuştan kalp hastalığı ve sonuçları hakkında farkındalık yaratmak, toplumsal bilinci artırmak ve minik kalplerin sağlığına kavuşmasına destek olmak amacıyla ülkemizde alanında bir ilk olduğu belirtildi.
Toplantıda, Türkiye'de doğuştan kalp hastalığı görülme sıklığının yaklaşık yüzde 1 olduğu, her yıl yaklaşık 12 bin bebeğin doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya geldiği belirtildi. Doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya gelen bir bebeğin düzenli kontrole ve sonrasında koruyucu önlemlerin alınmasına yönelik desteğe ihtiyacı olduğu, bu konuda ise hekimlere ve ailelere önemli sorumluluklar düştüğü öne sürüldü. Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof.Dr. Rana Olguntürk, doğuştan kalp hastalığı, nedenleri, belirtileri, sonuçları, erken teşhiş için doğum öncesi ve sonrası kontroller ile genel pediatrik kardiyoloji konusunda bir konuşma gerçekleştirdi. Prof.Dr. Olguntürk, şöyle dedi:
"Doğuştan kalp hastalığı ya da lezyonları kalbin düzgün oluşmamış kısımlarıdır. En yaygın görülen doğumsal kalp hastalığı, kanın kalbin içinden geçişini etkileyen akış kusurlarıdır. Halk arasındaki yaygın adı ile kalpteki deliklerdir. Bunun dışında kalp damarlarındaki darlıklar ve kirli kanın temiz kana karıştığı mor bebek denilen hastalıklar vardır. Doğuştan kalp hastalığı olan bazı bebekler daha hızlı nefes alır, yemek yerken ya da uyurken terlerler. Doktor muayenesi sırasında kalplerinde üfürüm denilen sesler duyulur. Bu bebeklerde beslenme sorunları olabilir ve kalp hastalığı olmayan bir bebek kadar hızlı kilo alamayabilirler. Doğuştan kalp hastalığının diğer sonuçlarını kalp yetmezliği, pulmoner hipertansiyon, büyüme ve gelişme geriliği, enfeksiyonlar ile aile ve çocuklar üzerinde yaşam kalitesinde bozulması olarak sıralayabiliriz."
Kalp rahatsızlığı olan bebek ve çocukların sağlıklı bir kalbe kavuşabilemesi için anne ve babalara yapılması gerekenler konusunda da bilgi veren Prof.Dr. Rana Olguntürk, bu zor süreçte sabırlı olup çocuklarının takip ve tedavilerini kesinlikle aksatmamalarının çok önemli olduğunu belirtti. Prof.Dr. şöyle dedi:
"Çünkü doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya gelen bir bebeğin iyi beslenmesi, büyüme ve gelişmesinin yakından takip edilmesi gerekiyor. Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında enfeksiyon hastalıklarından korunma önlemlerine de çok dikkat edilmeli. Bu tür hastalıklar genellikle solunum ve direk temas yolu ile bulaşır. Dolayısıyla hasta insanlarla aynı ortamda uzun süre kalmak, el sıkışmak, öpüşmek ve benzeri şekillerde temastan kaçınmak, bebeğe temas öncesi elleri bol sabun ve suyla yıkamak gibi basit yöntemler bu yüksek riskli bebekler için hayat kurtarıcı olabilir. Ayrıca bu anne ve babalar çocuklarının sigara dumanına maruz kalmasına kesinlikle izin vermemelidir."
DHA(AY/İD) - Ankara
Son Dakika › Güncel › Minik Kalplerin Sağlıklı Yaşamı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?