2007 yılına göre milletvekili sayısı düşen illerde, en çok AKP ve MHP olumsuz etkilendi2007 yılına göre milletvekili sayısı düşen illerde, en çok AKP ve MHP olumsuz etkilendi. Milletvekili sayısı düşen ya da artan illerde seçim sonuçları şöyle oldu:
-MHP Kırıkkale VE Karaman'DA BİRER VEKİLLİK KAYBETTİ-
Kırıkkale'nin milletvekili sayısı 4'ten 3'e düşerken bu durum MHP'yi olumsuz etkiledi. MHP 2007 seçimlerinde Kırıkkale'den kazandığı 1 milletvekilliğini 12 Haziran seçimlerinde kaybederken, MHP'nin adayı Osman Durmuş Meclis dışı kaldı. Kırıkkale'den 3 milletvekilliğini AKP çıkardı. Yine MHP Karaman'da da aynı sonuçla karşılaştı. 3 olan milletvekili sayısı 2'ye düşerken iki milletvekilliğini de AKP kazandı. MHP'li Hasan Çalış da bu dönem Meclis dışı kaldı.
- Şırnak'TAKİ ARTIŞ BAĞIMSIZLARA YARADI-
Milletvekili sayısı 2'den 1'e inen Bayburt'ta AKP'li aday kazanırken Batman'da sonuçlar 2007 seçimleriyle aynı oldu. 4 milletvekilliğinden 2'sini AKP ikisini de BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar kazandı. Milletvekili sayısı 3'den 4'e çıkan Şırnak'da bu artış BDP'nin desteklediği bağımsız adaylara yaradı. Bağımsız 3 milletvekilinin yanısıra AKP 2007 seçimlerinde olduğu gibi yine 1 milletvekilliği kazandı. Milletvekili sayısı 3'ten 2'ye düşen Karabük'te iki milletvekilliğini de AKP kazandı.
-MHP Aksaray'DA DA KAYBETTİ-
Milletvekilliği sayısı 4'ten 3'e düşen Aksaray'da, 3 milletvekili de AKP'den seçilirken, 2007'de 1 milletvekilliği kazanan MHP, milletvekili sayısındaki düşüşten olumsuz etkilenen parti oldu.
- Yozgat'TA AKP FİRE VERDİ-
Milletvekili sayısı 6'dan 4'e inen Yozgat'ta ise kaybeden AKP oldu. MHP bu seçimde de Mehmet Ekici'nin istifasına rağmen bir milletvekili çıkarırken 2 milletvekilliğini kaybeden parti AKP oldu.
- Trabzon VE Tokat'TA DA AKP OLUMSUZ ETKİLENDİ-
Van'da 7 olan milletvekili sayısı bu seçimde 8'e çıkarken, bunlardan 4'ünü AKP 4'ünü ise BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar kazandı. 2007 seçimlerinde ise daha sonra DTP çatısı altında Meclis'te grup kuran bağımsızlar 2 milletvekili çıkarmıştı. 8 olan milletvekili sayısı 6'ya inen Trabzon'da ise kaybeden parti AKP oldu. Trabzon'dan 2007'de olduğu gibi CHP ve MHP birer milletvekili çıkarırken AKP'nin 6 olan milletvekili sayısı 4'e düştü. Yine 7 olan milletvekili sayısı 5'e düşen Tokat'ta da bu durumdan AKP olumsuz etkilendi. CHP ve MHP birer milletvekili çıkarırken AKP'nin milletvekili sayısı 3'te kaldı. Milletvekili sayısını 1 artıran Tekirdağ'da ise bu durum AKP'nin 2007'de 2 olan milletvekili sayısı 3'e çıktı.
- Sivas BU KEZ MECLİS'E BAĞIMSIZ GÖNDERMEDİ-
Sivas'ta 6 olan milletvekili sayısı 5'e düşerken 2007 seçimlerinde bağımsız olarak, helikopter kazasında yaşamını yitiren Muhsin Yazıcıoğlu'nu Meclis'e gönderen seçmen bu kez bağımsız adayı desteklemedi. Sivaslı seçmen tercihini AKP ve CHP'den yana koyarken Abdüllatif Şener Meclis'e giremedi.
- Kırşehir KASETTEN ETKİLENDİ-
Milletvekili sayısı 3'ten 2'ye düşen Sinop tercihini birer milletvekilliği ile AKP ve CHP'den yana koyarken, milletvekili sayısı 3'ten 2'ye düşen Kırşehir'de de, Metin Çobanoğlu'nun kaset skandalı nedeniyle istifasından MHP olumsuz etkilendi. 2007 seçimlerinde bir milletvekili çıkaran MHP bu seçimlerde milletvekili çıkaramadı. Milletvekili sayısı 4'ten 3'e düşen Kastamonu'da ise seçmen yine tercihini AKP ve MHP'den yana koydu. Ancak Kastamonu'da AKP bir milletvekilliği kaybetti.
- Mersin'DE MHP İKİ MİLLETVEKİLLİĞİ KAYBETTİ-
Milletvekili sayısı 12'den 10'a düşen Mersin'de de kaybeden MHP oldu. MHP'nin 4 olan milletvekili sayısı 2'ye düştü. Erzurum'da da 7 olan milletvekili sayısının 6'ya düşmesinden AKP olumsuz etkilendi. AKP'nin 6 olan milletvekili sayısı 5'e düştü. Erzurum gibi Erzincan'da da 3 olan milletvekili sayısının 2'ye düşmesinden AKP olumsuz etkilendi. Erzincan'da AKP bir, CHP bir milletvekili çıkardı. Edirne'de 4 olan milletvekili sayısı 3'e düşerken 2007 seçimlerinde kazandığı bir milletvekilliğini kaybeden parti MHP oldu.
-Diyarbakır'DAKİ ARTIŞ BAĞIMSIZLARA YARADI-
Diyarbakır 10 olan milletvekili sayısını bu seçimlerde 1 artırırken, bu durumdan olumlu etkilenen BDP'nin desteklediği bağımsızlar oldu. Diyarbakır 6 bağımsız milletvekilini Meclis'e gönderdi. 16 olan milletvekili sayısını 18'e çıkaran Bursa'da AKP 11, CHP 5 ve MHP de milletvekilliği kazandı. Milletvekili sayısındaki artışa rağmen MHP'nin milletvekili sayısı 3'ten 2'ye inmiş oldu. Bitlis'te 4 olan milletvekili sayısının 3'e inmesi AKP'nin de 3 olan milletvekili sayısının 2'ye düşmesine yol açtı.
-Bursa'DAKİ ARTIŞ CHP'YE YAŞADI-
Milletvekili sayısı 5'ten 4'e düşen Çorum'da AKP bir milletvekilliği kaybederken Çankırı'da 3'ten 2'ye düşen milletvekilliği sayısı nedeniyle kaybeden parti MHP oldu. Çankırı'da 2 milletvekilliğini AKP kazandı. Milletvekili sayısı 16'dan 18'e çıkan Bursa'da da MHP 1 milletvekilliğini kaybetti. AKP 10 olan milletvekili sayısını 1 artırırken en büyük artış CHP'nin milletvekili sayısında yaşandı. 3 milletvekili bulunan CHP'nin yeni dönemde Çanakkale'den 5 milletvekili parlamentoda yer alacak. Bitlis'te 4 olan milletvekili sayısının 3'e düşmesinden AKP olumsuz etkilenirken milletvekili sayısı 8'den 7'ye düşen Aydın'da kazanan parti CHP oldu. MHP'nin 3 olan milletvekili sayısı 1'e düşerken CHP'nin vekil sayısı 3 oldu. AKP ise 2007'de olduğu gibi 3 milletvekili çıkardı.
-Antalya'DAKİ ARTIŞ AKP'NİN İŞİNE YARADI-
Antalya'nın milletvekili sayısının 13'ten 14'e çıkması ise AKP'nin oylarını etkiledi. AKP 5 olan milletvekili sayısını 6'ya yükseltti. AKP vekil sayısı 5'ten 4'e düşen Ağrı'da bu seçimde 3 milletvekilliği çıkarırken 4'ncü milletvekili ise BDP'nin desteklediği bağımsızlardan seçildi. 7 olan milletvekili 5'e düşen Afyon'da da bu durumdan AKP olumsuz etkilendi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Milletvekili Sayısı Düşen İller En Çok AKP ve MHP'yi Olumsuz Etkiledi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?