Mersin'in Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi'ne yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna nükleer karşıtları, topladıkları yaklaşık 3 bin dilekçe ile itirazda bulundu.
Aralarında CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü Seyfettin Atar, Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erkan Demir ve çeşitli oda ve sivil toplum örgütlerinin bulunduğu NKP üyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi.
'10 GÜNDE OKUNULACAK BİR RAPOR DEĞİL'
Nükleer Karşıtları ile birlikte itiraz dilekçesi imzalayan Milletvekili Atıcı, 3 bin 730 sayfalık rapor hakkında, halkın görüş ve önerilerini sunması için 10 günlük süre verilmesinin yetersiz olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Burası, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Radyo Atık Depolama Tesisi. Kimse atıkların götürüleceğini iddia etmesin. ÇED raporunda bir çok nokta cevapsız bırakılmış durumdadır. Bu yüzden ilgili ÇED Raporu'nun kabul edilmemesini düşünüyorum. Bu amaçla da bu raporun ret edilmesi için de bu dilekçeyi hazırladık. Mersin'de benim gibi binlerce arkadaşım dilekçeleri imzaladılar. Akkuyu'da yaşayanlar da buraya nükleer santral yapılmasını istemiyorlar. Onlar da ÇED'e itirazlarını bildirdiler. Yaklaşık 4 bin sayfalık bir raporun da bu kadar kısa bir sürede okunmasının çok da mümkün olmayacağını biliyoruz. Bu sürenin de yetersiz olduğunu biliyoruz. Yangından mal kaçırır gibi binlerce sayfalık raporu önümüze koyup da 10 gün içerisinde bunun değerlendirilmesini istemek doğru olmayacaktır."
'DÜNYADA DENENMEMİŞ REAKTÖR KULLANILACAK'
Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erkan Demir de Atıcı gibi ÇED raporuna verilen itiraz süresinin çok kısa olduğunu savunarak şöyle konuştu:
"Daha önce iki kez reddedilen ve 3'üncü kez sunulan ÇED raporunda yapılan değişiklikleri bu kısa sürede gözden geçirmek, değerlendirme yapıp görüş sunmak sağlıklı olmayacağından bu konuda kapsamlı hazırlayacağımız bir raporu gelecek günlerde kamuoyu ile paylaşacağız. Bu rapora yaptığımız itirazlarda eksik aramanın ötesinde cevapsız bir çok sorunun varlığını hala sürdürmesi bu konuda firmanın ÇED sürecine olan bakış açısını açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle projede de dünyada denenmemiş bir reaktör tipi kullanılacaktır."
Açıklamaların ardından nükleer karşıtları topladıkları yaklaşık 3 bin itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü'ne teslim etti.
Son Dakika › Güncel › Mersin Nükleer Karşıtlarından ÇED Raporuna 3 Bin Dilekçeli İtiraz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?