Vakfın kurucusu Doç. Dr. Alper Çelik, şimdiye kadar yaklaşık 800 hastaya yaptığı ileal interpozisyon ameliyatının Tip 2 Diyabet'in yanı sıra yüksek tansiyon, kolesterol, trigliserid, kilo fazlalığı ve uyku apnesi gibi sorunlara neden olan metabolik sendromu tedavi edebilen kalıcı bir çözüm olduğunu ifade etti.
Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun tahminine göre dünyada 382 milyon yetişkin diyabet hastası bulunuyor. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre ise Türkiye'de son 15 yıl içinde diyabet hastası sayısı yaklaşık 3 katına çıktı ve bu dönemde yetişkin nüfusta diyabetin %90 oranında arttığı gözlemlendi. Her geçen dün daha da yaygınlaşan bu son derece ciddi sağlık sorunuyla ilgili farkındalık yaratmak için her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü kutlanıyor; diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği diğer hastalıklar ele alınıyor.
Türkiye'nin metabolik cerrahi konusuna odaklanan ilk vakfı olan Metabolik Cerrahi Vakfı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde yaptığı açıklamada, Tip 2 Diyabet'in cerrahi tedavisine dikkat çekti. Kilo fazlalığı veya obezite, Tip 2 Diyabet, hipertansiyon ve kolesterol metabolizması bozuklukları ile seyreden metabolik sendrom, organ hasarı, iş kaybı ve önemli maddi kayıpların yanı sıra kalp ve damar hastalıklarına da sebep olarak ölümlere yol açıyor. Metabolik cerrahi yöntemi ile tedavi edilebilen metabolik sendrom, Tip 2 Diyabet hastalarının ilaçtan bağımsız ve sağlıklı bir yaşama kavuşmasını sağlıyor.
Diyabet ameliyatı denince çoğunlukla mide bandı (kelepçe), tüp mide ve mide bypass'ı ameliyatları akla geliyor ancak metabolik cerrahi, bu yöntemlerden farklı olarak komplikasyonları sınırlı ve iyileşme süreci hızlı olan bir yöntem. Dahası, tıp literatüründe 'ileal interpozisyon' olarak bilinen ve yurt dışında da uygulanmakta olan bu yöntemde, örneğin gastrik bypass gibi hastayı diyabetten kurtarma olasılığı olan diğer ameliyatlar gibi vitamin emilimi problemi yaşanmıyor. Ameliyat olan hastaların %95'i, ameliyattan bir yıl sonra hiçbir takviyeye ihtiyaç duymuyor.
Metabolik Cerrahi Vakfı'nın kurucusu Doç. Dr. Alper Çelik, şimdiye kadar yaklaşık 800 hastaya yaptığı ileal interpozisyon ameliyatını şöyle açıklıyor: "Tip 2 Diyabet hastaları insülin üretirler ama bunu metabolizmalarındaki özel durum yüzünde kullanamazlar. Sorunlarının temelinde, tüketilen işlenmiş gıdalar yüzünden besinlerin doğru yer ve zamanda doğru hormonla buluşamaması yatıyor. Metabolik cerrahi ameliyatı ile çok genel bir ifadeyle çalışmayan hormonların çalışması sağlanıyor. Metabolik cerrahi, tip 2 diyabetin yanı sıra yüksek tansiyon, kolesterol, trigliserid, kilo fazlalığı ve uyku apnesi gibi sorunlara neden olan metabolik sendromu tedavi edebilen kalıcı bir çözüm."
Metabolik Cerrahi uygulamasının, diğer Tip 2 Diyabet tedavisi yöntemlerine kıyasla sunduğu avantajların altını çizen Doç. Dr. Alper Çelik, yaptıkları teknik fizibilite ve güvenlik profili çalışması sonuçlarının, ileal interpozisyon ameliyatının komplikasyon oranlarının diğer sık uygulanan bariatrik ameliyatlar ile eşdeğer olduğunu gösterdiğini, hatta emilim bozucu ameliyatlardan çok daha düşük komplikasyon oranlarına işaret ettiğini dile getiriyor.
Son Dakika › Güncel › Metabolik Cerrahi ile Tip 2 Diyabetin Tedavisi Mümkün - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?