Mert Mildon, Kente Bir Marina Yapılması İçin Karar Aldıklarını Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Mert Mildon, Kente Bir Marina Yapılması İçin Karar Aldıklarını Açıkladı

Mert Mildon, Kente Bir Marina Yapılması İçin Karar Aldıklarını Açıkladı

ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mert Mildon, kente bir marina yapılması için karar aldıklarını ve belirledikleri iki alternatif yer için fizibilite çalışması başlattıklarını açıkladı.

08.04.2011 12:40

Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mert Mildon, kente bir marina yapılması için karar aldıklarını ve belirledikleri iki alternatif yer için fizibilite çalışması başlattıklarını açıkladı.

Marmara Denizi'ndeki marinalardan yola çıkarak Güney ve Akdeniz sahillerine inen yatların uğrak noktası olmayı hedefleyen Çanakkale yeni bir marina yapımı için düğmeye bastı. Gerekliliği yıllardır her zeminde dile getirilen marinanın yapımını bu kez ÇTSO gündeme taşıdı. ÇTSO Yönetim Kurulu'nda, Çanakkale'ye uluslararası standartlarda modern bir marinanın yapımı için karar alındı. Bu mega projeyle ilgili detayları ÇTSO Yönetim Kurulu üyeleri Mert Mildon, Yücel Aka ve Genel Sekreter Abdurrahim Temiz'in birlikte düzenlediği toplantıda açıklandı.

ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mert Mildon, yıllardır Çanakkale'nin sadece bir geçiş noktası olmasından ve konaklamanın kısa sürmesinden herkesin rahatsızlık duyduğunu söyledi. Dünyadaki dokuz boğazdan birinin de Çanakkale olduğuna dikkati çeken Mildon, Çanakkale'miz denizcilik anlamında denizden yeteri kadar yararlanamadığını belirtti. Mildon, "ÇTSO olarak 2011 yılındaki en büyük projemiz Çanakkale'ye bir marina kazandırmak. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Bülend Engin öncülüğünde bu projenin startını verdik. Tabi bu uzun soluklu bir yol. Teknik açıdan bir sürü detayları içeriyor. Bu detayların çözülmesi gerekiyor, aksi halde marina fizıbıl olmaz. Teknelerin yanaşmasında bir sürü problemler çıkartabilir ve hizmet almakta zorluklar yaşayabilir" dedi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş.'nin bu konuda kendilerine destek verdiğini belirten Mildon, Çanakkale'nin bu projenin etrafında kilitlenmek zorunda olduğunu ifade etti. Mildon, "Yat turizmi pahalı bir turizm. Yat sahipleri parayı harcarken fazla ince hesaplar yapmaz. En iyi hizmeti nerede buluyorlarsa orada bu hizmeti almak için teknesini bağlarlar. Bir örnek verirsek, 15-16 metrelik bir yatın yıllık marina bağlama parası 10 bin TL civarında. Şu an üzerinde çalıştığımız taslak proje 250 ile 500 yat kapasiteli bir marinayı ön görüyor. Profesyonel bir firma şu an fizibilite raporlarını hazırlıyor. Çünkü çözülmesi gereken bir takım teknik konular var. Askeriyeden ve Milli Emlak'tan izin almak gibi. Bunların her ayağında ÇTSO olarak yer alacağız" diye konuştu.

İLK ALTERNATİF MEVCUT YAT LİMANI

Marina için şu an iki alternatif yer belirlediklerini ve bunlardan ilkinin kordon boyundaki mevcut yat limanı bölgesi olduğunu anlatan Mildon, "Bu işin fizıbıl olanı marinanın şehre yakın olanıdır. Yani şu an mevcut küçük bir mendirek ile çevrilmiş yat limanımız var. Tercihimiz de marinanın buraya yapılması. Ama suyun akıntısı, derinlik ve rüzgar gibi faktörlerin hepsi birer etken. Mevcut yat limanımızın önündeki mendirek yetersiz. Yeni bir mendirek daha yapılmalı. Örneğin şu an Necip Paşa Cami önünden bir marina çıkabilir. Ama burada askeriyenin onayı önemli. Eğer bunu başarabilirsek poyraz ve karayel rüzgarını keseriz. Zaten lodos rüzgarını önleyen bir mendireğimiz mevcut. Böylece burayı biz bir büyük bir havuz haline getirebiliriz" dedi.

"KORDON BÖLGESİ DE OLABİR"

Bir diğer alternatifin ise ikinci kordon olarak adlandırılan bölge olduğunu vurgulayan Mildon, şunları söyledi: " Çanakkale Belediyesi'ne ait yelken kulübün bulunduğu bölge. Ama burada en büyük sıkıntı denizin çok sığ olması. Deniz derinleştirilebilir mi buna bakmak lazım. Bu bölge zaten poyraza kapalı. Sadece lodosa açık ve o yüzden tek mendirek ile sorun çözülebiliyor. Bu bölge ikinci alternatif olarak gözüküyor. Fizibilite raporunun ardından kentin dinamikleri ile marinanın nereye yapılacağına karar verilecek. Gerekirse yer konusunu halkında onayına sunabiliriz. Hedefimiz bu projeyi en kısa sürede ihale sürecine getirmek. Bu katma değeri Çanakkale sahiplenmeli. Gerekirse bu ihaleye Çanakkale bir konsorsiyum kurarak girebilir. Önemli olan projeyi çizip ihale aşamasına getirebilmek"

Mildon, Türkiye'deki ve Yunanistan'daki bazı marinalardan oluşan görsel bir sunum da yaparak özellikleri hakkında bilgiler verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mert Mildon, Kente Bir Marina Yapılması İçin Karar Aldıklarını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement