Meyve suyu sektöründe faaliyet gösteren 38 firmayı, tek çatı altında toplayan Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), her içeceğin meyve oranının farklı olduğunu bildirdi. MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ, "Mutlaka etiketi okuyun" uyarısında bulundu.
Aralarında Kayseri'de üretim yapan MEYSU'nun da yer aldığı çatı kuruluşu MEYED, ülkemizde meyve suyu ve benzeri içecekleri; Türk Gıda Kodeksi gereğince içerdikleri meyve oranına göre 'Meyve Suyu', 'Meyve Nektarı', 'Meyveli İçecek', 'Aromalı İçecek' olarak 4 farklı kategoride değerlendirdi. MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ, her kategorinin farklı meyve oranına sahip olduğunu, bu oranların ise, etikette mutlaka yer aldığını hatırlattı. Sadece meyveye en yakın olan, tamamen meyveden dönüşen ve yüzde 100 meyve oranına sahip olan içeceklerin 'meyve suyu' kategorisine girdiğini belirten Akdağ, meyve oranı yüzde 25-99 olanların 'Meyve nektarı', yüzde 10-24 olanların 'Meyveli içecek', yüzde 0-9 olanların 'Aromalı içecek' olarak sınıflandırıldığına dikkat çekiyor. Akdağ, kategori farkının ambalaj üzerindeki etikette yer aldığını, tüketicilerin bu bilgilere dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Ebru Akdağ, meye suyu tüketicilerini şu konularda uyardı:
"Öncelikle ürünün ismine ve son kullanma tarihine de dikkat edin. Kıvamı koyu olan kayısı ve şeftali gibi ya da tadı çok ekşi olan vişne, limon gibi meyvelerin suyu yüzde 100 olarak tüketilemiyor. Tat dengesinin sağlanması amacıyla, bu meyvelerin suyunun Kodeks'te belirtilen miktardaki suyla seyreltilmesi ve suyla bozulan tat dengesinin şeker vb. maddelerle yeniden kurulması zorunlu bir hal alıyor. Bu grup, yüzde 25-99 arasında meyve oranına sahip ve içermesi gereken minimum meyve oranı yasal olarak belirlenmiş olan 'meyve nektarı' kategorisi. Yüzde 100 meyve suyuna ve meyve nektarına koruyucu katkı maddesi eklenmesi yasak olduğu gibi, kullanılan teknoloji nedeni ile gereksiz. Daha alt kategoriler ise, yüzde 10-24 arasında meyve oranına sahip 'meyveli içecek' ve yüzde 0-9 arasında meyve oranına sahip olan 'aromalı içecekler. Ülkemizde meyve suyu tüketiminin AB ülkeleri ve ABD'ye kıyasla düşük seviyelerde olmasının temel nedeni, meyve suyunun sağlıklı beslenmedeki rolünün yeterince anlaşılmaması. Dünya Sağlık Örgütü, '5 a day' (günde 5 öğün) kampanyası kapsamında sağlıklı bir yaşam için günde 5 öğün meyve ve sebze tüketilmesini öneriyor. 1 bardak yüzde 100 meyve suyunun da, günlük meyve gereksiniminin 1 porsiyonunu karşılayabileceğinin altı çiziliyor. Ülkemizde henüz haftada 1 bardak bile tüketmediğimiz meyve suyunun, sağlıklı diyet alışkanlığındaki yeri günde 1 bardak. - Kayseri
Son Dakika › Güncel › Meyed'den Uyarı: Meyve Sularının Etiketini Mutlaka Okuyun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?