Söke Ovası'nda regülatörlerde biriken binlerce ton katı ve sıvı atığın Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'ndan, Ege Denizi'ne dökülmesi tepki yarattı. Bu tablonun her yıl yaşandığını belirten Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, sorunun kökten çözülmesi için vatandaşın bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Toplam uzunluğu 584 kilometre olan Büyük Menderes Nehri'nin; Afyonkarahisar, Uşak, Denizli ve Aydın'dan topladığı, regülatör kapaklarında biriken katı ve sıvı atıklar, doğa dostlarının tüm uyarılarına rağmen alınmadı. Ekositemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Söke Sulama Birliği yöneticileri yaklaşık bir ay önce yaptıkları incelemede, sulama amacıyla kapatılan regülatör kapaklarında binlerce ton atık biriktiğini tespit etti. Eylül ayı başında kapakların açılmasıyla atıkların denize akacağını belirten EKODOSD, Aydın Valiliği, Çevre Şehircilik il Müdürlüğü ile DSİ'ye başvurarak söz konusu atıkların temizlenmesini istedi. Ancak yağmurlar başlayınca kapakların açılmasıyla birlikte, binlerce ton katı ve sıvı atık, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'ndan, Ege Denizi'ne döküldü.
"KİRLİLİK YILLARDIR YAŞANIYOR"
Konuyla ilgili açıklamalar yapan Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, "Biz bu kirliliği yıllardır yaşıyoruz. Yani Menderes'teki bu kirlilik sadece bu sezona has bir olay değil. Habere konu olan bu kirlilik her yıl bu şekilde denize ulaşıyor. Sulama mevsiminde kanallara su alıyoruz. Menderes'ten gelen suların büyük bölümü sulama kanallarına gidiyor; çok azı Menderes'ten denize akıyor. Bu mevsimde regülatör kapakları yarım kapalı halde duruyor. Sulama mevsimi bittiğinde kapaklar tamamen açılıyor. Yarım kapalı iken regülatörün önünde biriken pislik, kapaklar tam açılınca Menderes'in ulaştığı son noktaya kadar gidiyor" dedi.
"BAFA KİRLİLİKTEN ETKİLENMEZ"
Bafa Gölü'nün kirlilikten etkilenmeyeceğini kaydeden Ekmekçi, "Şöyle ki Bafa Gölü'ne su vermek için şişme savak dediğimiz sistem kullanılıyor. Bu sistemde su tamamen kontrollü biçimde göle aktarılıyor. Menderes'teki kirliliğin ve atıkların göle ulaşması engelleniyor. Zaten göle su aktarımı ancak gölde su seviyesinin çok düşük olduğu zamanlarda yapılır. Bu yıl da Bafa Gölünde su seviyesi yüksek olduğu için göle su aktarılmasına gerek olmadı. Benim özel olarak söylemek istediğim şu, burada sonuçlardan dolayı kurumları suçlamak yerine bu kirliliğin oluşmasını engellemek için çaba sarf etmek lazım. Kaldı ki, DSİ ve Sulama Birliği'nin elindeki iş makinalarıyla buradaki kirliliğin temizlenebilmesi mümkün değil" diye konuştu.
KÖKTEN ÇÖZÜM İÇİN VATANDAŞ BİLİNÇLENDİRİLECEK
Çevre bilinciyle derneklerin ve sivil toplum örgütlerinin konuyla çok yakından ilgilenmeleri gerektiğinin altını çizen Özekmekçi, "Öncelikle vatandaşımızın bilinçlendirilip, Menderes'in kirlenmesine engel olunması sağlanmalı. Kökten çözüm bu olur. Yoksa atıklar regülatörün önünde biriktikten sonra kim temizleyecek, nasıl temizlenecek tartışmalarına girmenin anlamı yok. Menderes bizim hayat alanımız, insanlarımızın bunu anlaması ve bu duyarlılıkla davranması gerek. Yarım kapalı iken regülatörün önünde biriken pislik, kapaklar tam açılınca Menderes'in ulaştığı son noktaya kadar gidiyor" dedi. - Aydın
Son Dakika › Güncel › Menderes'ten Denize Dökülen Çöpler İçin Çözüm Önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?