Doğu Akdeniz ülkelerine gitmek için okyanusu dolaşmak istemeyen ABD, Kanada ve Avusturalyalı zenginler, lüks teknelerini önce dev gemilerle Muğla'nın Marmaris ilçesi limanına gönderiyor. Daha sonra kendileri uçakla gelerek, tekneleriyle denize açılıyor. Bu sektör sayesinde Marmaris'e her ay, her biri en az 5 büyük tekne alan iki gemi yanaşıyor.
Marmaris Limanı, deniz aşırı ülkelerden Doğu Akdeniz'e inmek için okyanusu geçmek istemeyen lüks yat sahiplerinin gözde limanlarından biri oldu. Doğu Akdeniz'deki Lübnan, Yunanistan ve Kıbrıs gibi ülkelere gitmek isteyen ABD ve Kanadalı tekne sahipleri Kuzey Atlantik Okyanusu'nu, Avusturalyalılar da Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'i geçmemek için teknelerini önceden gemilerle Marmaris Limanı'na gönderiyor. Böylece uzun okyanus yolculuğuyla zaman kaybetmeyen tekne sahipleri ve kaptanları uçakla gelip, teknelerine buradan binip gidecekleri ülkelere ulaşmayı tercih ediyor. Bu yolla Marmaris Limanı'na yılda çeşitli boylarda ortalama 120 tekne taşındığı belirtildi. Aynı yöntemle, Marmaris'ten Kuzey Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'e kıyısı bulunan Akdeniz'e de tekne taşımacılığı yapılıyor. Tekne sahipleri dönüş yolunda da aynı yöntemi tercih ediyor.
'DOĞU AKDENİZ'DEKİ TEK LİMAN
Marmaris Cruise Port'un Genel Müdürü Şükrü Tugay, denizaşırı ülkelerden tekne taşınan Doğu Akdeniz'deki tek limanın Marmaris olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bölgedeki en korunaklı liman olması nedeniyle Marmaris tercih sebebi oluyor. ABD'den yola çıkan bir teknenin Doğu Akdeniz'de bir ülkeye gelmesi, harcayacağı yakıt göz önüne alındığında hem çok pahalı ve hem de okyanus geçileceği için çok zahmetli. Gemi taşımacılığıyla gelen yatların da iniş ve gemiye binişlerinde liman rahatlığı olması gerek. Bu da sadece Marmaris'te mevcut. Yük ağırlığı nedeniyle havanın da iyi olması gerekiyor. Doğu Akdeniz'deki tekneleri Marmaris'ten alan bir gemi, önce İspanya'nın Mallorca Limanı'na gidiyor. Orada tekne indirip yenisini alarak ABD'ye devam ediyor. Bazen rota direkt ABD, Avustralya veya Hong Kong oluyor. Bu talebe göre değişiyor."
Bu tekne taşımacılığından yerel ekonomiye de katkı sağlandığına dikkati çeken Tugay, "Çok büyük paralar kazanıldığı söylenemez. Ancak, yükleme ve boşaltma nedeniyle yeme, içme, konaklama açısından elbette ki katkı sağlıyor. Bir de teknelere lojistik destek sağlandığı unutmamak gerekiyor" diye konuştu. - Muğla/ Marmaris
Son Dakika › Güncel › Marmaris, Lüks Yat Taşımacılığının Merkezi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?