Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, siyasi istikrarsızlık, çatışma ortamı ve iklim değişikliğinin kitlelere yayılan etkilerine vurgu yaparak, gazeteciliğinin git gide daha önemli bir meslek haline geldiğini söyledi.
Vuslat Doğan Sabancı, hükümet, iş liderleri ve sivil toplum örgütlerine, gazetecilerin korunmasına yönelik çabaları artırmaları çağrısı yaptı.
"Günümüzde insanlık en zorlu zamanlarından birini yaşıyor. Medyanın rolü, bu gibi kriz dönemlerinde daha da hayati bir konu haline geliyor" diye konuşan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı, "sorunların kalbine ulaşmanın doğru ve tarafsız haber yapmaktan geçtiğini" belirtti.
"Sahada olan biteni doğru bir şekilde anlatmak, bütün resmi görmek önemli" diye vurgulayan Vuslat Doğan Sabancı, alanda çalışan yüzlerce muhabirin çatışma bölgelerinde hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve ekledi:
"Doğan ailesi olarak, ülkemizde bağımsız gazeteciliğe sadık olmayı sürdürüyoruz" diyen Vuslat Doğan Sabancı, "BM'ye gazetecileri korumaya yönelik gerçekleştirdikleri eylemler ve çabalar için teşekkür ederim... Ancak hükümet, iş liderleri, sivil toplum, hepimizin bu konuda çalışmaya devam etmesi, hepimizin çaba göstermesi gerekiyor" diye ekledi
Medyanın "farklı seslerin kendilerini ifade edeceği bir alan" yaratabilme gücü olduğunu belirten Vuslat Doğan Sabancı, gazeteciliğin ifade özgürlüğünün yanında "barış, toplumsal harmoni ve uzlaşma" ortamına katkıda bulunduğunu söyledi.
Panelde konuşmacı olarak yer alan UNESCO Direktörü Irina Bokova, "BM olarak görevimiz ifade özgürlüğü ve bilgi edinme özgürlüğüne katkıda bulunmak" dedi ve ekledi:
"İyi yönetişim, hukukun üstünlüğü çok önemli kavramlar; bunları 2030 sürdürülebilir kalkına hedefleri için de mihenk taşı olarak görüyoruz. Çatışma ortamında riskleri azaltmak medya açısından son derece önemli. Kriz sırasında medyanın rolü, bilginin paylaşılmasını sağlıyor ve karar mekanizmalarına etki ediyor."
Son on yılda 825 gazeteci, bu sene ise 50 gazetecinin hayatını kaybettiğini söyleyen Bokova, "Kriz ortamında birçok can kaybediliyor; ancak, yerli gazeteciler en büyük hedef haline geliyor" dedi. Bokova, yabancı muhabirlerle karşılaştırıldığında yerel gazetecilerde 14 kat daha fazla ölümler olduğunu ifade etti.
UNESCO Direktörü Bokova, "Cezasızlık durumu daha kötüleşiyor. 10 vakadan 9'unda gazetecilerin ölümünden sorumlu olanlar hiçbir zaman cezalandırılmıyor" dedi. Bokova ayrıca, "Bütün taraflar, gazetecilerin güvenliği ve cezasızlık konusunda harekete geçirilen eylem planını desteklemeye davet ediyorum" diye çağrı yaparak, daha derinlemesine bilgi paylaşımının faydalı olacağını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Medyanın Rolü, Bu Gibi Kriz Dönemlerinde Daha da Hayati Bir Konu Haline Geliyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?