Muğla'nın Bodrum ilçesinde ölen Kanadalı emekli diplomat Hans Himmelbach'ın mezarının yerinin hırıstiyan diye değiştirilmesi tepkiyle karşılandı. Sabah saatlerinde Torba Mezarlığı'nı ziyaret eden Bodrumlular Himmelbach'ın mezarına çiçek bırakıp dua etti. Kanadalı diplomatın mezarının oğlu ve annesinin mezarına yakın olduğu için taşınmasını sağlayan Kenan Dayıoğlu ise ''Diplomatın ailesi için çok üzgünüm, onları üzmek istemezdim. Ancak bu mezar defnedilirken ne belediye başkanından ne de müftülükten izin alınmış, herkesin inancına dinine saygımız var, onlarında bizim inancımıza saygı göstermesini isteriz. Biz yobaz bir aile değiliz' dedi.Yıllarca yurt dışında yaşadıktan sonra 2004 yılında Bodrum'un Torba Mahallesi Dıngılbükü mevkiinde villa yaptırarak eşi Kanadalı diplomat Hans Himmelbach ile yerleşen evli ve bir çocuk annesi İlknur Himmelbach (61) 20 Ekim tarihinde 66 yaşında kaybettiği eşini vasiyeti üzerine 23 ekim 2010 tarihinde Torba Mezarlığı'na defnetti. İlknur Himmelbach bir hafta sonra belediyeden gelen memurların, Bodrum'un tanınmış işadamlarından Sinan ve Kenan Dayıoğlu'nun anneleri Şükriye Seyman ve yeğeni Mert Burak Dayıoğlu'nun mezarlarının yanında olması nedeniyle mezarının başka bir yere nakledilmesi gerektiğini öğrenince şok oldu. Önce karara itiraz eden Himmelbach bir hafta sonunda mezarı bulunduğu yerden 20 metre daha uzağa, mezarlığın henüz gömü yapılmamış köşesine taşımak zorunda kaldı.
30 yıl yurt dışında birlikte yaşadıklarını ve eşinin çok iyi Türkçe konuştuğunu belirten Himmelbach hayatının en güzel günlerini eşi ile birlikte geçirdiği Torba'da büyük bir şok yaşadığını belirterek ''Çünkü Bodrum'u dünyanın en modern merkezlerinden biri olarak biliyorduk. Oysaki öldüğü zaman belediyeye müracaat ettiğimizde istediğimiz yeme gömebileceğimiz söylendi. Cenaze başında İzmir'den gelen papaz ile imam dua etti. Her iki ülkenin geleneklerine göre gömüldü. Bodrum'da ve ülkemde böyle bir olay yaşanacağını otuz yıl önce söyleselerdi inanmazdım. Bu uygulamanın çağdışı bir görüş ve uygulama olduğuna inanıyorum' dedi.
BODRUMLULARIN TEPKİSİ
Olayın Bodrum'da yankılamasından sonra sivil toplum örgütleri ve Bodrumlular cenazenin nakline sert tepki gösterdi. Sabah saatlerinde Himmelbach'ın Torba Mezarlığı'ndaki mezarı başına çiçeklerle gelen Bodrumlular cenazenin defnedildikten sonra Hıristiyan diye başka bir yere nakledilmesine sert tepki gösterdi. 75 yaşındaki Aysel Ülkeroğlu mezar başında göz yaşlarına boğuldu. Ülkeroğlu ''Hans Torbalıların kalbinde taht kurmuştu. Torba'da birçok sanatçı ve yabancı yaşıyor. Kimsenin kimse ile bir sorunu normal yaşantıda olmadı, toprağa verilince mi yan yana gelince sorun yaşanacak diye düşündüler. Hepimiz tanrının evladıyız. Gittiğimiz gideceğimiz yer aynı toprak. 20 metre önde ve ya geride fark etmez. Ancak üstelik bir diplomat olan beyefendi birine bu hakaret Bodrumlulara bizlere, 'müslümanız hoşgörülüyüz' diyenlere yakışmadı. Bunun acısını nasıl telafi edeceğiz bilemiyorum. Olayı duyar duymaz ailesine özür dilemeye gittim ve komşularımla Hans'ın mezarı başına kendisinden özür dilemeye geldim' dedi
Bodrum Yurttaş İnsiyatifi üyeleri ile mezarlığa gelerek Himmelbach'ın mezarına Bodrum'un begonvillerini bırakan sözcü Ayhan Karahan ise ''Bundan bir süre önce zorunlu din derslerine tepki olarak 103 Bodrumlu nüfus cüzdanımızdaki din hanesinden islam yazısını sildirdik. Şimdi bizim dinimiz yazmıyor diye bu mezarlığa gömülemeyekmiyiz? Bizi hangi mezarlığa defnedecekler. Bodrum ve Torba sevdalısı diplomatın cenazesini mezarlığın bir köşesine atmışlar. Bodrum medeniyetler beşiğidir. Bu uygulamanın akla mantığa ve insani duyguya hiç beri olamaz, büyük bir gaftır. Mezarlıkta yapılan bu ayrımcılığı kınıyoruz. Bu ayıbın altında eziliyoruz' dedi.
İMAMIN GÖRÜŞÜ
Mezarlığa 100 metre uzaklıktaki Torba Camii'nin vekil imamı Mehmet Ali Dursun ise cenazenin gömüldükten sonra başka bir yere nakli ile ilgili kendilerine bilgi verilmediğini belirterek ''Hepimiz aynı tanrının evlatlarıyız. Öldükten sonra gideceğimiz yer aynı. Bu nedenle müslüman ve hıristiyan fark etmez. Eğer yabancılar için özel bir mezarlık yok ise aynı mezara yabancı uyruklu defnedilebilir, cenazeler yan yana olabilir. Herkes tanrı katında duasını yapar. Zaten dinimiz hoşgörü ve herkesi kucaklayan bir din olma özelliğine sahip. Bence cenazenin nakledilmesi gerekmeyebilirdi' dedi.
MÜFTÜ ''NAKİLDEN HABERİMİZ OLMADI'
Bodrum Müftüsü Mehmet Yiğit ise cenazenin nakli ile ilgili müftülüğe bilgi verilmediğini belirterek ''Avrupa'da eğitim gördük, görev yaptık. Oradada ölen müslümanlar mezarlık olmayınca Hıristiyan mezarlıklarına gömülebiliyor. Her dinin insanı bir başka mezarlığa gömülür ve dinimizce iki mezarın yan yana olmasında bir sakınca yok. Herkes duasını kendi dinince yapar. Bu nedenle müslüman ve hıristiyanların mezarları yan yana yapılabilir' dedi.
KUTU-1
KARŞI ÇIKAN DA ÜZGÜN
Yeğeni ve annesinin baş ucuna konulan cenazenin kaldırılmasını inançları gereği istediklerini belirten Kenan Dayıoğlu ise bugüne kadar bir yabancılar mezarlığı yapılamadığı için bu sorunun yaşandığını belirttti. Yaşananlardan üzgün olduğunu söyleyen Kenan Dayıoğlu, şunları söyledi,
''Diplomatın ailesi için çok üzgünüm, onları üzmek istemezdim. Ancak bu mezar defnedilirken ne belediye başkanından ne de müftülükten izin alınmış. Herkesin inancına dinine saygımız var, onlarında bizim inancımıza saygı göstermesini isteriz. Eğer yabancılar mezarlığı yıllar önce oluşturulsaydı bu sorun yaşanmazdı. Biz yobaz değil tam tersine Bodrum'da otuz yıldır yaşayan modern, çağdaş, eğitim, sağlık konusunda yardımlar yapan bir müslüman aileyiz. Ancak biz hiç kimsenin diniyle ilgili hiçbir şey söylemedik. Belediye başkanı Torba mezarlığında, isimsiz, denizde boğulan insanların gömüldüğü kısma gömülmesi için talimat vermiş. Onlar da götürüp annemin ve oğlumun mezarının bulunduğu yerin yanına gömmüşler. Ben bir istavrozun altında duamı etmek istemiyorum. Ben de İstanbul'dan gelip Bodrum'a yerleştim. Kiliselerinin olmasını isteyen biriyim. Kiliseleri olsun, mezarlıkları olsun. İbadetlerini yapsınlar, cenazelerini dinlerine göre defnetsinler. Ben cenaze sahibi hanımefendiden de üzüldüğü için özür diliyorum. Özrümü de yer değiştirdiğim için diliyorum. Torba Mezarlığı'nda şimdi gömüldüğü yerde olsaydı da, biz de gittiğimiz zaman dua etseydik. Bugün Fener Patrikhanesine müracaat etseniz, ben Türk'üm ve Müslüman'ım ama Rum Mezarlığında yer istiyorum deseniz, bir karış yer verirler mi? Bugün yabancı mezarlığı yapılacak olursa biz müteahhit firmayız, her zaman da yardıma hazırız. Ben vicdanen rahatım, huzur içindeyim.
KUTU-2
BAŞKAN KOCADON, ''BODRUM MEDENİ BİR YER
Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon ise bugüne kadar bir sıkıntı yaşanmadığına dikkat çekti. Kocadon, ''Bodrum bu ülkenin en medeni yerlerinden biridir. Bugüne kadar yabancılara da mezarlıklar açıldı ve asla bir sorun yaşanmadı. Burada aile mezarlığına yakın bir gömü işi olmuş. Bu nedenle aile bize müracaat ederek yerin değiştirilmesini istedi. İki aileyle konuştuk ve kendi aralarında bu problemin çözülmesini istedik. Çözmek istediklerini ifade ettiler. Sonra da 20 metre gibi yine Torba mezarlığının içinde bir yere nakil olmuştur. Bodrum bugün ülkemizin İstanbul'dan sonra Türkiye'nin 2. kapısı olduysa bunda halkın ve burada yaşayanların medeni, kültürlü, hoşgörülü oluşunun en büyük etken olduğunu belirtmek istiyorum. Bodrum da 25 yıldır mezarlık sorunu var. Biz geldiğimiz günden beri mezarlık sorununu çözmeye çalışıyoruz. Yine Torbada 150 dönüm bir arazide mezarlık yapma çalışmalarımız başladı. Orada zaten bu yabancı kardeşlerimiz için özel bir yer ayıracağız. Çünkü artık o kadar çok Bodrum'a yerleşen oldu ki düzenli bir mezarlığı onlar da hak ediyor. Ama bu haberi Bodrum'a art niteytli diye düşünüyorum' dedi.
Son Dakika › Güncel › Mezar Nakli İsyanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?