Medya Derneği Başkanı ve karikatürist Salih Memecan, Star Gazetesi yazarı Ergun Babahan ve dernek genel sekreteri Deniz Ergürel'den oluşan Medya Derneği heyeti, Washington DC ve New York'ta çeşitli temaslarda bulundu.
Türkiye'deki basın özgürlüğü sorunları ve uluslararası uygulamalar hakkında görüş alışverişi yapmak amacıyla düzenlenen gezide heyet; çeşitli sivil toplum kuruluşlarını, gazetecilik organizasyonlarını, think tank kuruluşlarını ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı ziyaret etti.
Washington DC'de Rumi Forum ve New York'ta Turkish Cultural Center'ın organize ettiği Türk medyası konulu panellerde konuşmalar yapan heyet, katılımcılar tarafından da büyük bir ilgiyle karşılandı.
Heyet ayrıca; Turkic American Alliance kuruluşunun katkılarıyla, ABD Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen 'Türkiye'de basın özgürlüğü' konulu bir panelde konuşmacı olarak yer aldı.
Rethink Institute başkanı Dr. Fevzi Bilgin'in yönettiği panelde, Salih Memecan Türkiye'nin son yıllarda ciddi bir değişim ve dönüşümden geçtiğini ama demokratik gelişim anlamında kat edilmesi gereken uzun mesafeler olduğunu ifade etti. Türk kamuoyunun bir zamanlar tabu sayılan Kürt ve Ermeni sorunlarını bugün rahatlıkla tartışabildiğini vurgulayan Memecan, bu yönüyle Türkiye'nin daha açık bir toplum haline geldiğini savundu. Türkiye'deki mevcut yasaların Avrupa Birliği ve ABD standartlarına yükseltilmesi gerektiğini belirten Memecan, 'terör' tanımının geniş olmasının ifade özgürlüğünü olumsuz anlamda etkilediğinin altını çizdi.
Türk toplumunun son yıllarda demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda önemli taleplerde bulunduğunu belirten Ergun Babahan, bu taleplerin değişimi de beraberinde getirdiğini ifade etti. 'Kürt' kelimesinin gazetelerde yazılmasının yasak olduğu zamanlardan bugünlere gelindiğinin altını çizen Babahan, ifade özgürlüğü alanında alınmış olan mesafeden geriye dönüş olmayacağına inandığını vurguladı. Babahan ayrıca, yasalar kadar uygulamaların da önemli olduğunu ifade etti.
İnternetin günümüzdeki düşünce biçimlerini etkileyen en önemli icat olduğunu ifade eden Deniz Ergürel, 35 milyondan fazla internet abonesi olan bir Türkiye'nin kapalı bir toplum olamayacağını savundu. Türkiye'deki online kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun sosyal medya araçlarını kullandığını belirten Ergürel, Türkiye'nin 31 milyon Facebook kullanıcısı ile dünyada 5. ülke olduğuna dikkat çekti. Ergürel, giderek artan internet ve sosyal medya kullanımının daha şeffaf ve demokratik bir toplumun zeminini hazırladığını ifade etti.
Yaklaşık bir hafta süren gezi kapsamında New York Times gazetesini de ziyaret eden heyet, burada çeşitli editörler ve bloggerlarla toplantılar yaparak yeni medya iş modelleri hakkında görüş alışverişinde bulundu. Heyet ayrıca, New York Times gazetesinin Suriye'de vefat eden muhabiri Anthony Shadid anısına düzenlediği özel anma etkinliğine de katıldı.
Son Dakika › Güncel › Medya Derneği ABD ziyareti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?