Kente egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlerden en önemlisi sayılabilecek olan ve kuşbakışı bir kalkan balığını andıran biçimiyle kenti baştanbaşa kuşatan UNESCO Dünya Kültür Mirası Adayı "Diyarbakır Surları"nın 82 adet burcundan ilk iki burcunu oluşturan, şehrin kuzeyinde iki silindirik burç ile arasında bir kapıyla günümüze hiç bozulmadan gelen Dağkapı'dan adını alan 3 katlı ve üzerinde birbirinden önemli kitabeler ve kabartmalar olan Dağ Kapı Burcu'nun üst katında bulunan Mervanî Mescidi, 84 yıl aradan sonra Ramazan-ı Şerifte tekrar ibadete açılacak.
Mescid, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç öncülüğünde Milli Emlak Müdürlüğünce cami olarak kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına (Sur İlçe Müftülüğü) tahsis edildi.
Mervani Mescidi Diyarbakır Kalesi'nde yapılan tek mescit olarak bilinmektedir. Mervani Hükümdarı Ebû Nasır Muhammed bin Cehir tarafından kitabesine göre hicri 447 (1056) yılında yaptırılan mescid, Diyarbakır Kalesi'nde yapılan tek mescit olarak bilinmektedir. Mervani Mescidinde yer alan yazıtlarda:
Besmele: "447 yılının Zilhicce ayında Ebû Nasr Muhammed b. Muhammed b. Cehîr ( Allah makamını daim kılsın ) tarafından yaptırılmıştır"
Besmele: "Burasının Yüce Allah'a ve o'nun Peygamberi Muhammed (S.A.V)'e yaklaşmak için değerli ve muzaffer emîr, efendimiz, İslâm'ın izzeti, dinin saadeti, devletin yardım ve desteği, milletin temeli, ümmetin asaleti, emîrlerin şerefi Ebû Nasr Ahmed bin Mervân (Allah onun izzetini daim kılsın, saltanatını sürdürsün ve düşmanlarını zelil kılsın) tarafından yapımı buyrulmuş ve masrafları gönüllü olarak kendisi tarafından karşılanmıştır"
"Allah'ın mescidlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namaz kılan, zekât veren ve Allah'tan başkasından korkmayanlar doldurur" gibi ibareler yer almaktadır.
VALİ KIRAÇ: MANEVİ DEĞERLER VE ZENGİNLİKLER İNSANLIĞIN ORTAK KAZANIMLARIDIR
Diyarbakır'ın Anadolu'dan sonra İslam bayrağının dalgalandığı ilk şehir olduğunu belirten Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, şöyle dedi:
"Diyarbakır, İslam medeniyeti açısından çok önemli birikime sahip olan bir şehirdir. Mervani Mescidini 84 yıl aradan sonra tekrar ibadete açmanın gururunu yaşıyoruz. Mervaniler 10. ve 11. yüzyıllarda Diyarbakır'da hüküm sürmüş, Diyarbakır Surlarındaki tek mescidin yapılmasına vesile olmuş bir medeniyettir. 1930 yılında ibadete kapatılan Mescid, yıllar sonra burçtaki restorasyon ve iç donanımın tamamlanmasıyla asli kimliğine kavuştu. 11 Ayın Sultanı Ramazan-ı Şerifte ibadete açılacak olan Mescid, Mervaniler Döneminde askerlerin ibadetlerini burada gerçekleştirmeleri adına yaptırılmış olup üzerindeki kitabelerde 'Allah'ın mescidlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namaz kılan, zekât veren ve Allah'tan başkasından korkmayanlar doldurur' diye yazmaktadır. Tarihin ve medeniyetlerin bize bıraktığı bu manevi değerler ve zenginlikler insanlığın ortak kazanımlarıdır. Bu eserleri koruyarak gelecek nesillere taşımak görevden öte bir sorumluluktur"
Son Dakika › Güncel › Mervani Mescidi 84 Yıl Aradan Sonra İbadete Açılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?