Mardin Artuklu Üniversitesi'nde kurulan ve Türkiye'nin Kürtçe'yi kapsayan ilk enstitüsü olan 'Yaşayan Diller Enstitüsü' Kürtçe okutman adayı yetiştirme kursu açtı. 50 kişilik okutman kotası için 533 kişi başvuru yaptı. Bunlar arasında yapılan sınavla 127'ye inen başvuralar arasında yapılan mülakatla alınacak 50 kişi seçilerek kursa başlandı ve ilk resmi Kürtçe dersi verildi.
Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü 2.5 ay önce Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde açıldı. Üniversite bünyesinde açılan Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü için alınan 50 okutmanın 3 aylık eğitimi de başladı. Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nden transfer edilen Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlilerinden Prof.Dr. Kadri Yıldırım, Kürtçe'nin müfredatının gelişmesi ve bu yöndeki taleplerin karşılanması için çalışma başlattı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, yeni okutman adaylarını üniversitenin Vali Mustafa Temel Koçaklar salonunda ağırladı. Rektör Prof.Dr. Omay, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de görülen ihtiyaç üzerine açılan Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'nün aslında, Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü olarak hizmete açılacağını ancak şartların oluşmadığını söyledi. Prof.Dr. Omay, şöyle dedi:
"Beklentilerimiz her ne kadar karşılanmadı ise de Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü Bölümü ve Yüksek Lisanslı öğrenci alımı ile bölüm açtık. Bu bölümün altyapısının daha da genişletilip güçlenmesi için okutman ihtiyacı olacağı kanaatine vardık. Bunun içinde okutman alımı sınavı yaptık. Okutmanların burada göreceği eğitimin ardından sertifikalarını vereceğiz. Kursun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."
Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans bölümü açan Prof.Dr. Yıldırım, Kürtçe ve Zazaca dillerinde olası ihtiyaç üzerine yeni okutmanları alabileceklerini söyledi. Prof.Dr. Yıldırım, 533 kişinin 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim gördüğü okullardan mezun olma şartının arandığı okutmanlardan 127 kişi alındığını bildirdi. Bunlardan da sözlü mülakatta başarı gösteren 50 okutman adayanı kursa kabul ettiklerini ifade eden Prof.Dr. Yıldırım, şöyle devam etti:
"3 ay süre ile Kürtçe okutman kursunda eğitime alacağız. Bunlara eğitim sonrası sertifikalarını vereceğiz. Türkiye'nin öteki üniversitelerinden bu yönde gelecek talepler doğrultusunda bu okutmanlardan yararlanma imkanı sağlanacak. Okullarda önümüzdeki dönemlerde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak girmesi ile bu eğiteceğimiz okutmanların önemi daha da artmış olacak."
Prof.Dr. Okutman adaylarından Şengül Uğur, kendilerine böyle bir fırsatı sağlayan Mardin Artuklu Üniversitesi yetkililerine teşekkür ederek, bu alandaki boşluğu doldurmanın heyecanı içinde olduğunu ifade etti. Bir başka okutman adayı Fereç Çobanoğlu ise, "Bu hizmet Türkiye'de bir milattır. Kürtçe'nin okullarda seçmeli dil olarak girmesi ile okutmanların önemi de beklentilerimizin ötesinde fazlalaşacaktır. Bu nedenle bir boşluğu kapatacağımızdan dolayı da çok mutlu olduğumu ifade etmek isterim" diye görüş konuştu.
Bugün başlayan 3 aylık Kürtçe eğitimi, 23 Eylül tarihinde sona erecek.
Son Dakika › Güncel › Mardin - Artuklu Üniversitesi'nde İlk Resmi Kürtçe Dersi Verildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?