Marmaris'teki Ağlayan Kayaya Çare Aranıyor - Son Dakika
Güncel

Marmaris'teki Ağlayan Kayaya Çare Aranıyor

Marmaris\'teki Ağlayan Kayaya Çare Aranıyor

Balan Dağı'ndan doğup, Beldibi ve Marmaris'in içinde geçerek Atatürk Meydanı yanından denize dökülen Karadere'den boşa akan su, yıllarca halk tarafından içme suyu olarak damacana veya bidonlara dolduruldu.

18.04.2014 19:57

Balan Dağı'ndan doğup, Beldibi ve Marmaris'in içinde geçerek Atatürk Meydanı yanından denize dökülen Karadere'den boşa akan su, yıllarca halk tarafından içme suyu olarak damacana veya bidonlara dolduruldu. Fakat Beldibi Belediyesi 1 Ağustos 2012 tarihinde Muğla İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla çeşmeden aldığı numuneyi inceletti. Birkaç nokta ile Karadere'deki suda Koli Basili'ne rastlanınca zamanın Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli çeşmeyi mühürledi. Fakat halk suyu kullanmaya devam edince çeşme yıkıldı. Su, çeşmenin yanındaki tepelerden yola akan suya eklenince bölge adeta şelaleye dönüştü.

ÇEVRECİLER HAREKETE GEÇTİ

Suyun boşa akmasının israf olduğuna değinen Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, dünyada su sıkıntısı çeken çok sayıda ülkenin bulunduğunu hatırlatarak 'Ağlayan kaya görünüşünde yıllardır boşa akan bu suyumuza çareler aramamız gerekir. Türkiye kuraklığa giderken bu suyun boşa akması içimizi acıtıyor. Bu suyu barajımız yokken yıllarca içtik. Eğer içilemeyecekse bahçe sulamasında kullanalım. Dünya para ödeyerek bahçe sulayan halkımıza bu suyun dağıtılmasını sağlayabiliriz. Bu suyla yine Beldibi'ne 19 Mayıs Gençlik Meydanı'ndaki gibi bir su parkı yapabiliriz. Hatta Muğla Üniversitesi'ne yeni bir analiz yaptıralım. Belki karşımıza tekrar bir içme suyu olarak çıkabilir. Neden olmasın' Su heba olmasınö dedi.

SUYU KULLANMANIN ALTERNATİF YOLLARI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan her türlü sudan mutlaka faydalanılabilineceğini belirterek debisi ve rejiminin ölçülmesini istedi. Muğla'da suyun yaz aylarında bile azalmayıp aktığını dile getiren Prof. Dr. Tarkan, 'Yeraltındaki çatlakların genişlemesi, yeni yol hareketlerinin oluşması nedeniyle olabilir. Suyun kalitesi sadece sertlikle ölçülmüyor. Suda Koli Basili, ağır metal, radyasyon veya zehir olabilir. İçilebilir özelliği var mı yok mu bilinmeli. Örneğin toprak altında radyasyonlu bir bölgeden geçiyorsa ve bu su içildiğinde daha tehlikeli boyuta ulaşabilir. Ağır metaller varsa insan dengesini bozup vücuda etkisi yıllar sonra ortaya çıkabilir. Eğer içme suyu olarak kullanılamazsa soğutma, ısıtma veya kullanım suyu olarak kullanılabilirö diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Marmaris'teki Ağlayan Kayaya Çare Aranıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement