Mersin'in Erdemli İlçesinde Eğitim Merkezi (HEM) ve Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürlüğü, 150-200 yıllık el dokuma havluları çeyiz sandıklarından çıkarttırarak üzerlerine geçmişin izini taşıyan kanaviçeler işlenip geleceğe aktarıyor.
HEM ve ASO Müdürü Ömer Okur, Kocahasanlı Mahallesi'nde Hülya Tekerek usta öğreticiliğinde açılan el sanatları kursunda incelemelerde bulundu. Kursiyerlerle görüşüp, Tekerek'ten çalışmalar hakkında bilgi alan Okur, sandıklardaki nadide dokuma eserleri gün yüzüne çıkartmaya çalıştıklarını belirterek, "Zübeyde Zeytin isimli kursiyerimizin büyük ninelerden kalma el dokuması havlu ve iç çamaşırlık dokuma en az 150-200 yıllık. Bu tür eserleri gelecek kuşaklara modernize ederek aktarmak istiyoruz. 7 ay süreye eğitim alacak kursiyerlerimiz burada hem tarihi iğne oyasını hem de dokumaları kanaviçelerle birleştirecekler" dedi.Asırlık el dokuması havlu ve iç çamaşırı için dokunan eserlerin üzerine Muşabak tekniği ile kanaviçe işlenerek geleceğe aktarılmaya çalışıldığını ifade eden belirten Okur şöyle devam etti:
"Geçmişte ninelerimiz annelerimiz evde kullanacağı tüm çeyizlik eşyalarını kendileri günlerce gece gündüz demez işler yaparlardı. Günümüzde bu işlemeler ağır ağır kaybolmaya başladı. Çünkü evlenecek genç kızların çeyizlikleri fabrikasyon olarak üretilmeye başlandı. Biz de HEM olarak geleneksel el sanatlarımızın kaybolmaması için asırlık çeyiz sandıklarının gün yüzüne çıkartılmasını sağlamak için çalışmalar başlattık. Özellikle kırsaldaki mahallelerimizi gezerek tarihi değer kaydeden eserleri yeniden canlandırmak için çalışıyoruz."Kursun açıldığı mahallede yaşayanların yüzde 75'i Yörük olduğunu kaydeden Okur şunları söyledi:
"Büyük ninelerimiz gerek evde gerek keçi ya da koyun güderken dağlarda dokuyup işlemesini yaptığı çeyizliklerini kaybolmasın diye sandıklarda saklamış. Biz de bu nadide eserleri gün yüzüne çıkartıp gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Bu kursumuzda özellikle asırlık dokumalarımızın değerlendirilmesine özen gösteriyoruz. Amacımız sandıklarda ya da çeyiz bohçalarında bulunan asırlık dokumalara yeni tekniklerle kanaviçe işleterek modernize ederek geleceğe aktarmak istiyoruz."
Kursa katılarak geçmişi geleceğe taşımayı hedeflediğini vurgulayan kursiyer Zübeyde Zeytin ise, "Anneannem tarafından giysi olarak kullanılmak üzere dokunan bir dokumayı değerlendirmek için üzerine iğne oyası tekniği ile kanaviçe işleyerek modernize ediyorum. Ninelerimizin sandıklarındaki bu tür kıymetli dokumaları geleceğe taşımak gerekir. Kıymetli olmasına rağmen, sandıkta kimsenin bilmediği bir noktada bu tür eserlerin durmasını istemiyorum. Hatıralara saygı duymak şartı ile bu eserlerin geleceğe aktarılmasına katkı sunmaya çalışıyorum."
Son Dakika › Güncel › Mersin Asırlık Dokumalar Kanaviçelerle Hayat Buluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?