TMMOB Mimarlar Odası heyeti, deprem bölgesinde ön inceleme yapıyor. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "1999 depreminden sonra çıkan deprem yönetmeliğinin uygulanmadığını, depremlerden ders çıkartılmadığını yeni yapı stoğundaki devasa yıkımdan gözlemledik. Yaptığımız incelemelerde, deprem bölgelerine ilişkin kentleşme ve yapılaşma uyarılarımızın göz ardı edildiğini, imar planları hazırlık sürecinde jeolojik ve zemin etüt çalışmalarının da eksik kaldığını tespit ettik" değerlendirmesini yaptı.
Mimarlar Odası Ön İnceleme Heyeti; Adana, Osmaniye, Hatay Merkez ve Hatay Samandağ bölgelerde incelemelerde bulundu. Heyetin deprem bölgesindeki incelemeleri sürüyor.
Heyette, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası Genel Sekreteri Tores Dinçöz, Mimarlar Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Batuman ve Songül Üzgün, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ali Atakan ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tanrıöver bulunuyor.
Bölgede incelemelerde bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, deprem bölgesinde ön inceleme için demir ve beton numunelerinin alınmadığına dikkat çekerken, koordinasyon sıkıntısı nedeniyle siyasi otoritenin afeti yönetemez hale geldiğini kaydetti.
Karakuş Candan, sözlerine şöyle devam etti:
"KENTLEŞME VE YAPILAŞMA UYARILARIMIZIN GÖZ ARDI EDİLDİĞİNİ TESPİT ETTİK"
"Deprem bölgelerinde yıkımın devasa olduğunu gözlemledik. Artçıların devam ettiği illerde çok sayıda ağır ve orta hasarlı yapı, insan hayatını da tehlikeye sokmaktadır. Ciddi tehdit altındaki halk sokaklarda, çok zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Acilen geçici barınma üniteleri yerleştirilerek, insanlar için güvenli mekanlar yaratılmalıdır. Bölgede salgın hastalık tehlikesi artmaktır. 6 gündür enkaz altındaki depremzedelere el uzatamayanların bu kentleri nasıl ayağa kaldıracağına ilişkin büyük endişemiz vardır. Özellikle Hatay'daki yeni yapı stoğunda ciddi bir yıkım söz konusudur. 1999 depreminden sonra çıkan deprem yönetmeliğinin uygulanmadığını, depremlerden ders çıkartılmadığını yeni yapı stoğundaki devasa yıkımdan gözlemledik. Yaptığımız incelemelerde, deprem bölgelerine ilişkin kentleşme ve yapılaşma uyarılarımızın göz ardı edildiğini, imar planları hazırlık sürecinde jeolojik ve zemin etüt çalışmalarının da eksik kaldığını tespit ettik."
Karakuş Candan, en son yapılan imar affında binanın dayanıklı olup olmadığını mülkiyet sahibine yükleyen yaklaşıma da dikkat çekerek, denetim süreçlerinin hepsinin kamu tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.
Mimarlar Odası heyeti, Gaziantep Nurdağı ve İslahiye'de incelemelerine devam ediyor.
BAKANLIĞA UYARI: "TARİHİ ESERLERİN TAŞLARI MOLOZ DEĞİLDİR, MOLOZ OLARAK DEĞERLENDİRMEYİN"
Ayrıca sosyal medya hesabından bölgedeki tarihi yapıların fotoğraflarını paylaşan Karakuş Candan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı etiketleyerek; "Deprem bölgesinde yıkılan tarihi eserlerin taşları moloz değildir, moloz olarak değerlendirmeyin. Her bir taş restorasyon sürecinde kullanılır. Özel önem gösterilsin" dedi.
Son Dakika › Güncel › Mimarlar Odası Heyeti Deprem Bölgesinde İnceleme Yapıyor… Karakuş Candan: 'Kentleşme ve Yapılaşma Uyarılarımızın Göz Ardı Edildiğini Tespit Ettik' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?