Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye rejimi ve Rusya savaş uçaklarının Halep'i bombalaması sebebi ile Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunun hala gündemde olduğunu söyledi.
Başbakan Merkel, bugün Berlin'de Panama Devlet Başkanı Juan Carlos Varela ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye'deki insani durumun gittikçe kötüleştiğini belirterek, yarın Ukrayna krizini ele almak amacıyla Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile birlikte Berlin'e gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Suriye konusunu da ele alacaklarını ifade etti.
Merkel, "İnsani durum daha da vahim bir hal aldı. Bu da açıkça masum insanlara, hastanelere ve doktorlara yönelik Suriye ve Rusya hava saldırılarından kaynaklanıyor. Tabii ki bunu da gündeme getireceğiz. Bu durumda, yaptırımlar da dahil hiç bir seçeneği masadan kaldıramayız. Ama öncelikle insanların acılarını herhangi bir şekilde azaltmaya çalışmamız lazım. Bu da yarın konu olacak. Mucize beklenmemeli, ancak görüşlerimiz birbirinden çok farklı da olsa bu bir gereklilik." şeklinde konuştu.
Suriye konusunda bugüne kadar yaptıkların görüşmelerden hiçbir sonuç alamadıklarını, ateşkes sağlanması hususunda ve siyasi ve insani konularda görüş ayrılıkları olduğunu kaydeden Merkel, "Yarınki buluşmadan mucize beklememek lazım, ancak çabaları artırmaya değer." dedi.
Merkel ayrıca, Varela ile "Panama belgeleri" hakkında da görüştüklerini belirterek, Panama'nın Almanya ile, vergiler konusunda saydamlık sağlayacak olan OECD standartlarına uygun karşılıklı bilgi alışverişini sağlayacak bir anlaşma imzalamaya hazır olmasını da memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Başbakan Merkel, Kolombiya, Venezuela, Küba ve Haiti'deki durumlarla ilgili olarak da Varela ile görüştüğünü ve Panama'nın bölge barışı ve refahı için harcadığı çabaları takdir ettiklerini sözlerine ekledi.
Juan Carlos Varela
Panama Devlet Başkanı Varela da, Suriye konusunda Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda ne düşündüğü sorusuna, "Devlet Başkanı olarak sosyal alanda ve dünya çapında barışın sağlanabilmesi için farklı aktörler ve devletler arasında her zaman diyalogdan yana oldum. Bu bence yarınki zirve için de bir şans." şeklinde yanıt verdi.
Bunun Ukrayna ve Suriye'nin geleceği için de bir şans olduğunu ifade eden Varela. "Benim için tek yol diyalog. Musul'da görüyoruz, burada masum insanlar hasarların acılarını çekmek zorunda kalıyorlar." dedi.
Bu konularda büyük devletlerin ve AB ülkelerinin de sorumluluk taşıdığını ifade eden Varela, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelenin başarılı olmasını ve burada sergilenen birlikteliğin Suriye'de barışın sağlanması konusunda da sergilenmesini ümit ettiğini kaydetti.
Varela ayrıca, Almanya ile karşılıklı bilgi alışverişini öngören anlaşmayı da OECD standartlarına göre hazırlamak istediklerini belirterek, amaçlarının Karayip bölgesi ile Avrupa arasında bir köprü oluşturarak teröre karşı mücadele ve sınırların yasa dışı göçe karşı korunması konusunda işbirliği yapmak olduğunu söyledi.
Nikaragua'nın da Panama Kanalı benzeri bir kanal açma girişimini nasıl karşıladığı şeklindeki bir soru üzerine de Varela, bunun şimdilik spekülasyonlardan ibaret olduğunu, bu tür bir yeni kanal açılması durumunda bile hız, teknoloji ve verimlilik açısından Panama Kanalı'nın önemini yitirmeyeceğini sözlerine ekledi.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Panama'daki offshore şirketler ile ilgili bazı gizli bilgileri basına sızdırmış ve bu skandala "Panama Belgeleri" adı verilmişti.
Son Dakika › Güncel › Merkel-Varela Görüşmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?