Mehmet Şimşek: Yolsuzluğu Sıfırlamış Değiliz Ancak Daha Çok ve Güçlü Şekilde Mücadele Edeceğiz" - Son Dakika
Güncel

Mehmet Şimşek: Yolsuzluğu Sıfırlamış Değiliz Ancak Daha Çok ve Güçlü Şekilde Mücadele Edeceğiz"

Mehmet Şimşek: Yolsuzluğu Sıfırlamış Değiliz Ancak Daha Çok ve Güçlü Şekilde Mücadele Edeceğiz"

* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası İşbirliği Platformu '5. Boğaziçi Zirvesi'nde konuştu: (Yolsuzluk Algısı) "Türkiye, 2002'de 102 ülke arasında 65'inci sıradaydı.

12.12.2014 14:01

* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası İşbirliği Platformu '5. Boğaziçi Zirvesi'nde konuştu:

(Yolsuzluk Algısı)

" Türkiye, 2002'de 102 ülke arasında 65'inci sıradaydı. Yani yolsuzluk algısının en fazla olduğu 1/3'lük ülke arasındayız. Şimdi ise yolsuzluk algısının en düşük olduğu 1/3'lük ülke grubu arasındayız."

"Açık ve net olarak, yolsuzlukla mücadele konusunda Türkiye mesafe kat etmiştir. Bu seneki tartışmaların önemli bir bölümü, siz de biliyorsunuz ki siyasi motivasyonlarla yapılmıştır. Ancak bu ülkede tabiki yolsuzluğu sıfırlamış değiliz ancak, daha çok ve güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz.

"Biz Kürt meselesini daha çok demokrasi ile temel hak ve özgürlükler ile çözersek aslında bu coğrafyadaki çok önemli sorunların çözümü için ilham kaynağı olabiliriz.

Haber/ Kamera: Enver ALAS, İstanbulDHA

Uluslararası İşbirliği Platformu '5. Boğaziçi Zirvesi"nin 3'üncü gününde düzenlenen bir panele Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ev sahipliğinde Four Seasons Hotel'de düzenlene ' Yarının Değişen Senaryoları: Zorlukları Anlamak ve Diyaloglar Geliştirmek" konulu zirvenin son gününde konuşan, Şimşek, iç savaşlar ve çatışmalar nedeniyle Ortadoğu ve 'Levant' bölgesinde durumun iç açıcı olmadığını söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİNİ İŞARET ETTİ

Ortadoğu ve 'Levant' bölgesinde bugün yaşanan sorunların aşılabileceğini kaydeden Şimşek, Avrupa Birliği projesini işaret ederek, "Bugün Ortadoğu'daki bazı coğrafyalarda, 20'nci yüzyılın ortalarındaki Avrupa'dan çok farksız görüntüler geliyor. Avrupa, yüzyıl savaşlarını yaşadı, 1. ve 2. Dünya Savaşların'da da çok büyük yıkımlar yaşandı. Daha sonra bütün bunlara rağmen Avrupa Birliğini siyasi ve ekonomik bir proje olarak inşa ettiler. Bütün farklılıklarını bırakarak bir araya gelip daha çok demokrasi daha çok hak ve özgürlük anlamında, bölgesel ticaret çerçevesinde dünyaya örnek olacak büyük bir refah bölgesi oluşturdular. Kim ne derse desin Avrupa Birliği projesi, büyük bir başarı projesidir. Bu bölgenin de büyük bir potansiyeli var. Herşeyden önce çok önemli bir pazar. Türkiye'yi, Ortadoğu'yu, Kuzey Afrika'yı dikkate alırsanız yaklaşık 4 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasıla milli gelirden bahsediyoruz. 465 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz ve bu genç bir nüfus. Önümüzdeki dönemde biz doğru reformları yaparsak bu bölge de büyük bir başarı hikayesine dönüşebilir" diye konuştu.

"TÜRKİYE KÜRT VE ALEVİ MESELESİNİ ÇÖZDÜĞÜ ZAMAN BÖLGEDE İLHAM KAYNAĞI OLACAK"

Şimşek, Türkiye'nin Levant bölgesi için önemine değinerek, Türkiye'nin başarılı olması durumunda Ortadoğu, Kuzey Afrika için muazzam bir ilham kaynağı olacağını ifade etti. Şimşek, "Bizde de etnik sorunlar var, Kürt meselesi var. Biz Kürt meselesini daha çok demokrasi ile temel hak ve özgürlükler ile çözersek aslında bu coğrafyadaki çok önemli sorunların çözümü için ilham kaynağı olabiliriz. Çünkü bu bölgedeki temel sorunların kaynağı etknik çatışmadır, bir boyutu mezhep eksenli çatışmalardır. Türkiye Kürt meselesini, Alevi meselesini çözdüğü zaman ilham kaynağı olacak" dedi.

"25 TANE DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM GEREKTİREN ALAN BELİRLEDİK"

Konuşmasının bir bölümünü hazırladığı grafikler üzerinden anlatan Şimşek, Türkiye'nin siyasi istikrarı yakaladığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Bugün, Türkiye'de bir seçim olsa halen daha yüzde 48-50 arasında bir oran 'iktidardaki partiye oy veririz' diyor. Yani bizde siyasi istikrar var. Reform boyutuna baktığımız zaman biz reformları ciddi tuttuk. Şu anda da G-20 ülkeleri arasında en büyük reform programını başlatıyoruz. Bizim zaten bir reform programımız vardı şimdi onu derinleştirip genişletiyoruz. 25 tane değişim ve dönüşüm gerektiren alan belirledik. Bu programların özü şu; Türkiye'yi daha rekabetçi bir hale getirmektir. Beşeri sermaye yine en önemli konularımızdan birisidir. Uzun vadede refahın kalitesini belirleyen 3 faktör var. Bir, demografik yapıdır. Türkiye bu açıdan çok şanslı bir ülkedir. İki, kurumların kalitesi, üç verimliliktir. Bütün tartışmalara rağmen Türkiye'de kurumların kalitesi de iyileşiyor."

"YOLSUZLUĞU SIFIRLAMIŞ DEĞİLİZ ANCAK DAHA ÇOK VE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE MÜCADELE EDECEĞİZ"

Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasında uluslararası kuruluşlara ait Türkiye ile ilgili göstergelerinden bahsetti. Şimşek, "Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Rekabet Gücü Endeksi'ne göre Türkiye son yıllarda 71. sıradan 45. sıraya yükselerek, çok önemli bir ilerleme kaydetmiş. İngiliz Merkezli 'Transparency International"a göre 'yolsuzluk algısında' Türkiye, 2002'de 102 ülke arasında 65'inci sıradaydı. Yani yolsuzluk algısının en fazla olduğu 1/3'lük ülke arasındayız. Şimdi ise yolsuzluk algısının en düşük olduğu 1/3'lük ülke grubu arasındayız. Açık ve net olarak, yolsuzlukla mücadele konusunda Türkiye mesafe kat etmiştir. Bu seneki tartışmaların önemli bir bölümü, siz de biliyorsunuz ki siyasi motivasyonlarla yapılmıştır. Ancak bu ülkede tabiki yolsuzluğu sıfırlamış değiliz ancak, daha çok ve güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz. Son olarak da Dünya Bankası'nın 'İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nden bilgiler vereceğim. Bu da çok önemli. Türkiye 185 ülke arasında 55'inci sırada, ilerleme var, ancak bu bize yetmez. İşte bu resmi daha ileriye taşımak için Türkiye reform yapacak" dedi. Şimşek, konuşmasının son bölümünde eğitimden, sağlık alanına, alt yapıdan, ekonomiye kadar yapılan reformlara değindi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mehmet Şimşek: Yolsuzluğu Sıfırlamış Değiliz Ancak Daha Çok ve Güçlü Şekilde Mücadele Edeceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement