Kırklareli Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen uluslararası katılımlı "Milliyetlerin Kesişme Noktası: İdil-Ural Çalıştayı-2", büyük bir katılımla gerçekleşti.
Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi üst salonda düzenlenen çalıştayın açılış toplantısına, Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden ve yurt dışından 22 farklı üniversiteden alanlarında uzman akademisyen ve araştırmacılar, akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan çalıştayın ilk açılış konuşmasını Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Bayram yaptı. Çalıştayın düzenlenmesindeki amacın "Rusya'nın Etnik Kimlikler Oluşturma ve Misyonerlik Faaliyetlerinde Folklor ve Folklor Araştırmaları: Çuvaşlar Örneği" başlıklı TÜBİTAK projesi için bir yol haritası belirlemek ve alanın farklı disiplinlerinden uzmanlarıyla bir araya gelerek, onların görüşlerine başvurmak olduğunu belirten Doç. Dr. Bayram, etkinliğin düzenlenmesinde vermiş olduğu katkı ve destekleri için başta Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
"GELECEK KÖKLERDEDİR"
Prof. Dr. Mustafa Aykaç ise konuşmasında, bir toplumsal hafıza olan tarihten dersler alarak, geleceği inşa etmenin önemine vurgu yaptı. "Gelecek köklerdedir" diyen Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, güçlü milletlerin; tarihlerinden dersler çıkartıp geleceklerini inşa ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Mustafa Aykaç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Üniversite olarak bu tür el atılmayan ya da el atılmış ama bizim de bir taraftan tutmamız gerektiğine inandığımız konular gündeme geldiğinde çalışmalar yürütecek arkadaşlarımıza destek sunmaya büyük önem gösteriyoruz. İkincisi gerçekleştirdiğimiz İdil-Ural Çalıştayı gibi faaliyetler çerçevesinde elde edilen her başarı, bizim gönlümüzde büyük bir sevinç halesi haline gelmektedir."
Rektör Prof. Dr. Aykaç, başta Doç. Dr. Bülent Bayram olmak üzere Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim elemanlarına, misafir öğretim üyelerine ve öğrencilere teşekkür etti.
Açılış konuşmalarından sonra Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Devlet, "Rusya'daki Türki Dillerin ve Halkların Geleceği" konulu açılış bildirisini sundu.
İdil-Ural bölgesindeki kimlik temasının; dil, edebiyat, tarih, din ve folklor bağlamında tartışıldığı çalıştayda ülkemizdeki çeşitli üniversitelerden ve yurt dışından 22 farklı üniversiteden alanlarında uzman akademisyen ve araştırmacılar, toplam 39 bildiri sundu.
Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi'de bulunan iki konferans salonunda eş zamanlı olarak yapılan ve belli bir tema üzerinde gerçekleştirilen "Milliyetlerin Kesişme Noktası: İdil-Ural Çalıştayı-2", katılımcılara oldukça güzel bir bilim ziyafeti yaşattı. Çalıştay, biri kapanış oturumu olmak üzere 11 ayrı oturum şeklinde düzenlendi. Etkinliğin kapanış oturumunda ilk sayısı Ocak 2016 tarihinde yayımlanacak olan "İdil-Ural Araştırmaları Dergisi"nin tanıtımı da yapıldı. - KIRKLARELİ
Son Dakika › Güncel › Milliyetlerin Kesişme Noktası: İdil-ural' Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?