Mersin eski Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan ile kardeşleri Tacit ve Sacit Özcan, oğlu İlker Özcan, müteahhitler Erol Avgören, Cengiz Akray ve belediye çalışanlarından oluşan 48 kişinin, 2011- 2014 döneminde 'İhaleye fesat karıştırmak, rüşvet, organize suç örgütü kurmak' iddiası ile yargılanmasına başlandı. Tutuksuz yargılanan Macit Özcan katıldığı duruşmada suçlamaları kabul etmeyerek, "Biz mağduruz. Siyasi linç ediliyoruz. Bunlar politiktir. Bülent Arınç, 'Ankara Belediyesi'nde yolsuzluk var' diyor. Sabah Mersin Belediyesi'ne operasyon yapılıyor" dedi.
Mersin 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan ilk duruşma, kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasıyla başladı. Macit Özcan'ın da aralarında bulunduğu tutuksuz 48 sanıktan büyük bölümünün katıldığı duruşmaya Özcan'ın oğlu İlker Özcan, kardeşi Sacit Özcan ile müteahhitlerden Cengiz Akray gelmezken, diğer kardeş Tacit Özcan sanık sandalyesindeki yerini aldı.
'ÖRGÜT BAŞI DEĞİLİM'
Macit Özcan savunmasında, ihale mevzuatı ve buna ait işlemlerin ihale komisyonu tarafından yürütüldüğünü, müfettişlerin dosyaları incelediğini ve bu konudaki tutanakların da ellerinde olduğunu, ihalede fesat iddiasının söz konusu olmadığını öne sürdü. Bilirkişilerin de 'Fesat yok' dediğini ve bir kamu zararının da söz konusu olmadığını savunan Özcan şunları söyledi:
"Buluşmalar, yemek yemeler olabilir ihalelerde. Ben örgüt başı değilim, belediye başkanıyım. Muhalefet olunca en çok incelenen belediye biziz. İlk defa sanık olarak çıkıyoruz. İhalelerde sorun olsa Mülkiye başmüfettişleri 'Sıkıntı var' der, soruşturma açardı. Bana para verilmesi gibi bir şey söz konusu değil. Varsa ispat edilsin. Söz konusu paranın verilmesi ile ilgili bilgim yok. Söz konusu olaylardan bilgim ve haberim yok. Sanki bir rüşvet anlaşması varmış gibi gösterilmiş rapor tutanlar tarafından. İncelendiği zaman raporların sahte olduğu görülür. Sanki rüşvet anlaşması yapılmış gibi iddialarda bulunuluyor. Bilirkişi incelemesi yapılmadan önce polisler bilirkişilere şantaj yapıp 'Aleyhte rapor düzenlemezseniz, sizin hakkınızda soruşturma açarız' demiştir. Bunu İspatlayamam. Ama duyduk. Daha sonra Akdeniz Üniversitesi'nin hazırlamış olduğu raporda bir müteahhit firma alacaklı çıktı. Suçlamaları kabul etmiyorum."
DİNLEMELER YASAL DEĞİL
2012 yılından itibaren arkalarında sürekli bir sivil polis aracının takıldığını his ettiklerini de öne süren Özcan, savunmasına şöyle devam etti:
"Fiziki takip yapılıp dinleme yapılmış. 'Ailem bu ne?' diyordu. Önce yasal olmayan dinlemeler yapıyorlar. Sonra hakim kararı ile 28 günlük dinleme yapıp 'Bir şeye rastlanmamıştır' diye rapor tutulmuş. Ailemle ilgili 300'e yakın dinleme kararı alınıyor. Bir suç unsuru varsa neden gerekeni yapmıyorsunuz da 4 yıl sonra dinliyorsunuz. Bu dinlemeler yasal değil. Başlangıç unsuru taşıyan eylemler varsa neden ilk tespitte işlem yapılmadı da 3 yıl sonra yapıldı. Anlamak mümkün değil. Seçim öncesi aleyhimde kullanılarak bir takım insanlara tape ve görüntülerin gösterildiğini öğrendik. Bunların çoğaltılarak muhaliflerimize dağıldığını öğrendik. Paralelciler bizi yasal olmayan şekilde dinlemiş. Tespit ettiğimiz yanlışları sunacağız. Paralel örgüt ile mücadele edeceğiz diyen teşkilatı, en çok dinlemenin Mersin'de olduğunu yazan gazeteler var. "
RÜŞVET VERİP VERGİ REKORTMENİ OLAMAM
Duruşmada Özcan'ın avukatı Ali Mahir Başarır müvekkilinin dosyasının mevcut dosyadan ayrılmasını ve beraat kararı verilmesini istedi. Mahkeme heyeti dosyanın ayrılma talebini reddederek duruşmaya devam etti. Müteahhit Erol Avgören ise, şirketin oğlunun adına kayıtlı olduğunu belirtirken suçlamaları kabul etmedi. Daha sonra savunma yapan Erol Avgören'in oğlu Tolga da suçlamaları reddederek şöyle dedi:
"Rüşvet iddialarını kabul etmiyorum. İşi yaptığım dönemde vergide kentte 4'ncü oldum. Hem rüşvet verip hem de vergi rekortmeni olmam hayatın akışına aykırı. Hak edişlerin düzenlenmesi veya ödenmesinde zaman zaman aksaklıklar oluyor. Bu belediyenin işleyişiyle ilgilidir. Ama kesinlikle rüşvet vermiş değilim. İhaleye fesat karıştırmadım. Sözleşme maddesine uygun şekilde işi tamamladım."
--- KUTU ---
500'ER BİN LİRALIK KEFALET ÖDENDİ
3 dönem başkanlık yapan Macit Özcan, kardeşleri ve oğlu ile işadamları dahil 48 kişi için gözaltı kararı verilip çoğu gözaltına alınırken Özcan, Avgören, Akray ve Mali İşler Daire Başkanı Tayfun Özdemir'in yurt dışına çıktığı belirlendi. Mahkemeye çıkartılan 35 şüpheliden 20'si tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 15 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında Macit Özcan'ın oğlu İlker Özcan, kardeşleri Sacit Özcan ve Tacit Özcan, belediye eski çalışanları ile ihaleyi alan firmaların yetkilileri bulunuyordu. Mahkeme eski başkan Macit Özcan, müteahhitler Erol Avgören ve Cengiz Akray ve Tayfun Özdemir hakkında ise gıyabi tutuklama kararı vermişti. Gözaltına alınanlar arasında bulunan ve tutuklanan Sacit ve Tacit Özcan ile İlker Özcan bir süre tutuklu kaldıktan sonra 26 Haziran'da 500'er bin lira kefaletle serbest bırakıldı. Süreç boyunca yurtdışında olan Macit Özcan hakkında, avukatı aracılığı ile yaptığı başvuru sonucunda 29 Eylül 2015 günü 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı ve 500 bin lira kefaletle yakalama kararı kaldırıldı. - Mersin
Son Dakika › Güncel › Mersin Eski Büyükşehir Başkanı Özcan'ın Yargılanmasına Başlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (2)