Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Marmaray'ın büyük bir rüya, asırları aşan bir proje olduğunu söyledi.
Kılıç, Ankara'dan THY'nin tarifeli uçağıyla geldiği İstanbul Atatürk Havalimanı'nın VIP Salonu'nda, basın mensuplarına bugün açılışı yapılacak Marmaray Projesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kılıç, şöyle dedi:
"Türkiye Cumhuriyeti 90 yaşında. 90. yılında böylesine büyük bir coşku yaşatanlara öncelikle teşekkür ediyorum. Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Allah hepsinden razı olsun. Bu çok büyük bir rüya. Asırlık proje deniyor ama aslında asırları aşan bir proje. Asırların projesi. Çünkü Sultan Abdülmecid'in hayal ettiği, Sultan Abdülhamid'in ilk adımı attığı bir proje. Tüp geçitle Asya ve Avrupa'yı birleştirme düşüncesi, Abdülmecid'in hayal ettiği Abdülhamid'in ilk adımı attığı projede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri ve inançları sayesinde, Cumhuriyetimizin 90. yılında, Boğaz'ın altından kıtalararası seyahat etme imkanına kavuşuyoruz. 4 dakikada iki kıtaya seyahat edebiliyoruz ve günde 1 milyon yolcunun taşınabileceğine tanıklık ediyoruz. Bu coşkuyu kelimelere sığdırmak, bu coşkuyu cümlelerle tarif etmek mümkün değil. Yaşasın Cumhuriyet."
Kılıç, " Manş Denizi, İngiltere ile Avrupa'yı bağlıyordu. Marmaray ile daha önce köprülerin bağladığı iki kıta biraraya gelecek. Nasıl bir anlamı olacak?" şeklindeki soruyu ise, "Marmaray'da, köprülerden daha farklı bir yaklışım var. Bu projenin temelini atarken Marmaray Projesi, Londra'yı Pekin'e demiryollarıyla kesintisiz bağlama projesi olduğunu ifade etmiştik. Londra'dan Avrupa'nın batısından Pekin'e, yani Asya'nın doğusuna, Marmaray sayesinde kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanmış oluyor. O nedenle bu proje asırların projesi. Yüzyılları aşan bir proje. O nedenle insanlık arasında, medeniyetler arasında, kültürler arasında, inançlar arasında tarifsiz bir birliktelik sağlayacak bir proje. Fransa ile İngiltere'yi birleştirmişti Manş Tüneli ama burada bakıldığında, sadece Avrupa'nın iki ülkesi değil kıtalar birleşmiş olacak, inançlar birleşmiş olacak, kültürler birleşmiş olacak. Doğuyla batı birleşmiş olacak. Bu birlikteliğin hiç bir şeyle tarif edilmesi mümkün değil" diyerek yanıtladı.
Barış Gemisi
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafıdan düzenlenen proje kapsamında, dünya barışına katkı sağlamak isteyen 52 ülkeden 700 genci taşıyacak "Türkiye- Akdeniz Gençlik Barış Gemisi" konusunda ise Kılıç, geminin medeniyetler ve diller arasında yeni bir etkileşime yelken açağını ifade etti.
Geminin 9 gün boyunca Akdeniz'de dolaşacağını, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Tunus'u ziyaret ettikten sonra 7 Kasım'da İstanbul'a döneceğini ifade eden Kılıç, Mevlana'nın 'pergel teorisinde' olduğu gibi 52 ülkeden 700 gencimiz, bir ayaklarını medeniyetlerin başkenti olan kadim şehir İstanbul'a koyacaklar diğer ayaklarını ise Akdeniz'in bütün sularını pergel gibi tarayacaklar. Nihayetinde başlangıç noktası olan İstanbul'a dönecekler. Gemideki çalıştayda, küresel sorunları tartışacaklar, diplomatik sorunları tartışacaklar. Terör meselesini İslamofobiyi ve buna benzer kültürel sorunları, küresel sorunları, gençlik sorunlarını konuşmak ve tartışmak imkanını bulacaklar" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Marmaray Açılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?